.

2018 05. 12 Civil szervezetek vására

 Szombaton, május 12-én, Marosvásárhely főterén állítottuk fel az MLG gombaismertető sátrát. 14 frissen szedett gombafaj és 4 szárított gombából készült gombapor került a kiállítóasztalunkra, a gombaszakirodalom értékes könyvei mellé. Az érdeklődők kérdéseire egyesületünk tagjai szolgáltak szakértői válaszokkal. Kápviseltük egyesületünket a civil szervezetek felvonulásán is. Előtérbe helyeztük a gyilkos galóca széles kürű bemutatását, aminek megismerését interaktív játék keretében is elsajátíthattak standunk látogatói. A szülők az óriás varányánál fényképezhették a "kicsiket".

  Köszönjük egyesületünk tagjainak, akik segítettek az MLG sikeres bemutatkozásában, a már hagyományossá vált, népszerű rendezvény keretében.

   Fotók a Málnássy László Gombászegyesület facebook csoportjának oldalán.

          2O18 május 13                                                        Málnási András                                                 
   

2O18 O2. 1O Évnyitó túra

  A Kishegyszőlőtől hószállingózásban indult a 18 főnyi csapat a már hagyományos szalonnasütő helyre, a vékony hótakaró lepte erdőn-mezőn keresztül, a bodoni-erdői domboldalra. Itt mindenki megsütötte az otthonról hozott  "sütnivalóját", és vídáman csendült fel a nóta egy kis poharazgatás után. Jó hangulatú, kellemes évnyitó túrával kezdtünk.     A túrán készült fotók az egyesület face book oldalán láthatók.

             2O18 febr. 11                                        Málnási András

 

2O17 11. 25 Fotókiállítás

  A "Gombák szépe a természetben 4" című fotó-pályázatunkra beküldött képekből összeállított kiállítás megnyitójára 18 órakor, Marosvásárhelyen, a Vártemplomi diakóniai központ Bocskai terme előterében került sor, amiért köszönetet mondunk kedves vendéglátóinknak. A beküldött, közel 1OO fényképből a szakavatott zsüri 6o fotót választott ki, amelyek bemutatásra kerülhettek a falakra, az eseménynek megfelelő környezetben. A zsürinek igen nehéz dolga volt a díjnyertes fotók kiválasztásakor, így a 3 helyezésen felül még egy képet dícsérettel jutalmaztak. A közönségdíjat érdemlő fotó a megnyitón résztvevő közönség titkos szavazásával lett kiválasztva. A nyertes fotók készítői: 1.hely - Hegedüs Csaba (Mezőberény Mo.), 2.hely - Bodor Kinga (Marosvásárhely), 3. hely - Mózes Anna-Mária (Marosvásárhely), dícséret - Kovács Enikő (Kiskunhalas Mo.), közönsédíj - Farkas Géza (Marosvásárhely). A megnyitó-ünnepélyt Málnási András mesemondással, Varga Kálmán versekkel és gombás dalokkal színesítették.

            2O17 nov. 26                                             Málnási András

 

2O17 11. 18 Gombásztúra a Nyomáti-tetőn

  Egyesületünk ez évi utolsó gombásztúrájára 2O gombász gyűlt össze a már megszokott helyszínen. A kedvező időjárás előcsalogatta a kéttűs fenyők alatti gombákat, s így a kosarak is szépen teltek, elsősorban fenyő-pereszkével. A tetőn, a  fenyves melletti tisztáson került sor a jóhangulatú szalonnasütésre. A visszafele úton tovább teltek a kosarak, és a társaság elégedetten pihent meg a kebelei ordásbuktás vendéglőben.

                                                                            Málnási András

2o17 11. 04 Kishegyszőlői hagyományos "terepgyakorlat"

 Október 28,-án tattotta egyesületünk egyik őszi gombásztúráját 51 résztvevővel. A kedvező időben több gombésztársunk kosara telt meg. A túráról visszatérőket üstben főtt tőltöttkáposzta és meleg fánk fogadta vendéglátóink udvarán, és nem maradt el a sok finom itóka sem. A gyűjtött gombákból 44 fajt azonosítottak egyesületünk gombaszakértői, szép kiállítást állítottak össze, amiből tanulhattak a kezdő gombászok. Örvendetes, hogy ezen a túrán is sok gyermek vett részt fiatal szüleik társaságában. Most sem maradt ki a túrazáró nótázás sem, ami jellemző egyesületünk jól sikerült "rendezvényeinkre". Köszönet házigazdáinknak és a szervezőknek !!!

A túráról készített fotókat egyesületületünk facebok oldalán láthatók.

  2O17 nov. 4                                                               Molnár György

 

2017 04. 01 Cseke Péter emléktúra

   Erre a túrára 37  gombásztársunk jelent meg. Az elhunyt gombásztársra való rövid megemlékezés után a 16 autó ezennel nem Újfalun keresztül, hanem a Teremi felé vezető úton közelítette meg a (remélt) kucsmagomás erdőszéleket. Szerencsénkre napsütéses időben másztuk meg a sárgaagyagos emelkedőt, így nem volt szükség gumicsizmára. A száraz idő viszont igen kevés gombát csalogatott elő, s e miatt csak a kosarak aljára került egy pár gombácska. A pihenő alkalmával könnyen azonosítottuk a talált fajokat: Osztrák (piros) csészegomba, Cseh kucsmagomba, Fattyú kucsmagomba került elő a kosarakból. A pihenőhelyen szalonnát, kolbászt sütögettünk, otthonról hozott finom italokkal pótoltuk a folyadékveszteséget. Bár nem volt gombabőség, a társaság elégedetten indult az aljban parkolt autók felé. Ehhez hozzájárult a virágzásnak indult kökénybokrokkal szegélyezett, ébredező erdő, a szépidő és a gombásztársak találkozásának öröme. 

             2O17 ápr. 2                                     Málnási András                             

2o17 02. 20 Állatkerti tevékenység

   Most került sor a tavaly elkezdett felújítási munka folytatására a Mv.helyi Állatkerbe kihelyezett gombaismertető pannónkon. Üvegborítót kapott a függőleges vitrin, és megtisztítottuk az üveglapokat a gombafotós vitrinen is. Bár a visszatérő téli időjárás nem kedvezett ennek a tevékenységnek, a négy vállalkozó gombásztársunk pontos munkája jól sikerült.

    2O17 február 2O                                                Málnási András

 

2017 02. 18 Februári (kolbászsütős)gombásztúra

     Bár gombákra, gombagyűjtésre senki sem számított, mégis 27 gombász gyűlt össze szombat reggel a megbeszélt helyen, hogy Varga Kálmán vezetésével elindulhasson egyesületünk 2O17-es, első túrájára. A Kishegyszőlőből indulva, a Csereerdőn keresztül ért el csapatunk az erdő bodoni oldalára. Oda, ahol megfelelő helyszín kínálkozott a szalonna- és kolbászsütésre. Útközben csak egy pár taplófajjal és sörtés dücskőgombával találkoztunk, de ez nem vette el a résztvevők kedvét a jóhangulatú sütögetéstől. Ehhez hozzájárult a kellemes idő is (se nem hideg, se nem meleg, hófoltok csak mutatóban maradtak a mezőn). A falatozást nótázás követte, egyesek még csárdástra is perdültek. A visszafelé út végén vídáman búcsúztak egymástól a gombásztársak, a márciusi túra sikerében bizakodva.

 Örömmel nyugtáztuk, hogy új tagokkal bővült egyesületünk, és szép számban gyűltek a 2%-os nyomtatványok is, ami hozzájárul majd az MLG 2O18-as évi  költségvetéséhez. 

   2O17 febr. 19                                                        Málnási András

          (23 kép) 


2016 12. 17 MLG évzáró ünnepély

   35-ön vettünk részt ez év utolsó egyesületi találkozóján, az Efendi vendéglőben szervezett évzáró ünnepélyen. Sajnos egyesek külömböző objektív okok miatt nem ünnepelhettek a "csapattal", akiknek hiányát érezhették, és érezték is a résztvevők. Az évzáró a már évek óta "működő forgatókönyv" szerint zajlott. Az érkezők külömböző gombás ínyencségekkel töltötték meg az ünnepélyesen terített asztalokat, és megtelt a tombolának előkészített asztal is a szépen csomagolt nyereményekkel. A rendezvényt egyesületünk elnöke nyitotta meg egy rövid, évi beszámolóval, jövő évi terveink ismertetésével, majd elkezdődött a falatozás és a koccintások. Az ohhonról hozott tálak körbejárták az asztalokat, s így végigkóstólhattuk gombásztársaink gastronómiai készítményeit. Nem maradt el a puliszkával tálalt gombaparikás sem  (Zoltán Márta gombásztársunk hagyományos ajándéka). A jó hangulatú, baráti beszélgetések során felelevenedtek az eltelt év kellemes élményei és megpróbáltatatásai. Közben a jó zenére többen táncra perdültek. Ez a mozgás pótolta a hegyen-völgyön való mászkálást, és "előkészítette" a vendéglő által felszolgált flekkenvacsora helyét, ami a tombolasorsolás után következett. A kellemes, jó hangulatú találkozó most is átnyúlt a következő napra, és karácsonyi- újévi jókínságokkal búcsúztunk egymástól.

   Tehnikai okok miatt a fotók csak később  kerülnek az oldalra, de többen posztoltak egyesületünk facebook csoprtjába.                                                                                                                                                          Málnási András   

2016 11. 12 Nyomáti-tető gombásztúra

    Ez év utolsó gombásztúrájára nov. 12-én, szombaton került sor, a tervezettnél egy héttel hamarabb. A következő napon kiderült, hogy jól döntöttünk, mert vasárnap reggelre lehavazott. 17-en vettünk részt a túrán, minek során főleg a kéttűs fenyvesben gombászott a csapat. Az időjárás aránylag kedvező volt, és szépen teltek a kosarak is. Nem maradt el a szalonnasütés sem. 21 gombafajt sikerült gyűjteni és meghatározni. Főleg fenyőpereszke, ízletes rizike, szürke tölcsérgomba, lila pereszke, szemcsésnyelű fenyőtinóru került hazavitelre. A túra végén most is Kebelében, az ordás-buktás fogadónál pihentük ki a fáradalmakat. A túra különlegesége volt, hogy egy új törvény értelmében elözetesen be kellett szerezni az erdészeti hivatal engedélyét (de nem találkoztunk az erdő őreivel, hogy azt felmutassuk). A Maros megyei erdészeti hivatal vezetőségével folytatott beszélgetés alkalmával ígéretet kaptunk, hogy hamarosan sor kerül egy partnerségi szerződés megkötésére, ami lehetővé teszi a következő évekre egyesületünk tagjainak a zavartalan gombászást a fennhatóságukhoz tartozó területen.

        2O16 11. 16                                                            Málnási András

 

2016 10. 22 Kishegyszőlői gombásztúra

   Egyesületünk már évek óta a Kishegyszőlő - Csereerdő útvonalon szervezi októberi, nyílt gombásztúráját. Most is több, mint 4O gombász vállalta a túrázást, a kedvezőtlen meteorológiai előrejelzés ellenére. Kiállítósátrunkat sem mertük az erdő szélén felállítani. Így aztán vendéglátó gombászbarátaink udvarán "készült fel" a csapat az indulásra. A megszokott gombabőség elmaradt, viszont eső volt bőven. A visszatérő, ázott társaságot üstben párolgó töltöttkáposzta várta, na meg a háziasszonyok által készített friss, meleg pánkó. Ebéd közben és utána lehetett kóstolgatni a háziak borát vagy a "kimithozott"at. Közben a gyűjtött gombafajokból elkészült a kiállítás is, és megtörtént a hazavitelre gyűjtött gombák átvizsgálása. Bár többen üres kosárral, de mindenki kellemes élményekkel térhetett haza. Köszönjük a szervezőknek és vendéglátóinknak !

           2O16 11. O4                                                          Málnási András

 

2016 09. 09-11 MLG gombásztábor

     Az idén Vármezőben került sor egyesületünk hagyományos, szeptemberi, 3 napos gombásztáborára. Bár az ezt megelőző száraz időszak nem kedvezett a gombáknak, és gyengén teltek a kosarak, mégis sikeresnek mondhatjuk a két gombásztúra eredményét, ugyanis 72 meghatározott gombafaj került kiállításra. A gombafajok meghatározásában nagy segítségünkre voltak meghívottjaink, a magyarországi Pro Mikológia Alapítvány három gomba-szakértője. A tábor eseményei nem csak a tudományos munkára korlátozódtak, a kötetlen, jó hangulatú szárakozás sem maradt el. Volt közös flekken sütés, bográcsgulyás főzés, égig érő tábortűz. Két alkalommal volt citerával és gitárral kísért "énekóra" is. A jólsikerült táborozáshoz besegített a kellemes időjárás, ami miatt tevékenységünk nagy része kinn, a szabadban zajlott. Utólagos visszajelzések alapján minden táborozónak jól telt az együtt töltött három nap, feledtetve a Balint Trans szállítási cég által okozott kezdeti kellemetlenségeket.
   Köszönetet mondunk a résztvevőknek, szervezőknek, szállásadóinknak és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez az eseményhez.

      2O16 szept. 13                                                  Málnási András

 

(22 kép) 

 

 

2016 08. 27 Vásárhelyi Forgatag

    Az idén is elfogadtuk a szervezők meghívását a "Marosvásárhelyi Forgatag"-ra. A többnapos rendezvénysorozat keretében a Ligetben kapott helyet kiállítósátrunk, ahol szombat reggel 9-től du.5 óráig lehetett megtekinteni azt a kb.5O gombafajt, amit egy nappal  azelőtt vagy azon reggel gyűjtött egyesületünk több tagja. A sátor látogatói minden feltett kérdésre kimerítő választ kaptak. Ki lehetett próbálni a gombás társasjátékot és lehetett fotózni az erre a célra felállított óriásvargánya makettnél. Vendégkönyvünkbe is gyűltek az elismerő bejegyzések, melyek közül kiemelném a csíkszeredai Magyar Főkonzulátus küldöttjeinek az egyesületünk tevékenységére vonatkozó dícsérő szavait és jókívánságait.

