.

  

 EGY HÉTVÉGI KIRÁNDULÁS MARGÓJÁRA

 (2010 április)

      Pontosítsunk mindjárt az elején – ez nem akármilyen kirándulás és nem akárhol. Gombászkirándulásról van szó, a helyszín pedig egy Marosvásárhely közeli erdő a teremiújfalusi határban.

      Itt gyült össze mintegy negyven, lelkes, fiatal és öreg (nyugdíjas), hogy az év első, igazi tavaszi napján hitet tegyen gombaszeretetéről, ismeretéről, de főleg hozzáértéséről. És nekiindultak, hogy megkeressék erdő-mező minden ilyenkor fellelhető gombáját a könnyűnek egyáltalán nem mondható túrán.

     Szombat reggel, e hónap április 17.-én reggel 9 órakor a marosvásárhelyi Málnássy László gombászegyesület égisze alatt az összeforrott gombászok és a szívesen látott érdeklődők nekilendültek a mintegy 15 km-es barangolásnak. Persze miután megtörtént a felkészítő, az útirány ismertetése, a túristafelszerelés ellenőrzése, a résztvevők lelki istápolása, egy kis kávé, reggeli stb. erejéig. Ezután a vérbeli gombászok kosarakkal, gombahatározó könyvekkel, és határtalan jókedvvel nekivágtak a dimbes-dombos, kanyargós útnak.

      Déli 3-kor ismét összegyült az immár fáradt társaság az eredményhírdetésre. Az bizony várakozáson felülinek mutatkozott: sok, de főleg sokfajta gomba  került felmutatásra. Egy kis pihenő után, melyet a házigazdák (Cseke Péter és Vajda Elemér) tették felejthetetlenné az éhes banda traktálásával, jött a gyűjtött gombák kiértékelése és meghatározása. Modern határozókönyvek segítségével, de nem utolsó sorban a gombászok szaktudását felmutatva körvonalozódott a talált gombák lajstromba vétele, és felcimkézése  a rögtönzött kiállításra. Közel félszáz gombát vettek leltárba az egyesület  gombaszakértői, fényképen megörökítették és kommentálták tudományos céllal a résztvevő gombászoknak vagy az éppen arra felé bámészkodóknak.

     Summásan fogalmazva az első tavaszi gombászkirándulás megfelelt kitűzött céljának: krízis ide – krízis oda, egészségét megerősítve, emlékekkel, tudással gazdagodva . és főleg gombás ételek reményével kezdhetik egy újabb hét gondterhelt napjait mindazok akik résztvettek ezen a kiránduláson.

 

                                                                                                        Dr. Csetri Imre