     2O16 aug. 3O                                                         Málnási András  

 

(10 kép) 

 

                   

2016 07.09 Júliusi gombásztúra

   Már hagyománnyá vált, hogy minden év július elején Marosvásárhely környékén nyílt túrát szervezünk a gombavilággal ismerkedni  kívánó természetbarátok részvételével. Így történt most is, viszont csak kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Így szombat reggel csak 17 gombász gyűlt össze a somostetői Kőmedve elé. Innen indult a csapat az erdőn keresztül a Németkalap felé. A közelmúltban csak egyszer és kevés eső esett, ami miatt gomba is kevés  került a kosarakba. Viszont pecsétviasz gombából várakozáson felüli kínálat volt. A félúti pihenő után, visszafele az Állatkert volt az úticél, ahol megtörtént a szakszerű gombameghatározás. 24 gombafaj gyűlt össze a kiállításra. Ezekkel ismerkedhettek az állatkert látogatói is, akik nem is számítottak arra, hogy egy ilyen különleges élményben lesz részük. Kiállítóasztalunk közelében szemügyre vehették gombaismertető táblánkat is, melyen a rókagomba és a vargánya kapta a főhelyet, a Gyilkos galóca bemutatása mellett.

        2O16 O7. 11                                                        Málnási András  

(22 kép) 

            

2016 o6. 04 Nagyernyei gombásztúra

  Az MLG most is Ernyében tartotta hagyományos, júniusi túráját. A dátumot Erdélyi Pali gombásztársunk tűzte ki, ugyanis már évek óta ő a gombászcsapat vendéglátója. Az időzítés tökéletesre sikerült, ugyanis az ezt megelőző napok bővelkedtek csapadékban, és a túra napjára szép, napos idő lett a barangolni vágyó gombászok (és vendéglátóink) örömére. Az ernyei sportcsarnok előtt gyülekező gombászok a Paliék udvarán fogyaszhatták el a reggeli kávét és a túrakezdéshez szükséges folyadékot. A háziakkal együtt 54 résztvevőt számolt meg Molnár Gyuri MLG alelnök. Ezekből 11 kiskorú, akik már gyrmekként ismerkedhettek a természetjárás, a gombagyűjtés örömeivel és etikájával. A népes csapat a már sokak által ismert területet, erdőket-mezőket (Ernye-Ikland-Marosszentgyörgy határa) járták be. A kb. 5 órás barangolás (ebből félórás pihenő, falatozó) eredményeként telegettek a kosarak, és a túrázók elégedetten érkeztek vissza az Erdélyi család házához, ahol vendéglátóink bográcsgulyással várták a gombászokat. Egyesületünk gombaszakértői kiállítást rendeztek a gyűjtött gombafajokból. A csaknem 5O faj közül 44 meghatároztt, felcimkézett gomba került a kiállítóaszztalra. Az ehető és gyógyító gombákon kívül az érdeklődők megismerhették a halálosan mérgező Fehér galócát (Amanita verna) is. Örvendetes, hogy sok egyesületen kívüli résztvevő jött el (többen gyermekestől) erre a rendezvényre, és ismerkedett a gombák csodálatos világával, beleértve Erdélyi Pali otthoni gombatenyészetét is. A hagyományhoz híven most is vídám nótázás zárta a rendezvényt.

 2O16 jún. 7                                 Málnási András (Molnár György beszámolója alapján)

 (13 kép) 

2o16 05. 21 Civil szervezetek vására

 Az idén is meghívást kaptunk a civil szervezetek marosvásárhelyi seregszemléjére. Kiállítósátrunk zárta a főtér parkosított zónájában, két sorban felállított, 4O sátorból álló bemutatkozó területet. Reggel 8-kor kezdük a csomagolást, 9-kor már a helyszínen állítottuk a sátrat, és a 1O órára hírdetett megnyitó előtt asztalaink készen álltak az érdeklődők fogadására. 24 frissen szedett, felcimkézett gombafaj került bemutatásra, de vittünk szárított gombát, gombaport, gombasavanyúságot is a kiállításra. A több nyelvű szakirodalom is helyet kapott az egyik kiállítóasztalon, a Gyilkogalócás, MLG-t bemutató szórólapok, valamint szétosztásra kerülő zsebnaptáraink mellett. A sátor melletti kis asztalon ki lehetett próbálni a gombás társasjátékot és lehetett fotózni az óriás vargányával.  Köszönjük a sátrunk látogatói által feltett sok kérdést, amelyekre egyesületünk tagjai készséggel és szakértelemmel válaszoltak. Választási kampánycéllal csak egyetlen marosvásárhelyi polgálmesterjelölt (Ionela Ciotlaus) használta fel a gombászsátor felkeresését. Ígéretet kaptunk tőle, hogy egy jövőbeni tanácsi határozattal lehetővé teszik a piaci gombavizsgálatot már ebben az évben. Alkalmunk volt tárgyalni a gombatörvénnyel kapcsolatban Dr. Vass Leventével is, aki vállalta, hogy egészségügyi szempontból megpróbálja előmozdítani a több mint 1O éve stagnáló törvényt.  Dícséretet érdemel egyesületünknek az a 1O tagja, valamint több szimpatizánsa, akik hozzájárultak ez alkalommal is a rendezvényen való sikeres részvételhez. 

    2O16 május 22                                                          Málnási András

 (7 kép) 


 

2016 05. 07 Paniti gombásztúra

   Május 7-én került sor a mezőpaniti gombásztúrára. A falu közpotjából 18-an indultunk, Nagy Béla gombásztársunk vezetésével a környező legelők felé. Útunk egy vizenyős erdei részen vezetett a cél irányába. Itt csak egy öreg bodzafán találtunk egy gyönyörű Júdásfüle csoportot, az erdei talajon még nem jelentek meg a nyári gombák. (Érdekességként: két, II világháborúban elesett katona síremlékével találkoztunk.) A legelő viszont mindenki örömére tele volt Mezei szegfűgombával és csiperkével. Így aztán a pihenőhelyre már csaknem teli kosarakkal érkeztek a gobászok. A gombaazonosítás, egy kis szlonnasütés, étel és folyadék utánpótlás után kis csapatunk visszafele vette az útját. A legelőn még elidőztünk a le nem szedett gombák begyűjtésével, végül a faluban, a kiindulópontnál gyülekezett a társaság. Itt egy kis megbeszélést tartottunk az MLG irodahasználati gondjaival kkapcsolatban. A vezetőségi tanács javaslatára és a jelenlevő tagok egyetértése szerint úgy döntöttünk, hogy ezután évente 4OO (max 5OO) lejt adományozunk a Bethlen alapítványnak az irodahelyiség használatáért.  Közben már gyülekeztek a felhők, de még az eső előtt minden résztvevő elégedetten térhetett haza a gombazsákmány számbavételére.

 Talált gombafajok: Mezei szegfűgomba, Kerti - és Nagyspórás csiperke, Fehér tarlógomba, Őzláb galóca, Júdásfüle-gomba, Szürke pöfeteg, Tavaszi rétgomba...   

 

            2016 05. 11                                                 Málnási András   

  (16 kép) 

 

2016 04. 14 Tisztújító közgyűlés

  Április 14-én sikerült megtartani, második nekifutásra, az MLG tisztújító közgyűlését. Először Málnási András leköszönő elnök számolt be az egyesület eddigi tevékenységéről, megvalósításairól, vitára bocsátva a beszámolót, amit egyhangúlag fogadtak el a jelenlevők. A testületileg lemondó vezetőségi tanácsot felmentette tisztségéből a tagság. Következett az új vezetőség megválasztása. Az elnöki posztra egyetlen jelöltre kellett szavazni. Ellenszavazat nélkül Málnási Andrást választotta újra a közgyűlés. A (még a tavaly ősszel megüresedett) titkári helyre Máthé Éva és Kovács György kapott jelölést. Az Évát képviselő Farkas Géza nem vállalta a feladatot, így Kovács György lett egyhangúlag megválasztva. A 2 alelnöki helyre Csernát Gézát, Molnár Györgyöt és Varga Kálmánt jelölték. Közülük Csernát Géza nem vállalta, s így maradt a régi alelnöki kettős. Pénzügyi felelősnek egyedül Mózes Anna Mária lett jelölve. Ezzel a tagság egyet értett. A közgyűlési jegyzőkönyvet Demeter Irén vezette. Az újraválasztott elnök, a vezetöségi tanács nevében is, megköszönte a tagság bizalmát, és ígéretet tett, hogy mindent elkövetnek az egyesület további sikerei és a gombákkal kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében.            A választások után a közgyűlés a következöket határozta: - májusi túránkat Panitban tartjuk Nagy Béla vezetésével, - június 4-én kreül sor a hagyományos nagyernyei túránkra. - A tagdíj értéke marad változatlan (2O lej) a következő évre is. - A titkár feladatként kapta egy, egyesületi FB oldal szerkesztését a könnyebb komunikáció érdekében.  

            2016 04. 15                                                 Málnási András  elnök

  (4 kép) 

 

2016 04. 07 Állatkerti tevékenység

         A marosvásárhelyi állatkertbe kihelyezett gombaismertető pannónk a téli megpróbáltatások után (a védett helyről a Zoo igazgatója elköltöztett az út melleti nyílt területre) javításra szorult, és aktuális lett az ismeretterjesztő anyag cseréje is. A tetőzsindely kijavítása, újrafestése, a vitrines rész megtakarítása, valamint a tavaszi gombákat és a gyilkos galócát bemutató fotók, szakleírások cseréje Csernát Géza, Molnár György, Málnási András hozájárulásával valósult meg.

..

    2O16 ápr. O9                                                                    Málnási  András  

 

2016 04.02 Áprilisi gombásztúra

    Hagyományos (évnyitó). "Cseke Péter" emléktúráját most is Teremiújfaluban tartotta a Málnási László Gombászegyesület. Vajda Elemér vendéglátó gombásztársunk udvaráról a reggeli kínálkozás után reménykedve indult a 43 fős csapat a környező erdők felé, a kucsmagombás helyek felkutatására. Az idősebb gombászok megelégedésére 9 gyermek is elkísérte a szülőket, nagyszülőket erre a túrára, bíztosítva az "utánpótlást". Sajnos gombából nem volt ekkora felhozatal,  de az erdőszéli bokrok közül a szerencsésebbek kosaraiba került jócskán kucsmagomba is. A kosarak zöme inkább csak erdei salátával, komlórüggyel telegetett. A kiértékelőn mégis 14 gombafaj került kiállításra, köztük mérgező papsapkák (Gyromitra sp.) is. A napsütéses, nem túl fárasztó barangolásból visszatérő csapatot a kedves házigazdák terített asztallal és fínom gulyással várták a tavaszi-virágos környezetben.  Szép volt fiuk, szép volt lányok !!!

                       2O16 ápr.4                                               Málnási András  

   (22 kép) 


                            

2016 02.20 Februári gombásztúra

   Ez év első túráját a Kishegyszőlő - Bodonierdő útvonalon tartottuk. 15 lelkes gombásztárs vállalkozott erre a "sétára", a nem éppen kedvező időjárás-előrejelzés ellenére. A fő cél nem a gombagyűjtés, hanem inkább az ébredező természetben való természetjárás, közös együttlét volt. Bár az ég borús volt, eső nem keserítette a csapat hangulatát. Így aztán a túra közti pihenőn sor kerülhetett a szalonnasütésre is. Túravezetőnk, Varga Kálmán jó helyet választott erre az alkalomra, s így asztal mellett fogyaszthatta el mindenki az otthonról hozott elemózsiát. A fokozottan jó hangulatú csapat innen hazafele indulva nótaszóval búcsúzott az ébredező erdőtől, ahol a som virága is még csak rügyként mutatta magát.

 Ha gombásztúra, akkor nem feledkezhetünk meg a GOMBÁKRÓL sem.  Laskagombával, téli fülőke csokrokkal ugyan nem találkoztunk, de sok kis piros (osztrák) csészegomba került utunkba, kárpótlásért. Szép taplócsoportokat is lehetett fényképezni. 

     2O16 febr. 21                                                                      Málnási András

(20 kép) 

 

2015 12.19 Évzáró ünnenepély

   A 2O15-ös gombászév záróünnepélyét most is a Deus providebit tanulmányi házban, az "Effendi" étteremben tartottuk. 43 gombásztársunknak volt lehetősége eljönni a rendezvényre. Mindenki hozott magával házilag készített gombás ínyencséget, italt és egy-egy ajándékot a tombolához. Az ünnepség egy rövid beszámolóval kezdődött, mely magába foglalta az MLG fontosabb eseményeit, megvalósításait az elmúlt 1O évben. A pohárköszöntő után kezdödhetett a kínálkozás, kóstolgatás, falatozás. A menüből nem maradt ki a finom gombapaprikás puliszkával sem, amit Zoltán Márta gombásztársunk készített (a még nyáron, a Csíkszentimrei Büdösben sk. gyűjtött gombákból). Majd következett az elmaradhatlan, vídám tombolahúzás, aminek érdekessége, hogy mindenki nyert valamit. A jó hangulathoz hozzájárult a kellemes zene is, minek hatására többen táncra perdültek. A zeneszámok közül nem maradt ki a gyimesi gombászinduló és az újra itt van a nagy csapat sem. Az étterem tenyérnyi flekkennel toldotta meg az amúgy is gazdag ételfelhozatalt. A hangulat emelkedésével elkeződött a közös nótázás is, ami éjfél utánig tartott úgy, hogy a társaság nagy része csak ez után kezdett haza felé szállingózni.

Ezt a rendezvényt is beszámítva sikeres évet zárt az MLG.  Tagságunk két gombaszakellenőrrel lett gazdagabb (a sikeres szakvizsga letétele után), új tagokkal bővült egyesületünk, ismeretterjesztő tevékenységünk és nyílt gombásztúráink nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy vidékünkön minél többen ismerhessék meg a gombákat a mérgezések elkerüléséért, az ehető gombák kulináris értékéért és  egyes gombák gyógyító hatásáért.  Köszönet és elismerés jár mindenkinek, aki aktívan, vagy támogatóként hozzájárult céljaink megvalósításához.  

       2015 dec. 28                                                                  Málnási András

 (23 kép) 


 

2015 11.14 Gombásztúra Nyomáti-tető

  Egyesületünk fenyőpereszkés túráján 24-en vettünk részt. A ködös idő ellenére  bizakodva indult a csapat a bükkös tölgyes erdőn keresztül úticélunk, a kéttűs fenyőerdő felé. Bár megtudtuk, hogy pár nappal előttünk egyik volt gombásztársunk már "meglátogatta" a terepet, mégis került mindenki kosarába elegendő fenyőpereszke, rizike, lila pereszke, téli fülőke és egyebek. Közben a nap is kisütött, és a déli pihenő közben szalonnát, kolbászt sütöttünk, az erdőtől tisztes távolságra. Vídáman indult visszafelé a társaság, és a kosarakba is került még egypár gomba. Hagyományszerűen még megálltunk Kebelében az "ordásbuktás" fogadónál, ahol még falatoznhatott és sörözhetett ki-ki tetszés szerint. Tekintettel a késő őszi hidegekre nem találtunk sok gombafajt, de annál többet gyűjtöttünk az erre az időszakra jellemző néhány fajból, és ezért sikeresnek könyvelhetjük el a 2O15-ös év utolsó, közös gombásztúráját is.

        2O15 nov. 15                                                     Málnási András

 (10 kép) 


 

2015 10.24 Kishegyszőlői gombásztúra

  Őszi, már hagyományossá vált, gombásztúránkon most is 4O-nél több természetbarát vett részt. A Marosvásárhely határában levő Csereerdő szélén felállított sátor elől indult csapatunk a gombák felkutatására. Közben házigazdáink otthon sürgülődtek a töltöttkoposztás üst és a gyúródeszka körül. Az eseményt megelőző csapadékos idő kedvezett a gombák növekedésének, s így hamar teltek a kosarak, szatyrok főleg lila pereszkével, szürke tölcsérgombával. Gyűrűs tuskógomba, csiperke, nagy- és piruló őzlábgomba, pöfeteg, lilatönkű pereszke is akadt bőven. Így aztán mindenki elégedetten indulhatott vissza a sátor felé, ahol már várt reánk a gőzőlgő töltöttkáposzta és a meglepetésként felszolgált meleg pánkó. Egyesületünk tagjai a gyűjtött gombák meghatározását és a 3o-nál több gombafaj kiállításával cimkézését végezték. Az ehető gombák mellé mérgező fajokis kerültek a kiállítóasztalra. Ezekből tanulhattak a kezdő gombászok. Azok az MLG tagok, akik nem vettek részt ezen a rendezvényen, sajnálhatják, hogy nem lehettek velünk. Köszönetet érdemel Varga Kálmán szevező és minden kishegyszőlői vendéglátónk ezért a kellemes, sikeres gombásztúráért.


                                    Málnási András
 
(16 kép) 

 

2015 09.20 Galonyai MLG (mini)gombásztábor


 Szetember 19-2O között került sor egyesületünk 7. minitáborára Galonyán. A 2 napos rendezvényen 25 MLG tag vett részt, de 19.-én még csatlakozott hozzánk 5 természetbarát. Az első nap eseményeiről a TVR marosvásárhelyi stúdiója készített helyszíni riportot. A résztvevők reggel az Auguszta vadászkastély parkolójában gyülekeztek, majd szállásfoglalás után egy fapados teherautóval indult a gombászcsapat a Kelemen havasok felé. Az Istenszéke-közeli fennsíkról gyalog indultunk a környék gombáinak felkutatására. A vegyes- és fenyves erdők száraz talaja azonban nem volt gombakánaán, s így a kosarak sem teltek  reményeinknek megfelelően. Ugyanazzal a nem éppen konfortos járművel du. 4 órára ért vissza csapatunk a vadászkastélyhoz. Következett a pihenő, gombameghatározás, kiállítás, majd a kiadós estebéd. Utána tábortűz és vidám nótázás. Másnapra, a Maros völgyében kerekedett éjszakai szél jóvoltából a kiállítás anyaga szétterült az egész udvaron, de az 56 meghatározott gombafajt aránylag rövid idő alatt sikerült
 újrarendezni. Második nap, a svédasztalos reggeli után, a marosmenti Borziatelep környékén gombászott csapatunk nagyobbik része, mások horgászással, pihenéssel töltötték az időt ebédig. A túra eredményeként még 4 új gombafaj került a kiállításra, köztük a Gyilkos galóca és a Gyűrűs fülőke. A 6O meghatározott gomba közül a Kétszergyűrűs tölcsérgomba két gyönyörű példánya emelkdett ki a sorból. Ebéd után új ismeretekkel, élményekkel gazdagodva indult haza a társaság. Útközben akinek kedve volt még megtekinthette a marosvécsi Kemény kastélyt. A táj gombavilágának nem (a gombászoknak sem) kedvező időjárás ellenére sikeresnek könyvelhetjük el ezt a két napos gombásztábort is. Köszönettel tartozunk vendéglátónknak, Nagy Kemény Gézának, aki megfelelő feltételeket bíztosított a tábor résztvevői számára, Maros Megye Tanácsának célpályázatunk kedvező elbírálásáért, a program támogatásáért, a medgyesi Herasib kft.-nek táborunk anyagi támogatásáért.   

Málnási András

(16 kép) 

  

2015 08.29 FORGATAG

 Alig lett vége a karcfalvi tábornak, egyesületünk máris a "marosvásárlyi Forgatag" marosparti rendezvényén vett részt kiállítósátorral. Ezt megelőzően, a szárazság ellenére gombagyűjtést szerveztünk. Ebben főleg Demeter Csaba gombásztársunk jeleskedett, aki több mint 4O gombafajt hozott a kiállításra. Így aztán a sátor előtti érdeklődők száma is figyelemreméltó volt. Összesen 52 gombafajt vehettek szemügyre a látogatók, akik elismeréssel nyilatkoztak az MLG ismeretterjesztő tevékenységéről. Nem hiányoztak a gyilkos galócás, egyesületünket bemutató szórólapok, valamint a 2O16-os, harkály-tintagombás zsebnaptárank sem, amiket ingyen osztottunk szét az érdeklődők között. A nagy érdeklődésre való tekintettel még 2 órával hosszabbítottuk meg a kiállítás időtartamát, és csak este 7 órakor kezdtük el a sátorbontást. Ekkorra a gombák is megaszalódtak a 35 fokos melegben. A nagy meleggel magyarázható, hogy gombavizsgáló standunkra nem hoztak ellenőrzésre  gombákat.

                                                                                          Málnási András

(20 kép) 

 

2015 08. 23 Csíkkarcfalvi LKG gombásztábor

 Augusztus 17-22 között egyesületünk 1O tagja vett részt az LKG által szervezett nemzetközi gombásztáborban, a Hargita megyei Csíkkarcfalván. A túlnyomóan esős idő ellenére több túrát szerveztek, többnyire Macalik Ernő neves csíki biológus vezetésével, melyeken a több mint 8O résztvevő, 197 gombafajt gyűjtött, miből 193-at sikerült helyben beazonosítani. Ezeknek meghatározását egyetemi tanárok, mikológusok végezték. Négy, eddig nem ismert gombafaj is került, melyeknek meghatározására csak később kerülhet sor, miután a gombaminták, tudományos leírások, fényképek alapján nemzetközi szakbizottság dönti el, hogy új fajokat fedeztünk fel vagy már meghatározott gombáknak valamilyen alfajairól lehet szó. A rendezvényen több tudományos, vetítettképes előadásra került sor erdélyi, magyarországi és helvéciai mikológusok, etnomikológusok tanulmányaiból. Az előadóterem falait Bélfenyéri Gábor, marosvásárhelyi természetfotós gombákról készített szép fényképei díszítették (sajnos, csak egyetlen este). Volt gombafelismerési verseny, gombák szépe vetélkedő, régi és új társasjátékok kipróbálása, és sor került a gombaszakellenőri vizsgára is. Két MLG tag, a marosvásárhelyi Kovács György és a medgyesi Fülöp Lóránt felkészültségét jutalmazta elismerően a vizsgabizottság. Így mindketten megérdemelten szereztek gombaszakellenőri bizonyítványt. Fülöp Emilia, Lóránt felesége lett a gombafelismerési verseny győztese. Az MLG részéről Téglás Zoltán valamint Málnási András vállalt hasznos munkát a tábori tevékenységekben. A záróünnepélyen a dícsérő oklevelek kiosztása után került sor első alkalommal a "Veress Magda díj" átadására, amit Szász Balázs, fiatal erdélyi (Olthéviz) mikológus kapott kutatómunkája és a gombaismereti tudnivalók népszerűsítésében végzett tevékenysége elismeréseként. Késő estébe nyúló, tábortűz körüli éneklés zárta a sikeres rendezvényt, amiért dícséretet érdemel a Zsigmond Győző által vezetett szervező bizottság, valamint csíkkarcfalvi vendéglátóink. Szombaton, a kiadós reggeli után mindenki gazdag, szép élményekkel indulhatott haza.

                                                             Málnási András 

(14 kép) 

 

                                                                                        

2015 07.04 Somostetői gombásztúra

  Egyesületünk már 7 éve résztvesz a marosvásárhelyi állatkert nevelési programjában, gombakiállításokkal, állandó gombanépszerűsítő pannóval, ismeretterjesztéssel, a gombamérgezések megelőzése céljából. Most úgy tűnt, hogy ez a tevékenység megszakad, ugyanis a ZOO új igazgatója megkérdőjelezte ennek a foglalkozásnak a törvényességét, és követelte egy működési és helyfoglalási engedély beszerzését. A városi tanácshoz benyújtott kérésünkre viszont azt a választ kaptuk, hogy nincs szükség semmiféle engedélyre, és ezt közölték az igazgató úrral is. Így aztán visszazökkent minden a régi kerékvágásba, és egy sikeres gombabemutatóval zárhattuk a napot. Ehhez hozzájárult a 21 tagú túrázó csapat,  és a jó idő is. Ennek eredményeként 51 meghatározott gombafaj került az állatkert bejárata közelében felállított kiállító asztalokra, ami vonzotta az állatkert (gombákra is kíváncsi) látogatóit. Felnőttek és gyerekek sokat tanulhattak szakembereinktől, akik feltett kérdéseikre profi szinten válaszoltak. A ZOO területén vagy a környéken gyűjtött gombák átvizsgálása is itt történt.

 Köszönetet érdemel mindenki, aki hozzájárult a rendezvény  sikeréhez.

 (25 kép) 

                                      

Málnási András                              

  2015 06. 06 Nagyernyei gombásztúra

  Júniusi túránkat hagyományosan Ernyében tartjuk, már nyolcadik éve, Erdélyi Pali gombásztársunk és családja vendégeként, ahol minden alkalommal kávéval, szíverősítővel fogadják az érkezőket. Ez a túra viszont különlegesnek számít, ugyanis itt és most ünnepeltük egyesületünk megalakulásának 1O. evfordulóját. Több, mint 5O-en vettünk részt ezen az eseményen minden korosztályból, kiskorúaktól "szépkorúakig". Megnyitóként egyesületünk elnöke ismertette az MLG megalakulásának körülményeit, céljait, megvalósításait és az eltelt 1O év fontosabb eseményeit. Ez után következett a pezsgőbontás, koccintás és a csoportkép. Negyed tízkor indult el a népes csapat azon az útvonalon, amit Erdélyi Pali túravezetőnk előzőleg ismertetett a résztvevőkkel. A gombászoknak nemcsak a szép idő kedvezett, hanem a két napja lezúdult kiadós nyári zápor is. Így aztán telegettek a kosarak mindenféle gombával, mérgezőkkel is, hogy a kiállítóasztalra minél több faj kerülhessen. Amíg a túrázók rótták a hegyet-völgyet, addig vendéglátóink udvarán hatalmas bográcsban rotyogott a gulyás. Ehhez hozzájárult Molnár Gyuri, egyesületünk alelnöke is, aki egészségügyi okokból nem tarthatott a csapattal, de vállalta a szakács szerepet. Terített asztal várta a későkkel kiegészült, elfáradt társaságot, mindenki pótolhatta a túra közben veszített folyadékot (borvízzel, üdítővel, házi bodzapezsgővel, sörrel, borral). Következett a gombavizsgálás, a talált fajok azonosítása, és a kiállításra kerülő gombák felcimkézése, miközben a háziak szorgoskodtak a felszolgálással. A főétel után még kalács és tészta is került az asztalokra. A rendezvény befejezése előtt megérkezett gr. Bethlen Anikó, egyesületünk mentora is, aki nagyban hozzájárult az MLG megalapításához. Az emelkedett hangulatot víg nótázás kísérte a késő délutáni órákig. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a jó szervezés, és nem utolsó sorban vendéglátóink kedvessége, áldozatkészsége.

 

(22 kép) 

 

                                                                                            Málnási András         

2015 05. 23 Nyárádmagyarósi gombásztúra

  Kellemetlenséggel indult ez az esemény, ugyanis egy nappal a túra előtt meghívóink visszavonták a segítséget és részvételt, a Pünkösdi ünnepek miatt, egy hetes halasztást kérve. A túrázni vágyók mégis úgy döntöttek, hogy ha már lelkileg felkészült a csapat, csak megpróbáljuk felkutatni a Bekecs alatti gombákat. 15-ön indultunk négy autóval a megbeszélt találkahelyről a Kisnyárád eredete felé az új, kiváló minőségű aszfaltúton. A túravezetést Varga Kálmán vállalta. A ragyogó idő hozzájárult a jó hangulathoz, ami az egész eseményt jellemezte. Erdőn, mezőn, bokrosokban próbálkoztunk, végül a szerencsésebbek a kökény és galagonya bokrok alatt, négykézláb vagy hason csúszva töltögették kosaraikat, felvállalva az ezzel járó sérüléseket is. A pihenő alkalmával szalonna- és kolbászsütésre is sor került. Az elfogyasztott elemózsia után pedig jól esett a folyadékpótlás. A terepről kiérve a relé előtt parkolt kocsik mellett volt a gyülekező, ahonnan  haza felé még megálltunk a Nyomáti tetőn a kéttűs fenyőben szerencsét próbálni. Utolsó pihenő Kebelében, az ordásbuktás fogadónál volt, ahol mindenki kedve szerint kávézhatott, sörözhetett, falatozhatott és beszámolhatott a túra során szerzett élményeiről. Itt dőlt el a nagyernyei gombásztúra időpontja is: június 6. Sajnáljuk, hogy nem sikerült Nyárádmagyaróson megcsinálni a tervezett gombakiállítást, amiből tanulhatott volna a község apraja-nagyja. 

    A gyűjtött gombák : Tövisaljagomba, Májusi pereszke, Szemcsésnyelű fenyőtinóru, Sárga gévagomba, Szürke pöfeteg, Nyári vargánya, Erdei szömörcsög (boszorkánytojás), Erdőszéli csiperke, Mezei szegfűgomba (aszalva), Fülőkefaj (meghatározhatalan), Tulipán csészegomba, külön érdekesség a Tölgyfa-rozsdástapló. 

(38 kép) 

                                                                                                    Málnási András                              

2015 05.16 Civil szervezetek vására

 A marosvásárhelyiek már megszokták, hogy az MLG rendszeresen megjelenik a civil szervezetek évi bemutatkozásán, Vásárhely főterén. Így az idén is vállaltuk az ezzel járó munkát (gombagyűjtés, kellékek szállítása, sátorállítás, kiállítás, felügyelet, gomba- és szakirodalomismertetés stb.) annak ellenére, hogy az időjósok esős napot helyeztek kilátásba. Ezúttal nem tévedtek, és a permetező, időnként szakadó eső rányomta a bélyegét erre a rendezvényre. Igy is aránylag sok érdeklődő kereste fel standunkat, és kapott szakmai választ a feltett kérdésekre. 26 frissen szedett gombafaj került bemutatásra, a gyilkos galóca-mérgezés megelőzését célzó szórólapok is szép számban fogytak. Tehát most sem volt haszontalan egyesületünk tagjainak áldozatos tevékenysége,  amiért minden önkéntesünk dícséretet érdemel.

(8 kép) 

                                                                                                             Málnási András 

2015 04.11. Teremiújfalu - Évadnyitó gombásztúra

    Az év első gombásztúrájára, a "Cseke Péter emléktúrára" hagyomány szerint Murokországban, a Teremiújfalu határában elterülő erdőben, bokros részeken került sor. Vajda Elemér gombásztársunk és családja lelkesen készültek a túrázók fogadására, akik szép számban gyülekeztek Elemérék udvarán, ahol házigazdáink kávéval, szíverősítővel kínálták az érkezőket. 9 órára csaknem 5O-en gyűltünk össze a háziakkal együtt. A népes csapat gyönyörű időben, reménykedve indult szerencsét próbálni, annak ellenére, hogy a túrát megelőző időjárás nem kedvezett a gombák növekedésének. Erről barangolás közben bizonyosodtunk meg, ugyanis 2O-nál alig több Cseh kucsmagomba került a kosarakba (kb. O,5 gomba személyenként). Piros csészegombát is alig találtunk, viszont szép Óriás papsapkákat lehetett fotózni. Gomba hiányában versengő salátával, komló - és csalánrüggyel teltek a kosarak. A hazatérőket kárpótolta a hatalmas üstben főtt gulyás, amiben a krumpli és a vaddisznóhús mellett ott volt a GOMBA is.                      Elismerést és köszönetet érdemel Vajda Elemér és családja a szíves vendéglátásért, és az áldozatért, amivel hozzájárultak a népes csapat jó hangulatához. Köszönjük szépen.                      

                                                                                                                        Málnási András

 (32 kép) 

Csernát Géza és Erdélyi Pál fotói

 

 

2015. 04. 09. Iskola másképp

 Az "Iskola másképp" programban egyesületünk a nyárádmagyarósi középiskolától kapott meghívást egy egész délelőttöt betöltő gombaismertető előadásra. A feladatot Varga Kálmán és Málnási András vállalta. Szemléltető plakátokkal, gombáskönyvekkel, gyilkosgalócás szórólapokkal, zsebnaptárokkal és a vetítéshez szükséges CD-kel egészítettük ki előadásunkat. A mintegy 4O gyermek figyelemmel, fegyelmezetten hallgatta a gombavilággal kapcsolatos érdekességeket, és kérdésekkel, hozzászólásokkal kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Kár, hogy a terepen még nem ismerkedhettek meg a gombákkal, de meghívást kaptunk egy májusi gombásztúrára, amin az iskola diákjai is részt vesznek, és reméljük lesz gomba is.

                                                                                      Málnási András                       

2014. 12. 20. Évzáró ünnepély 2O,14

   Egyesületünk az idén is a katolikus plébánia Deus providebit termében tartotta évzáró ünnepélyét azzal a különbséggel, hogy az eseményre nem az étteremben, hanem a konferenciateremben került sor. Itt ünnepélyesen terített asztalok és feldíszített karácsonyfa várta az érkezőket. 45 gombásztársunk jött el, ki-ki hozta magával a főleg gombából készített ínyencségekkel teli tálakat és az itókát, amiből aztán mindenki kóstolgathatott tetszés szerint. A karácsonyfa melletti asztalra kerültek a tombolatárgyak. A beszélgetések során felelevenedtek az eltelt év gombászélményei, elkeltek a különböző ehető gombákat szimbolizáló tombolajegyek, s közben szólt a kellemes zenei aláfestés, amit Papp Józsi és Kovács Gyuri gombász tagtársunk biztosított. Egyesületünk elnöke szokás szerint megtartotta beszámolóját az MLG évi tevékenységéről, köszönetet mondva a tagoknak és a támogatóinknak, akik hozzájárultak céljaink eléréséhez. Ez után következett a puliszkás gombapaprikás felszolgálása, amihez az alapanyagot Zoltán Márta, egyesületünk rangidős tagja biztosította. Ezt követte a tombolahúzás, ahol mind a 45 résztvevő nyert kisebb-nagyobb szerencsével. Közben elkezdődött a tánc is, amit a vendéglő által felszolgált sültes tál szakított meg rövid időre. A nótázó csapat is belemelegedett, és nem adta fel éjjel 1 óráig. Egymásnak kellemes ünnepeket kívánva búcsúzott 2O14-től a gombászcsapat.

                                                           Málnási András  

(36 kép) 

                    

14. 11. 22. Nyomáti tető - Gombásztúra

  Az év utolsó, nyílt gombásztúráját hagyományszerűen a Nyomáti tetőre szerveztük. A túra előtti kétnapos eső (és havazás) sajnos nem tudta előcsalni a gombákat, és így a 12 vállalkozó gombász kosarai üresen maradtak. Szerencsére közben a nap is kisütött, ami részben kárpótolta a gombahiányt. Azért csak találkoztunk fenyőpereszkével, vörös nyálkásgombával, szemcsésnyelú fenyőtinóruval, rozsdásszárú fülőkével az ehető gombák közül, zsemleszínű fakógombával és álgyűrűs pereszkével a nem ehetők közül, de csak mutatóban. A túra Kebelében az ordásbuktás vendéglőben zárult. Igy aztán ki-ki kalácsot, süteményt, ordásbuktát tehetett gomba helyett a kosarába. Úgy is mondhatjuk, "buktával dícsértük a napot". 

                                                                Málnási András

(11 kép) 

2014. 11. 5. Múzeumi konferencia

   A természetrajzi múzeumok országos pedagógiai konferenciájára Málnási András és Téglás Zoltán kapott meghívót a Maros Megyei Múzeum vezetőségétől. A rendezvényre a mv.helyi Kulurpalota tükörtermében került sor. A múzeológusok, pedgógusok által tartott előadások között szóhoz jutottak az MLG képviselői is. Miután Málnási A. ismertette egyesületünk kapcsolatát a múzeummal, Téglás Zoltán "Zöld béka jelenség" címmel tarott előadást a borzonti gyermektáborban végzett nevelő munkájának eredményeiről. Az előadásokat követő beszélgetések során a résztvevők (főleg a déli megyékből) elismeréssel nyilatkoztak egyesületünk gombaismeretre nevelő, hasznos tevékenységéről.

                                                          Málnási András

 

 

  (4 kép) 


2014. 10. 25. Kishegyszőlői gombásztúra

  A hét közepén lehullott esők után ezen a nyílt gombásztúrán több mint 60 természetbarát (minden korosztály) vett részt, abban a reményben, hogy tele kosárral térhet haza. Ez nem mindenkinek sikerült, de őket is kárpótolta a szép, napos kirándulóidő és a szervezők által kínált meglepetések. Vendéglátóink a Csereerdő szélén ütöttek sátrat, és már kora reggel rakták a tüzet a töltöttkáposztával tele üstök alá. Ez a kép fogadta a gombászokat, akik a hagyományos kínálkozások és a csoportkép után túravezetőinkkel két irányba indultak szerencsét próbálni. A 4 órás túráról visszatérők kosaraiból szürke tölcsérgomba, lila pereszke, márványos, és lilatönkű pereszke, gyűrűs tuskógomba, mezei csiperke, apró pöfetegek, barna porhanyósgomba, sereges, és rozsdasárga tölcsérgomba került elő, de mérgező gombák is (begöngyöltszélű cölöpgomba, sárga kénvirággomba, több kígyógomba faj stb.) kerültek a kiállító asztalra, ahol egyesületünk szakellenőrei vizsgálták át a kosarakat. Közben vedéglátóink jelezték, hogy elkészült a finom töltöttkáposzta, ami koronát tett erre a rendezvényre. A társaság vídámabb csoportja még nótaszóval folytatta sötétedésig. A túra szervezői, vendéglátóink megérdemlik, hogy külön, névszerint mondjunk köszönetet ezért a szép kirándulásért. Varga Kálmán és Kati, Mátyási Mátyás és Csilla, Aszalos Ottó és Matild, Vajda Zsolt és Melánia  KÖSZÖNJÜK.

                                                    Málnási András        

(51 kép) 

2014. 10. 19. Zöld konferencia

  Okt. 16-19 között Molnár György, egyesületünk alelnöke részt vett a Fokusz Öko Központ, a Reflex Környezetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által szervezett műhelykonferencián, Parajdon.

 

2014. 10. 18.  GOMBÁK SZÉPE a természetben 3. fotókiállítás

  Az MLG által meghírdetett fotópályázatra az idén csak 64 fénykép közül kellett kiválasztani azt a hatvanat, amiből a zsüri a legjobbakat értékelte és díjazta. A fotóművészekből és gombaszakértőkből álló 5 tagú bizottság döntése alapján az I. díjat Tirnován Péter (Szászrégen) Lila pénzecskegomba fotója nyerte, II. díj Muzsik Zoltán (Budapest) Fehér porhanyósgomba fotója, a III. díjat Gyepesi-Deák Géza (Marosvásárhely) kapta Lepketapló fotójáért. Dicséretet kapott Mózes Anna-Mária (Mv.hely) Harkály tintagomba és Muzsik Zoltán (B,pest) Cseh kocsmagomba fotója. A megnyitón résztvevő vendégek Csernát Géza (Mv.hely) Sörtés dücskőgomba fotóját Közönségdíjjal jutalmazták.

  A kiállítás helyszíne a marosvásárhelyi Vártemplomi Diakóniai Központjának impozáns, az alkalomnak megfelelően dekorált kiállítóterme. A megnyitón Málnási András mutatta be a kiállítást a közönségnek, majd Máthé Éva a legértékesebb gombákkal kapcsolatos érdekességeket osztotta meg a vendégekkel. A zenei aláfestéstést Antal Andrea, a művészeti iskola 8. oszt. tanulójának kellemes zongorajátéka biztosította. A szünetben vendégeinket kávéval, süteménnyel, üdítővel kínáltuk, miközben szavazhattak a közönség díját kiérdemlő fotóra. Szünet után a díjkiosztás következett, ahol a nyertes pályázók átvehették a megérdemelt okleveleket és a vele járó ajándékokat.

Köszönetet mondunk házigazdánknak, a rendezvény anyagi támogatóinak, egyesületünk és a fotóklub tagjainak lelkes hozzáállásáért, s nem utolsó sorban a fotós gombászoknak vagy gombász fotósoknak, akik nélkül nem jöhetett volna össze ez a szép kiállítás. 

                                                     Málnási András

(14 kép)    

 

 

2014. 10. 13. Találkozás a politikummal 

   A helyi RMDSZ szervezésében a civil szervezetek képviselői találkoztak Kelemen Hunor államfőjelölttel. Az MLG részéről Málnási András elnök és Molnár György alelnök kapott meghívást. A közvetlen beszélgetés során felszínre került a 2006 óta létező romániai gombatörvény kérdésére is, amely a mai napig sem alkalmazható. Felszólalásában egyesületünk elnöke, az erdélyi gombászok nevében, ismertette a jelenlegi helyzetet és a törvény hiányosságait, valamint a nemkívánatos következményeket, amiket a nem ellenőrzött gomba fogyasztása okozhat, ezt követően átadta a politikumot képviselő Kelemen Hunornak a 2006-ban megjelent 30-as törvény másolatát, észrevételeinkkel kiegészítve. Az RMDSZ államelnök jelötje ígéretet tett, hogy a kormány megfelelő fórumain fog intézkedni a kérdés megoldása érdekében.

                                                           Málnási András 

 

2014. 10. 11. Székely hagyományok és termékek napja

  A szervezők meghívásának eleget téve ezen a rendezvényen is részt vettünk kiállítósátrunkkal. A látogatók az eseményt megelőző szárazság ellenére is 31 frissen szedett gombafajjal ismerkedhettek meg (ezek között csak a pecsétviaszgomba tartozott a taplófélék családjába). Sajnos, szervezési hiányosság miatt a sivár tér, ahol a magyar kiállítók kaptak helyet, elég távol esett a Ligettől, ahol a polgármesteri hivatal szervezett párhuzamos rendezvényt, és így több érdeklődő meg sem talált. No comment.

                                                        Málnási András 

4 kép   


 

2014. 09. 21. Kisadorjáni gombásztábor

  Az Adorjánok völgye a nyárádmenti tájegységnek része. Viszonylag elszigetelt, érintetlen erdőkkel koronázott, patakokkal díszített, elbűvőlő vidék. Többnyire lombhullató (kevés ültetett, kéttűs fenyő) erdői gombavilágának feltérképezésére gondolt az MLG, amikor pályázatot nyújtott be a Maros megyei tanácshoz.

 Pályázatunkat elfogadták, és így megteremtődött az anyagi alap egy minitáborozásra, amire szeptember 19-21 között került sor. Bár az idő nem volt igazán kegyes hozzánk (az előző napokban kevés volt a csapadék) mégsem panaszkodhatunk, ugyanis a táborban résztvevő 18 gombásznak sikerült 36 gombafajt összegyűjteni. A szedett gombákból kiállítást rendeztünk a kisadorjáni Környezetvédelmi Információs és Fejlesztési Központban. Itt főztünk és étkeztünk is, amiért külön köszönettel tartozunk Dr. Hajdú Zoltánnak, a Focus Eco Center vezetőjének, aki a táborozás idejére átengedte nekünk az épületet. Csapatunk 10 tagjának éjszakai pihenéséről a nyárádszentlászlói "Pásztortűz" panzió gondoskodott. Köszönet Lender Zsoltnak, a panzió adminisztátorának.

  Összegezve: táborozásunk jól sikerült, Jövőre is megpróbálunk pályázni, persze más régió gombavilágának feltérképezése céljából.

                                                                        Molnár György

(11 kép)   

                                                         

  Molnár György

 

2014. 08. 30. Vásárhelyi Forgatag

      A Forgatag szervezőinek meghívására egyesületünk az idén is szép kiállítással vett részt a rendezvényen, a Maros-parti Forgatagban. Az előzőleg kijelölt ronda helyszín helyett kiváló elhelyezésre kaptunk engedélyt a szervezőktől. Így a gombakiállítás a fák árnyékába került. Fél tízkor már 43 felcimkézett gombafaj várta az érdeklődőket, akikre nemsokat kellett várni, jöttek szép számban, alig győztünk válaszolni a sok kérdésre. Csak az erdei szömrcsög, a szagja és az óriás tapló, a méretei miatt nem került a kiállító asztalra, hanem a közeli nyárfa árnyékában kaptak helyet. A gyermekeknek is volt külön program : társasjáték, fotózás a "nagy vargányával", hagyományos gyemekhangszerek (sípok, csipogók, zümmögők) kipróbálása, és megcsodálhatták a borzonti "Zöld békák" táborban készített fotókat, gombásrajzokat. Volt szarvasgombás  pirítóskenyér kóstolás (amíg a készlet tartott). Az érdeklődők hozzájuthattak a Corvin kiadó gombáskönyveihez is. Este fél hétkor szedtük össze a megaszalódott gombákat, és kitartó kis csapatunk megelégedetten térhetett haza vagy tovább élvezhette a Forgatag kínálta programokat.

 Köszönetet érdemel egyesületünk minden tagja, aki fáradtságot nem ismerve hozzájárult a sikeres bemutatkozáshoz.

       (19 kép)   

     

                                                      Málnási András

 

2014. 08. 28. LKG nemzetközi gombásztábor

     Az LKG az idén aug. 23-28 között Parajdon rendezte 15. jubíleumi vándortáborát. Egyesületünkből nyolcan vettünk részt (ötön a teljes programon, hárman bejáróként) a szép környezetben fekvő, megfelelő elszállásolást és rendezvényeinknek helyt adó Urbán Andor ref. konferencia központban. Egyesületünk a pályázatunkra beküldött fotókból válogatott kiállítással, gombafajok gyűjtésével és előadásokkal járult hozzá a rendezvény sikeréhez. 25.-én Bélfenyéri Gábor a Mezőhavas gombáiról tartott vetítőképes előadást, 26-án Málnási András saját találmányú társasjátékát mutatta be a résztvevőknek (már negyedik alkalommal). Ugyancsak MA szervezte és vezette le a Gombák szépe versenyeket, melynek különlegessége az volt, hogy nemcsak a frissen szedett gombák gyűjtőit díjazták, hanem a legszebb fotókra is szavazhatott a több mint 60 tábori résztvevő. Az utóbbi versenyen az MLG két tagja által készített fotó kapta a két legelőkelőbb helyezést: Tirnován Péter szászrégeni kollégánk I díjat, Mózes Anna-Mária Marosvásárhelyről II díjat nyert. Volt még gombafelismerő verseny és gombasavanyúságok vetélkedője is. 23.-án Zsigmond Győző, a tábor főszervezője,  a Sóvidékről, a sóvidéki népi gombászatról tartott előadást, 24.-én Berdán Zsuzsanna svájci etnomikológus a galócákkkal kapcsolatos magyar és német nyelvterületen végzett tanulmányát ismertette, 25.-én Kőszeginé Tóth Judit a Zemplén gombavilágáról beszélt, 26.-án Varga Károly, a Corvin kiadó igazgatója mutatta be Fődi Attila gyógyhatású gombákról szóló könyvét (sajnos a szerző nem lehetett jelen) és a 2015-ös erdélyi gombanaptárt, Nátz Eszter a magyarországi Netgombász egyesületet mutatta be.  27.-én Benedek Lajos számolt be a a Pál-Fám Frenc által vezetett mikológus csoport által meghatározott, rekordnak számító több, mint 300 gombafajról, majd következett Puskás Attila laudációja Veress Magdáról, aki megkésve, az idén kapta meg a már rég megérdemelt Pázmány Dénes-díjat. A márciusban bekövetkezett halála miatt ezt a kitüntetést már csak hozzátartozói vehették át. A díjkiosztási ünnepélyt díszvacsora, majd tábortűz és a tűz körüli nótázás követte.

                                                                                            Málnási András

Bélfenyéri Gábor fényképei: (15 kép)

    

Erdélyi Pál fényképei:  (37 kép)   

                                         

 

2014. 08. 07.  Oszoj-tetői gombásztúra

    20-an indultunk Marosvásárhelyről, majd Ernyéből és Szászrégenből 22 főre kiegészült csapat érkezett a túra helyszínére, az Idecspatakát Üvegcsűrtől elválasztó hegygerincre, az Oszoj tetőre. Tirnován Péter túravezetőnk  irányításával egy négy órás természetjárás következett a bükkös-gyertyános-tölgyes erdőkben, miközben teltek a kosarak galambgombával, piruló galócával, vargányával, trombitagombával, keserűgombával, sárga gerebennel. Rókát csak egy párat találtunk, őzláb semmi, viszont gyönyörű színekben "virágzó" tintahal gombákat csodálhatott meg, és fényképezhetett az arra járó gombász. Ha 3-4 nappal hamarabb kerül sor a túrára, lehet hogy gazdagabb lett volna a gombatermés, és kevesebb megaszalódott gombával találkozunk a száraz avarban. Ennek ellenére mindenki megelégedetten térhetett haza, amit bizonyít a túra végén efogyasztott étel-ital utáni jó hangulat is. A marosvécsi Cinci nuci vendéglőben még volt egy rövid pihenő, ahol ki-ki beszámolt személyes élményeiről.       Külön köszönetet érdemel a Bálint Trans vezetősége, és a kényelmes kisbusz sofőrje a kifogástalan szállításért.

                                              Málnási András 

(29 kép)    


  2014. 08. 01. XXIII. EKE tábor

    A kövendi EKE vándortáborban Bélfenyéri Gábor gombásztársunk tartott vetíettképes előadást a Nagymezőhavas gombavilágáról, Mózes Anna Mária gombaszakellenőrünk a gyűjtött gombákból kiállítást rendezett, bíztosította a gombavizsgálatot, népszerűsítette az erdélyben legutóbb kiadott mikológiai könyveket.   

(8 kép)    

 

 

2014. 07. 13. Borzonti gyermektábor

  Egyesületünk titkára, Téglás Zoltán az idén is meghívást kapott a borzonti gyermektáborba, ahol július 8 és 12 között tanítgatta, oktatta a kisiskolásokat gombaismeretre. Az MLG gyermekcsoprtja ennek a tábori tevékenységnek jóvoltából évről-évre gyarapszik, bíztosítva az "utánpótlást".

(4 kép)    

 

2014. 06. 26. Természetrajzi múzeumok szimpozionja

 A marosvásárhelyi Múzeum természetrajzi részlegének vezetősége részéről Málnási András és Téglás Zoltán kaptak meghívót egy kétnapos nemzetközi értekezletre. A felszólalók között volt Téglás Zoli is, aki a gombák urbanizálódásáról tartott érdekes előadást. Gombákkal kapcsolatos más előadás nem hagzott el, de sok kérdést tett fel a hallgatóság, főleg a szimpózium utáni kötetlen beszélgetések során. Szóba került a romániai gombatörvény, a védett gombák listája, és a piaci gombaárusítás is. Megtudtuk, hogy a kisinyovi gyógyszerészeti egyetemen az intenzív gyakorlati oktatás nem tér külön ki a gombákra is, azok gyógyhatására, viszont Vásárhelyen, a MOGYE-n a tavalytól már bevezették a mikológia toxikológiai és egyes gombafajok gyógyhatására vonatkozó tudnivalók tanítását. Az értekezlet fő témája a természetvédelemről és a piros listán szereplő, védett növényekről szólt.

                                          Málnási András

2014. 06. 21. Somostetői gombásztúra

  Koranyári nyílt gombásztúránkat az idén is a Somostetőn tartottuk, a marosvásárhelyi állatkert környékén. Most is 9 órakor, a kőmedvétől indult a csapat Mózes Baba vezetésével. A kedvezőtlen időjárási előrejelzés ellenére több, mint negyvenen vállalkoztak erre a túrára, nemre, korra és nemzetiségre való tekintet nélkül. A kiállítás rendezésére ketten maradtunk az állatkertben (Téglás Zoli és Málnási A). Kezdetben csak az előző nap gyűjtött gombák kerültek a sátrunk alá helyezett kiállítóasztalokra, de szorgalmas gombásztársaink visszatérésével végül 36 meghatározott, felcímkézett gombafajt csodálhattak meg a látogatók. Az erdő száraz avarát taposó gombászok kosarába gyönyörű erdei csiperke, őzlábgomba, galambgomba, árvégű és gyökeres fülőke, aranytinóru, stb. került a nem ehető és a mérgező gombák mellé. A gyilkos galócát csak fényképről és szórólapjainkról ismerhette meg a szépszámú kíváncsiskodó. A kiállításon ,,szerepelt” egy ajándékba kapott 7cm átmérőjű nyári szarvasgomba is. A két nyelven folyó gombaismertetés du. fél négyig tartott. Sajnos a túrázókon kívül senki sem vette igénybe gombavizsgáló standunkat, és a gombás társasjátékkal is csak egyesületünk tagjai szórakoztak.

 Köszönjük az állatkert vezetőségének a lehetőséget, a segítséget, és gombásztársainknak az aktív közreműködést, ami hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

 

                                                                           Málnási András

(14 kép)    

 

 

 

2014.05.31 - Nagyernyei gombásztúra

 Kilencedik alkalommal szerveztük Nagyernyében a már hagyományossá vált tavaszvégi gombásztúrát. Most június első szombatja helyett május 31.-én. Az időjárás inkább a gombáknak kedvezett, mint a gombászoknak, de az esős idő ellenére is 27 lelkes természetjáró jelent meg vendéglátónk és túravezetőnk, Erdélyi Pali házánál. A megszokott reggeli kínálkozás és a túra útvonalának, térképének ismertetése után az esőköpenyes csapat reménykedve indult a közeli erdők, mezők felé. Aztán szép lassan teltek a kosarak is, főleg galambgombákkal, de a szerencsésebb gombász sárga rókagombát, gévagombát, szegfűgombát, pikkelyes pöfeteget, nyári vargányát, piruló galócát is tehetett a kosarába. A négy órás barangolás után, vendéglátónk udvarán derült ki, hogy csaknem 50 gombafajt gyűjtöttek a túrázók, amiből 43-at sikerült helyben meghatározni a Téglás Zoli által vezetett kis szakértői csapatnak. Ezek kerültek felcimkézve a kiállításra előkészített asztalra. Közben folyt a kosarak tartalmának szokásos átvizsgálása, nehogy  tévedésből valaki mérgező gombát vigyen haza. Ugyanis a kiállításra gyűjtött gombák között, az enyhébben mérgezők mellett volt egy Fehér gyilkosgalóca (Amanita verna) is, ami halálos méreganyagot tartalmaz. Érdekességként megemlítem, hogy a meghatározott gombák között szerepelt egy szép narancssárga (narancsvörös) korallgomba, ami inkább a magas hegyvidék lakója és egy pár körteillatú susulyka is, mellyel csak igen ritkán találkozik a gombász.
  Vendéglátóink most is kitettek magukért. Ízletes gombásgulyással várták a hazatérő gombászcsapatot, minek elfogyasztása után jött az ,,öblögetés’’ vidám nótázással kisérve. Egyesületünk nevében köszönöm az Erdélyi családnak a fáradozását, anyagi áldozatát és a szíves vendéglátást, de köszönetet érdemel minden gombásztársunk is a rendezvény sikerességéért.
                                                                                       Málnási András

(29 kép)    

 És a talált gombák

 (8 kép)    

 

 

2014. 05. 10. Civil szervezetek vására

    Már ötödik alkalommal vettünk részt Marosvásárhely főterén a civil szervezetek megyei bemutatóján. Most is gazdag szemléltető anyag került a sátrunkban elhelyezett asztalokra (31 frissen gyűjtött gomba, gombás irodalom több nyelven, társasjáték, egyesületünket bemutató fotók és leporellók, zsebnaptárak, és a gyilkosgalóca mérgezésre figyelmeztető kétnyelvű szórólapok). A sok érdekődő mégtöbb kérdéseire szakértőink csaknem megállás nélkül készségesen adtak magyarázatokat. A gombás társasjátékra is sor került. Készen álltunk a gombavizsgálásra, de ezt a szolgáltatást sajnos senki nem igényelte. A fotósok és a mass media képviselői is többet időztek nálunk. Rövid beszélgetés után ígéretet kaptunk Borbély László parlamenti képviselő úrtól, hogy közbenjár a gombaárusítást szabályozó törvény alkalmazása érdekében.

  Az egésznapos rendezvényt a civil szervezetek felvonulása zárta, ahol az MLG tagsága is képviseltette magát.

   Egyesületünk vezetősége nevében köszönöm gombásztársaimnak, akik részt vettek ezen a rendezvényen, hogy fáradtságot nem ismerve segítettek a sikeres, szép bemutatkozásban.

                                                                Málnási András

           (20 kép)   


 

 

2014. 05. 01. Gulyásfőző verseny

 

Az idén igazán kegyes volt hozzánk a természet. Majálisra úgy felcicomázta, kicsinosította magát mint egy menyasszony. Az időjósok előrejelzése kissé aggasztott ugyan, de szerencsénkre ezúttal is tévedtek.

Első alkalommal döntött úgy gombásztársaságunk, hogy mi is benevezünk a már hagyománnyá vált, május első napján rendezendő marosparti gulyásfőzési versenyre.

Kis csapatunk – a Varga házaspár(Kati, Kálmán), Csontos Lacó és jómagam – korán elfoglalta kijelölt helyét a rendezvény színhelyén. Sátorverés, tűzhelykészítés, üstmosás, kuktamunka (hagyma és krumplihámozás, húsdarabolás, gombaszeletelés). Persze ez nem ment olyan gyorsan, ahogy leírtam, de erősítést kaptunk Erdélyi Pali családja részéről (apa, anya, fiu, meny, unokák) és a Nyulas házaspártól, így olyan korán megvoltunk az előkészületekkel, hogy várnunk kellett a főzés elkezdésével. Már magasan járt a nap, amikor a műsorvezető felovasta a résztvevő csapatokat, a főszakácsok nevét és főztük elnevezését. Az egyik bejelentés így hangzott: - a Marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület csapatának szakácsai, Varga Kálmán és Molnár György gombás gulyást főznek.

Elkezdődik a főzés, Erdélyi Pali fényképezőgépe minden fontos mozzanatot megörökít. Közben benépesedik a Maros-part, a színpadon egymást váltják az énekesek, zenekarok, tánccsoportok. Finom gulyásillattól terhes a levegő, és nagyon sokan sorakoznak üstünknél. Kavargatás, kóstolgatás közben beszélgetünk, viccelgetünk. Telefonaink is folyton szólnak, gombásztársaink, akik nem tudnak résztvenni, érdeklődnek, szurkolnak nekünk.

Elkészült a gulyás. Üstünk előtt egy 50-60 fős sor. Hű, ha! A zsüri asztalára ízlésesen tálat gombás gulyás kerül, több gombából készült savanyúsággal. Zsürizés: IV hely. Na ezt nem nyelem le, mondom csapattársaimnak, amikor elindulok az oklevél átvételére. „Ennél jobbak vagyunk” mondom a mikrofonba, és ezzel a műsorvezető is egyetért. Persze mindenki tudja, hogy ezzel a kijelentéssel nem a zsüri hozzáértését, s nem a minket megelőző csapatok tudását minősítem, hanem majális van, és megengedhető egy kis „HECC”.

Percek alatt kiosztjuk a gulyást. Fájdalom, nem jut mindenkinek. Ez nekünk is elkeserítő, rossz érzés. Ha még egyszer jövünk, nagyobb üstöt hozunk, persze tudjuk, hogy az sem lesz elég.

Aztán meglátogat a szervező bizottság. Jó hír: kapunk valami anyagi támogatást. Az bizony elkel, ugyanis az utóbbi időben kevés támogatónk akad. E miatt vékony a bankszámlánk.

Szászrégeni gombásztársunk telefonál. – Mi van nálatok?, mert nálunk zuhog az eső. Kis idő múlva itt is feltámad a szél, és fekete felhőket kerget felénk. Gyorsan összecsomagolunk, és tető alá helyezzük felszerelésünket.

Érdekes, eseménydús, szép nap volt, amit nem lehet másképp befejezni, csak borozással és nótázással. Hát ezt tesszük mi is Nyulas Sanyi házának tágas, barátságos alagsorában.

 

Molnár György

(7 kép)   


 

2014. 04.24. Találkozás Horber Pállal

    Vendégünk volt Horber Pali(bácsi) nagyváradi, régi, kedves gombásztársunk. A baráti és szakmai beszélgetés előtt Dsida Jenő versével üdvözölte a nyolc egybegyült MLG tagot. Ez után a shi-take gomba gyógyhatásáról beszélt, és bemutatta saját készítményeit, amiket a váradi onkológiai kórház betegeinek gyógyítására  kínál használatba vételre kisebb-nagyobb sikerrel. Beszélgettünk a gyilkosgalóca mérgezésekről és a legalon sil ampullen injekció gyógyhatásáról, amit sajnos a hazai kezelések során nem alkalmaznak. Végül újból a romániai, 2006-os gombatörvény került szóba, amely honatyáink nemtörődömsége miatt még mindig nem alkalmazható. A találkozást a  közös élmények felelevenítése és Molnár Gyuri névnapi köszöntése zárta.

                                                                         Málnási András

  

2014. 04.05. Évnyitó ,,Cseke Péter” gombásztúra, Teremiújfalu

 Ez a gombásztúra már nyolc éves hagyományra tekinthet vissza. Először 2007-ben, majd ezt követően öt éven keresztül Cseke Péter gombásztársunk szervezte. Halála után az ő emlékére, róla neveztük el évnyitó, kucsmagombás túránkat. A hagyomány Vajda Elemér jóvoltából nem szűnt meg, aki szívesen, lelkesedéssel vállalta a további túravezetést és a szépszámú gombászcsapat vendéglátását.

 Összesen 36-on gyűltünk össze, de csak harmincan indultunk el a kucsmagombák felkutatására. A többiek a konyhán vagy az üst mellett tevékenykedtek. Sajnos az ehető gombák közül csak egy pár elszáradt Ptychoverpa bohemica, két csokor csengettyűgomba, egy fürt piros (vagy osztrák) csészegomba és egy pár apró májusi pereszke került elő a több hektáros erdőből, bokrosokból. Találtunk még redős és óriás papsapkát is valamint a tavalyról megaszalódott pecsétviasz gombát. Szép, méretes kucsmagombák csak vendéglátónk virágoskertjében díszelegtek, ahová egyesületünk elnöke ültette, csempészte be a poliészterből faragott gombácskákat, gombásztársai megtévesztése céljából. Előkerültek egy dobozból is a friss kucsmagombák, Csath Gabi gombásztársunk és felesége manufaktúrájából, mosdószappan formájában. Került viszont jócskán gomba (igazi, a tavalyiból) az üstben fortyogó finom gulyásba, amit aztán jó étvággyal fogyasztott a népes csapat, miután meghallgattuk Szövérfi István, Dózsa György községi tiszteletes úr asztali áldását. A gulyást a háziasszony, Vajda Erika által készített tájjellegű muroktorta és gombaalakúra formált sütemény követte, de nem maradt el a jó házibor sem. Ezután, a megszokáshoz híven, víg nótázással zárult az esemény, amihez nagyban hozzájárult Szövérfi Zoltán újfalusi ref. lelkész harmonikajátéka is.

 Köszönjük házigazdáinknak a példás vendéglátást, és köszönet mindenkinek aki önzetlenül hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

                                                                                              Málnási András

 

 Fotók: Bélfenyéri Gábor

  

2014. márc. 22. - Tisztújító közgyűlés

   A 27 jelenlevő MLG tag még 16 felhatalmazást kapott azoktól a tagoktól, akik valamilyen okból nem vehettek részt a közgyűlésen. Igy hivatalosan 43 szavazót vett nyílvántartásba a kinevezett 3 tagú választási bizottság. A szavzások eredménye:

     Elnök - Málnási András,  Titkár - Téglás Zoltán,                 Alelnökök - Molnár György és Varga Kálmán                                                                 Pénzügyi felelős, pénztáros - Mózes Anna Mária                                                                                             Cenzor -  Kiss Ildikó 

2014. márc. 20. - Dr. Rimóczi Imre előadása

    A marosvásárhelyi Sapientia egyetemen tartott előadást dr. Rimóczi Imre magyarországi mikológus profeszor az aszkuszos és bazidiumos gombákról. Erre az előadásra kapott meghívást egyesületünk. Az amfiteátrumban, a Sapientiás diákok mellett 12 MLG tag is rész vett a tartalmas és élvezetes előadáson.

Néhány kép  (5) az előadásról:

 

2013.nov.17. - Székelyvéckei honismereti és gombatúra

A marosvásárhelyi EKE szervezésében nov. 17-én honismereti és gombatúrán vettünk részt Székelyvéckén. A lombhullató erdőben főleg sötét trombitagombát, a kéttűs fenyőben kétspórás csiperkét, izletes rizikét, fenyőpereszkét szedhettünk Fekete Pál pogármester úr vezetésével.Őneki köszönhető, hogy a falú öregházainak jó részét művészi szinten helyreálitották, főterét szépen rendezték. A muzeális értékű tárgyak kiállitásán kivűl, saját alkotású kerámiaszobraival is növeli a falú jó hirét. Az élménydús honismereti túra után kerűlt sor a gombameghatározásra a művelődési teremben Mózes Annamária és Frink Gyuri segitségével. Az eredmény 25 ehető, 9 nem ehető, 9 mérgező gombafaj volt, melyek felcimkézve várták a z érdeklődőket. Közben a finom vöröshagymás zsiroskenyerek melléjó bort töltöttek házigazdáink. A sikeres túra szervezőjét, Frink Gyurit külön dicséret illeti.

 

Néhány kép  (8) a gombatúráról:

 

 

                                                                        Bélfenyéri Gábor

 

 

  2013 nov.16. Nyomáti tető - gombásztúra

       29 lelkes gombász vállalkozott, hogy újra végigjárja a már megszokott terepet az év utolsó gombásztúráján. Az idő szép volt, de a gombakínálat annál szegényesebb. Az indulás előtti csoportképnél hiába fogadtuk meg, hogy a túra végén teli kosarakkal is ősszeállunk egy csopotrképre, ez sajnos nem sikerült. Egy pár piruló őzlábgombán, kékhátú galambgombán, trombitagombán, csengettyűgombán kívül csak egyetlenegy fenyőpereszkét találtunk, viszont nagy meglepetésre két májusi pereszke is került egyik gombász kosarárba. Túravezetőink Mózes Baba és Bélfenyéri Gabi voltak. Nem rajtuk múlt, hogy üresen maradtak a kosarak. 

                                                                                     Málnási András                       

   

Néhány kép  (15) a gombatúráról:

 

 

 

  2013 nov.6.  Múzeumok országos konferenciája

    A marosvásárhelyi múzeum természetrajzi részlegének felkérésére Málnási András, Molnár György és Varga Kálmán részt vettek a ,, Pedagógiai megvalósítások és távlatok a múzeumokban" című országos konferecián. A Málnási András és Téglás Zoltán által összeállított dolgozat alapján, valamint az általunk rendezett kiállítás megtekintése után a moderátorok és a résztvevők elismeréssel jutalmazták az MLG közösséget nevelő tevékenységét, valamint a múzeummal való sikeres és hasznos közreműködést.

                                                                                       Málnási András

2013 okt. 24. Radio Tg. Mures

       Román nyelvű ismeretterjesztő élő adás a helyi rádió délelőtti adásában (55 perc). Málnási András válaszolt Luminița Avram műsorvezető és a hallgatók által feltett, gombákkal kapcsolatos kérdésekre.

Néhány kép  (4) az előadásról:

               

  2013 okt. 12. Segítség az EKE túrázóinak

    Egyesületünk gombaszakellenőrei,Téglás Zoltán és Mózes Anna Mária, a Bisztra völgyében vettek részt az EKE által szervezett őszi túrán. Sajnálatos, hogy az EKE túraszervezői egyazon napra hírdették  meg a bisztrai kirándulást az MLG által szervezett gombásztúrával, így egyesületünk igen meglepődött e két gombásztársunk távollétén. Ők viszont hasznos tagjai voltak a másik gombászó csapatnak, ugyanis a sok talált gombát meg kellett határozni és átvizsgálni. A terepmunka végén a galonyai Auguszta panziónál kiállítást is rendeztek a 65, szakértelemmel meghatározott gombafajból, amik között 14 mérgező gombát is találtak egyesületünk szakemberei. Mindenképpen hasznos a közreműködés a két természetbarát egyesület (MLG-EKE) között, viszont a túrák időpontját illetően előzetes egyeztetésre lenne szükség abban az estben, ha az EKE gombaszakellenőrt igényel.

                                   Téglás Zoltán beszámolója alapján, Málnási András

 

                            2013 okt. 12. Kishegyszőlői gombásztúra

        Gyönyörű, napsütéses idő, jó hangulat és sok gomba jellemezte a szombatra meghírdetett gombásztúrát. Vendéglátóink forró kávéval és szíverősítővel várták a túrázókat, akiknek zöme vásárhelyi, de jöttek a környező helységekből, sőt Szászrégenből is gombásztársak. Ötvennél többben indultunk az ,,unomáj"-ból a közeli erdő felé. A túrázók között sok kiskorú (egy  párhónapos, hoppában) gyermek vágott neki a hegyoldalnak. Jó tudni, hogy nevelődik az utánpótlás. A Csereerdőt érintve a Vácmány felé barangolt a csapat. Sokat kellett hajlongani, gyorsan teltek a szerencsésebbek kosarai. Akik hamarabb elfáradtak vagy már nem volt mibe tenni  a sok lila pereszkét, szürke tölcsérgombát, őzlábat, nem járták végig a terepet, visszafordultak és elsőkként értek Aszalos Ottóék, vendéglátóink házához, a terített asztalok mellé. Amíg az üstben rotyogott a meglepetés, a háziasszonyok forró pánkóval igyekeztek csillapítani a túrázók éhségét. A visszaszállingózók megtöltötték a kiállításra szánt asztalt a talált gombafajokkal, amiket szakellenőreink ismertettek a kezdő gombászokkal. Közben beteltek az asztalok melletti helyek, és jött a meglepetés: a töltött káposzta. Az ízletes étel főszakácsa, egyben a túra főszervezője, Varga Kálmán a névnapi jókívánságok mellé igen sok dícséretet is bezsebelt a főztjéért. Nem maradt el a háziborral való koccintás  és az azt követő nótázás sem. Mindenki szép élményekkel, megelégedetten, teli kosárral térhetett haza.

        Köszönet a szervezőknek, Mátyási Matyi és Vajda Zsolt túravezetőinknek és nem utolsó sorban az Aszalos családnak a vendéglátásért, valamint a meghívásért, amiért a jövő évben is vállalják egy hasonló túrával járó fáradozást.

 

Néhány kép  (12) a gombatúráról:

 

                                                                                          Málnási András 

 

                     2013 szept. 20-22. Mini gombásztábor Déda-bisztrán

       Az MLG az idén a Bisztra völgyében tartotta hagyományos őszi táborát. Vendéglátónk és túravezetőnk Tirnován Péter gombásztársunk jóvoltából élménydús, sikeres, teli kosaras túrák jellemezték ezt a rendezvényt.

 

Néhány kép  (12) a gombásztáborból:

 

     

                     2013 aug. 31.         Marosvásárhelyi Forgatag
   A FORGATAG szervezőinek felkérésére egyesületünk is részt vett ezen a rendezvényen, ami tulajdonképpen Erdély több városában megredezett Magyar napoknak felel meg. Az öt napos rendezvényen mi csak egy napos kiállítással, szombaton voltunk jelen a Maros parton, ugyanis a frissen szedett gombák estére megaszalódtak. Előre tudtuk, hogy így fog történni, s azért választottuk a szombati napot, hogy minél többen látogahassák meg kiállítósátrunkat.
  Már napokkal azelőtt elkezdtük a készülődést. Asztalt, padokat vásároltunk, megbeszélést tatottunk a tagsággal, ahol mindenki lehetőségeihez mérten feladatokat vállalt a szervezésben. A kellékek szállítását Varga Kálmán és Demeter Csaba, az asztalterítő vásárlását Csernát Géza, mások a rakódást, sátorállítást, felvigyázást vállalták. Néhányan pénteken gombászni mentek, míg egyesületünk elnöke a szervezőkkel tárgyalt a sátor helyének kiválasztásával és az autók bejárási engedélyével kapcsolatban. Aztán szombat reggel 9-re minden összejött, kellékek kiszállítása, sátorállítás, és jöttek a szebbnél szebb gombák, összesen 64 faj (aminek nagy részét Nagy Béla és Demeter Csaba gyűjtötte). Annyi, hogy az asztalokra már nem fért, és a 2db. 2 méteres pad is megtelt. Téglás Zoli alig győzte a címkéket írni. És jött az érdeklődők serege. Téglás Zoli, Molnár Gyuri, Lokodi Karcsi, Papp Józsi és jómagam megállás nélkül tartottuk a gombákkal, gombászattal kapcsolatos mini előadásokat. A gyermekek gombás társasjátékon keresztül tanulhatták meg a legismertebb ehető és mérgező gombákat. Nem dicsekvésként, de állíthatjuk, hogy a mi standunk a leglátogattabb helyszínek közé tartozott.
   A sikeres eseményről az Erdély TV és az Erdély FM készített interjút, helyszíni, élő tudósítás formájában, valamint a rendezvény szervezői kitüntető elismeréssel köszönték meg tartalmas részvételünket a Forgatagban.
                                                                                                                                                                                                                   Málnási András

 

 Angi Ágota levele a FORGATAG szervezői részéről: 

Kedves Malnasi ur,

ezuton is szeretnem megkoszonni, hogy elfogadtak a meghivasomat a Forgatagra es gazdagitottak ennek programjat.

Nagyon tartalmasak es tanulsagosak voltak az eloadasok/beszelgetesek. Sok pozitiv visszajelzest kaptunk ezzel kapcsolatosan.

Nehany kepet mar feltoltottunk a Forgatag Facebook oldalara. Ezek elerhetoek az alabbi linken.

Remelem a jovoben is lesz alakalmunk ujra egyutt dolgozni.

Kerem tovabbitsa koszonetemet az egesz lelkes gombasz csapatnak.

Koszonom.

Udvozlettel,

Angi Agota 

 

 

            2013.aug.23   LKG gombásztábor   Katrosa
  Az idén augusztus 18-23 között a Kovászna megyei kis település, Katrosa fogadta a csaknem hetven gombászt, aki a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület által szervezett nemzetközi táborban vett részt. Apró gyermektől idős nyugdíjasig minden korosztály képviselve volt. Szakmai szempontból is igen változatos volt a részvétel. Bukaresti, budapesti, kaposvári egyetemi tanárok, mikológusok mellet gombaszakellenőrök, amatőr gombaszakértők voltak jelen, de olyanok is jöttek, akik most kezdenek ismerkedni a gombák csodálatos világával. A marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesületből nyolcan vettünk részt a táborban, és a tábori munkából (és a díjazásokból) is kivettük a részünket. Az öt napos rendezvény változatos, eseménydús programjai, a házigazdák által bíztosított kifogástalan ellátás hozzájárultak, hogy mindenki jól érezze magát, élményekkkel és tudással gazdagabban térhessen haza, határon innen vagy határon túlra.
  Délelőttönként gombagyűjtő, felfedező túrákra indult a három csapatra osztott társaság, délután szakmai előadásokra került sor, közben folyt a gyűjtött gombafajok meghatározása. A tábor időszakát megelőző száraz időjárás ellenére a lehetetlent nem ismerő gombászoknak sikerült 219 gombafajt gyűjteni, melyek tudományos meghatározás után felcímkézve kerültek a kiállító asztalokra. Gombafelismerési verseny, gombasavanyúságok, ,,gombák szépe” vetélkedője, gombás társasjátékok bemutatása tették hangulatosabbá a napokat. Egyesületünk gyönyörű gombafotó kiállítással, gombapreparátumok bemutatásával színesítette a rendezvényt. A gombásztúrák közben vagy ,,szabadidőben” sor került a környék túrisztikai nevezetességeinek meglátogatására is (Nemere hegység, Kézdivásárhely, Bálványos, Torja, Nyergestető, Szent Anna tó, Mohos). Utolsó este került sor a díjkiosztásra, ahol többek között egyesületünkből Téglás Zoltán, Bélfenyéri Gábor és Málnási András kapott dícsérő oklevelet a táborban végzett munkáért, Téglás Irma a ,,gombák szépe” versenyen elért helyezésért. Az LKG szakmai testülete az idén két Pázmány Dénes-díjat osztott ki: az egyiket Dr. Jakucs Erzsébet, a Magyarországi Mikológiai Társaság elnöke, a másikat Málnási András, az MLG elnöke kapta eddigi tevékenységéért, a mikológia népszerűsítésében elért eredményeiért.
  A rendezvényt díszvacsora, hatalmas tábortűz melletti éneklés és zenés-táncos buli zárta, majd másnap reggel búcsúzkodás a jövő évi viszontlátás reményében, és hazautazás. A szervezők és a vendéglátók elismerést, köszönetet érdemelnek munkájukért, a felejthetetlen élményekért.
                                                                                                                                                                                                                       Málnási András 

  

                     -  2O13 június 3O - július 6. Elemi osztályos gyemekek oktatása a borzonti Zöld Békák táborban.  Téglás Zoltán beszámolója

 

                    -  2O13 június 27. Részvétel a Megyei Múzeun természetrajzi részlegén tartott országos szimpozionon. Téglás Zoltán beszámolója. 

 

                     -  2O13 június 15. Nagyernyei gombásztúra.                                                 Ez, az eredetileg  ,,hagyományos"-nak hírdetett túra végül ,,rendhagyó"-nak sikerült. Rekord számú gombász érkezett, ki autóbusszal, biciklivel, gyalogosan, de az autóval érkezők is megtöltötték a sportcsarnok előtti parkolóhelyeket. Összesen 65-ön, a háziakkal és a gyrekekkel együtt még többen. A közelieken kívül jöttek Székelyudvarhelyről, Dícsőszentmártonból és még Németországból is. (Jakab Feri, kivándorolt gombásztársunk úgy időzítette a repülőjegy vásárlását, hogy időben elérjen a túrára.) Vendéglátónk és egyben túravezetőnk, Erdélyi Pali számított az átlagon felüli részvételre, és felkészülten fogadta az érkezőket. Kávéval, szíverősítővel, sós ropogtatnivalóval és házigazdai szeretettel.  Mikor az udvar zsúfolásig telt, a nyugdíjba vonuló házigazdát Málnási András köszöntötte, és egyesületünk nevében átadta a szimbólikus ajándékokat. A jókívánságokat Varga Kálmán (szóló) és a csapat dalban is kifejezésre juttatta. Ez után elénekeltük a gombászindulót, és fotózásra sorakozott fel a társaság. Következett az útirány ismertetése, a gombászattal kapcsolatos útbaigazítások, majd hosszú sorban elindultunk a gombák birodalma felé. A mezőn kevésbé, de az Ernye, Csejd és Ikland közötti erdőkben boklászva szépen teltek a kosarak, s mire elérkezett a tízorai szünet csaknem mindenki elégedetten nézegethette a zsákmányt. A csapat fele rövidebb útvonalon, míg másik része egy hosszabb kitérőt választva ért el a közös pihenőhelyre. Itt láttunk 4 egymáshoz közel álló őzlábat, aminek nem volt kalapja, viszont helyette egy gyönyörü agancs ékeskedett. Nem sokáig csodálhattuk, mert hamar elszaladtak az őzlábak. Felettünk és körülöttünk siklóernyősök röpködtek, mintha ők is a mi kosaraink tartalmát kukkolnák.  A hosszúra nyúlt pihenő után vissza indult a csapat, egyesek még gyarapítva a kosarukban levő gombákat. 3O fokon felüli melegben érkeztünk a Paliék udvarára, ahol több sor terített asztal várta a gombászokat. Várt már ránk Téglás Zoli is, akinek igen meggyűlt a fonnivalója a sok gombafaj azonosításával, cimkézésével. Ebben a munkában segített neki Lokodi Karcsi (az egyesület ,,latin gombalexikona"). 85 fajt katalogizáltak. Ez is rekord ! Közben sor került a (gombával dúsított) gulyás felszolgálására , amit nagy étvággyal fogyasztott el a társaság.  Hazaindulás előtt mindenki kosarát átvizsgálták egyesületünk szakemberei, nehogy a kellemes élményeket otthon sokkal kellemetlenebbek váltsák fel. A gombászok egy része még maradt, nehogy a kötelező 2 liter napi folyadék elmaradjon, és még hagyományszerűen el kellet énekelni egy-két nótát is. A szép kirándulásnak egy nyári zápor vetett véget, aminek még örvendeni is lehetett, hiszen ez is hozzájárul a gombák növekedéséhez. 

  Még egy érdekes dolog is történt. Ugyanabban az időben, amig e sorok írója gombászni volt, a Mv.-helyi rádióban is ő beszélt egy, a gombákkal kapcsolatos riport keretében, amit furcsának tartottak az otthoni ismerősők. (A két nappal ezelőtt készült riport akkor került adásba.)   

                                                                          Málnási András

 

   -    2O13 június 13. Egyesületi megbeszélés az ernyei túra előkészítésével és Erdélyi Pali köszöntésével kapcsolatos tennivalókról. 14.-én a múzeumi fotókiállítás anyagát a székhelyre szállítottuk, a somostetői gombás pannónkon a tavaszi gombákat, a  nyári gombákat bemutató szemléltető anyaggal cseréltük ki az állatkertben, és megvásártoltuk Palinak az egyesület ajándékát (gombás könyv, svájci bicska).

                                                                                 Málnási András

 

      - 2O13 május 23.  A Civil szervezetek vásárán kifejtett tevékenységünkért a szervező bízottság egyesületünknek ítélte oda a vásár ,,legélénkebb, legmozgalmasabb kiállítósátor" (cel mai interactiv stand) igen megtisztelő díjat. 

                    -  2O13 május 18. Múzeumok éjszakája.

            A Megyei múzeum természetrajzi részlegének vezetője, Botos Daniela április elején felkért, hogy egyesületünk vegyen részt a kiállítás szervezésében.  A múzeummal való együttműködésünk már két éve kezdődött, amikor szintén a Múzeumok éjszakája rendezvényen vettünk részt gombakiállítással és szakmai hozzájárulással. Ezt követően  Téglás Zoltán jóvoltábol folyamatosan gomba preparátumokkal bővítettük a múzeum készletét.

      A felkérésnek szívesen tettünk eleget, mert ez is egy megfelelő alkalom arra, hogy minél többen ismerkedhessenek meg a gombák csodálatos világával. Bátran vállaltuk ezt a feladatot, mert gyönyörű gombafotóink vannak, gazdag könyvészeti anyaggal rendelkezünk, és nem fér kétség az egyesület aktív tagjainak lelkes hozzáállásához, szakértelméhez sem. Több napos készülődés, egyeztetés után a kiállítás napjának reggelére  minden elkészült. A gyógyhatású gombák bemutatására felszerelt táblák megteltek szemléltető anyaggal (a T. Z. preparátumaival gazdagítva), elkészült a gyilkosgalócás tábla is. A terem egyik falát a 2O12-es fotópályázatunkból kiválasztott negyven fotó díszítette. A másik falra folyamatosan, váltakozva kerültek a gombák vetített képei. Ebben a teremben kapott helyet a könyvészeti anyag, valamint Csath Gabi gombásztársunk gombaformájú szappanjainak kiállítása is. Egy másik teremben állítottuk ki az előző nap gyűjtött gombákat (sajnos csak 19 gombafajt, a csapadékhiány miatt), itt egy jókora pisztricgomba telep kaphatta meg a látogatók tekintetét. Mindkét teremben tagtársaink készen álltak a válaszokkal, magyarázatokkal a látogatók által feltett kérdésekre. A megnyitóra 17 órakor került sor. A kiállítás anyagáról, fontosságáról Botos Daniela beszélt román nyelven, méltatva az MLG hozzájárulását. Magyarul egyesületünk elnöke mutatta be a kiállítást, és hasznos tanácsokkal látta el a kezdő gombászokat. Erre azért is szükség volt, mert a nagyszámú közönség zömét iskoláskorú gyermekek alkották. A megnyitó ünnepély gombás sütemények kóstolgatásával folytatódott. A délutáni népes sereg után 23 órakor újabb szépszámú látogató volt kíváncsi a gombák világára, de még éjjel fél egykor is szállingóztak a látogatók. Meglepő módon a sajtó nem tanusított érdeklődést a rendezvény iránt sem a megnyitón, sem az azt megelőző sajtókonferencián. A kiállítás két hétig látogatható a Horea (volt Baross Gábor) utcai múzeumban. 

                                                                                 Málnási András                                                                    

 

        -  2013 május 11. Civil szervezetek vására. Marosvásárhely főterén évente szervezik  meg a nemkormányzati civil szervezetek bemutatóját, ahol egyesületünk is már negyedik alkalommal van jelen.

     Már reggel 7-kor székhelyünk előtt gyülekezett a tíz önkéntes, akik vállalták a kellékek leszállítását a főtéri kirakóhelyre. Szerencsére Papp Józsi szállításra előkészített autóval érkezett, hamar felpakoltuk egyesületünk és a Bethlen alapítvány holmiit, s így könnyen és hamarabb érkeztünk a főtérre. Elsőnek állítottuk fel a sátrat, és jutott idő arra is, hogy a kevésbé gyakorlott szomszédaink sátorállítási próbálkozásait is megoldjuk. Sajnos a kiállító asztalra kevés gomba került a rendezvényt megelőző száraz idő miatt. Így is 14 felcimkézett gombafaj (néhány szárított állapotban) került bemutatásra. Viszont gazdag bibliográfia állt az érdeklődők rendelkezésére (közöttük egyesületünk névadójának 1972-ben kiadott ,,Kis gombáskönyv"-e is). Nem hiányoztak a szórólapok és a gombás zsebnaptárak sem. Kár, hogy falinaptárunk már rég elfogyott, pedig többen érdeklődtek, hogy miként juthatnának hozzá. A megszokottnál több érdeklődő kereste fel standunkat. Alig győztünk a feltett (sokszor naiv) kérdésekre válaszolni. Ebben főként Téglás Zoli, egyesületünk titkára jeleskedett. Elismerést kaptunk a rendezvény szervezőitől is. Részt vettünk az egyesületek felvonulásán, melynek érdekessége, hogy a felvonuló hatalmas sereg élén a hivatalos román trikolor mellet ott lobogott a piros fehér zöld , valamint a cigányok szekérkerekes zászlója is, hangsúlyozva, hogy  Marosvásárhely többnemzetiségű, toleráns, európai szellemiségű, multikulturális város. A tévések sem kerülték el standunkat, sőt két alkalommal interjút is készítettek egyesületünk elnökével. A nagy hőség ellenére az MLG önkéntesei derekasan kitartottak, és csak du. 5 órakor szedtük össze a sátrat. A kellékeket kézben cipeltük a székhelyre, ám a fáradtság ellenére örömmel nyugtázta a kis csapat, hogy  volt értelme a fáradozásnak, mert többen szereztek tudomást egyesületünkről, többen szereztek a gombákkal kapcsolatos hasznos ismerereteket, és reméljük, hogy többen kaptak kedvet a gombászáshoz is.

                                                                                                                                                                                                                                        Málnási András 

 

         

        -  2013 április 20.  Teremiújfalusi ,,Cseke Péter", kucsmagombás  emléktúra.

    Túravezető és a résztvevő gombásztársak vendéglátója Vajda Elemér. 51 személy vett részt, amiből a háziak ,,murokországi" falumúzeumának meglátogatása és a reggeli szíverősítő után 49-en indultak a gyönyörű, napfényes időben az erdő felé, ketten az üst mellett maradtak. Az öt órai barangolás eredményeképpen több kosárban gyűltek a kucsmagombák ( a legtöbb a túra díszvendége, Lokodi Emőke, a megyei tanács alelnökének kosarába). Ezen kívül több, meghatározásra váró gomba  is került. Akiket elkerült szerencse, azok erdei versengősalátával, komlóval pótolták a kosár tartalmát. Többen fotózták a gombákat, a tavaszi ünneplőbe öltözött fákat, bokrokat, és még két szunnyadó borzkölyök, valamint egy hímestojásokat rejtegető madárfészek is lencsevégre került.

     A túráról visszaszállingózó csapatot vendéglátóink udvarán már várta a terített asztal és a gombával, meg őzhússal feljavított bográcsgulyás illata. Miközben a társaság az ebédet fogyasztotta, folyt a gyűjtött gombafajok meghatározása. Összesen 24 gombafaj került a kiállító asztalra, azaz csak 23, mert a  trombitagomba szárítmánya az üstbe jutott, fűszerként.

   Meghatározott gombák:

   Ehetők - cseh kucsmagomba, fattyú kucsmagomba, símasüvegű kucsmagomba, kétspórás csiperke, fehér porhanyósgomba, ráncos tintagomba, kései laskagomba, lila pereszke (1db), enyhe tobozfülőke, sárgatőnkű áldücskőgomba.

    Nem ehetők - lepketapló, bükkfatapló, labirintus tapló, pecsétviaszgomba, korai likacsosgomba, fekete mirigygomba, bordás serleggomba, sárgaszemcsés tintagomba, zöldes tőkegomba, korai porhanyósgomba.

     Mérgezők - óriás papsapkagomba, barnásvörös papsapkagomba, tavaszi döggomba.

      Házigazdánk, Vajda Elemér felesége, Erika különleges murok süteménnyel, míg Elemér finom házi borral kedveskedett a vendégeknek, ami hozzájárult ahhoz, hogy víg nótaszóval zárjuk ezt a szép napot.

      Külön sikerként könyvelhetjük el, hogy három új taggal bővült egyesületünk.

                                                              Málnási András és Téglás Zoltán  

 

            -  2013 április 17.   Egyesületi közgyűlés. A teremiújfalusi, kucsmagombás évadnyitó túra  és a megyei múzeummal közös ismeretterjesztő gombakiállítás szervezése. A honlappal kapcsolatos észrevételek megbeszélése.

             

            -  2013 márciusában megszületett egyesületünk honlapja

 

        -  2013 február 8.  Egyeületünk nyolc tagja vett részt az Il Tartufo Alba által szervezett előadáson, amely a  szarvasgombával beoltott mogyoró- és tölgyfa csemetékből létrehozott űltetvényeket népszerűsítette.

         

ÉVZÁRÓ ÜNNEPÉLY

2012 december 15

         RÖVID BESZÁMOLÓ                                                                                           1. Az évet már a télen munkával kezdtük

      -  Lobbizás a jövedelmi adó 2%-ának az MLG számlájára való irányitásáért, űrlapok terjesztése

      -   Pályázat elkészítése a 3 napos MLG táborok támogatásáért, leadása a Maros Megyei Tanácshoz

       -   ,,Gombák szépe” fotópályázat kiírása, meghirdetése az interneten és az erdélyi sajtóban                                                                                                           2. Március – Tisztújító közgyűlés – megvalósítások, beszámolók, tervek, választás                                                                                                                         3. Április – Teremiújfalusi kucsmás gombásztúra

         -  Kiállítási sátor vásárlása

         - Találkozás a Sapientián meghívottainkkal, dr.Rimóczi Imre és dr. Benedek Lajos budapesti mikológusokkal, előadás, fotó és friss gomba kiállítás,  dr. Zsigmond Győző Pázmány Dénes díjat ad át Rimóczi profeszornak, és MLG ajándékok a vendégeknek, kerekasztal beszélgetés

   4. Május – Részvétel sátorral, kiállítással május 1-én a Maros parti majálison, a Sörpatikánál

             - Civil szervezetek bemutatója a főtéren, kiállítás, szórólapok terjesztése

   5. Június – Gombásztúra Nagyernyében

   6. Július – A nagy szárazság miatt nincs túrázás

   7. Augusztus – Részvétel Gyergyószárhegyen az LKG nemzetközi táborban, MLG támogatással 

              - 6 résztvevő,  Bélfenyéri Gábor fotókiállítása,  Málnási András gombás                   társasjátékának bemutatása  

    8. Szeptember vége, okt. eleje  -  3 napos tábor Vármezőben – 18 MLG tag, gombakiállítás a központi parkolóban - 83 meghatározott faj,                            B.G. fotókiállitása a halászcsárdában

   9. Október – ,,Gombák szépe” fotókiállítás előkészítése – képkeretek, hozzávalók vásárlása, zsürizés, keretezés, végül a kiállítás megnyitója az Eminescu utcai ref. Diakóniai Központban, díjak, oklevelek  kiosztása, citerazenekar aláfestéssel

   10. November – Gomba falinaptárunk előkészitése, egyeztetés a Corvin kiadóval

                     - Pereszkés túra a Nyomáti tető, Kebele erdőibe

                     - MLG zsebnaptár, szórólapok, tagsági könyv nyomtatása

   11. December – Gombás falinaptár lektorálása a, szétosztása a fotósoknak, támogatóknak, egyesületi tagoknak

                 - Évzáró (évRÁZÓ) ünnepély megszervezése a Bach(us) borpincében 

    12. Egész évben: gombás cikkek a Népújságban és a Gyopárban, -TV interjúk, állatkerti gombás pannó aktualizálása, preparátumok a  Megyei múzeumnak, spontán kirándulások, fotózás, előadások tartása, gombahatározás külömböző helyszíneken.  

           A következőkben köszönetet mondunk azoknak, akiknek segítségével sikerült a fentieket megvalósítani.

                          Köszönet elsősorban az MLG minden tagjának, akik rendezvényeinken részt vettek és segítettek céljaink elérésében. Külön köszönetet érdemel:

         - Téglás Zoltán – titkári teendők, ífjúság nevelés, gombameghatározás, preparátumok készítése, kapcsolattartás belföldi és külföldi mikológusokkal

         -  Molnár György – alelnöki feladatok, pályázat szerkesztés, szervezés, gombameghatározás 

           -   Varga Kálmán – alelnöki feladatok, állatkerti gombás pannó aktualizálása

     -  Mózes Anna Mária – gazdasági nyílvántartás, túravezetés, gombameghatározás

          -   Bélfenyéri Gábor – egyéni fotókiállítás, internetes kapcsolatok, vármezői vendéglátás, túravezetés

          -   Vajda Elemér – teremiújfalusi vendéglátás, túravezetés

           -   Erdélyi Pál – nagyernyei vendéglátás, túravezetés

          -    Nagy Béla – kiállítási alapanyagok bíztositása, gombameghatározás

         -    Bodor Kinga – MLG zsebnaptár fotó, gombameghatározás, szponzorizálás

          -    Frink György – kapcsolattartás a Gyopárral és az EKE-vel

        -   Lokodi Károly – gombameghatározás, anyagi támogatás mindig a legjobbkor, a  legnehezebb helyzetekben

 

              Köszönet:

          -  Gróf Bethlen Anikónak – állandó támogatónknak, aki az MLG számára irodahelyiséget bíztosít

          -   Maros Megye Tanácsának a pályázatunkra nyújtott támogatásért

          -  Szponzorainknak: Dr. Salat Csaba és ifj. Csernát Géza- Marosvásárhely, Lokodi Péter - Vármező, Varga Károly – Corvin kiadó Déva

      -  Szimpatizánsainknak, akik jövedelmi adójuk 2%-ával segítették egyesületünket

        -  Fülöp G. Ilona tiszteletes asszonynak a fotótárlat színhelyének bíztosításáért

           Ezen beszámoló írójának értékelését az MLG tagjaira bízom.

                                                                                                                                                                                                               Málnási András – MLG elnök

    

           

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                            G  E  S  T  A  

                      F  U  N  G  A  R  O  R  U  M

                                                       A V A G Y

                                   

                        XXI  SZÁZADI  VISSZAPILLANTÓ  TÜKÖR

                                           G O M B Á S Z É K N Á L

                                    M A R O S V Á S Á R H E L Y E N              

 

 

                       

 Krónikás : Téglás Zoltán - MLG titkár   

2005.IX.16-17. – Az „első marosvásárhelyi találkozó” néven vonulhat be gombászéletünk eseményeinek sorába, az OASIS  Alapítvány gyűléstermében, Bethlen Anna grófnő hathatós segítségével összehozott találkozás a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület vezetőivel: Zsigmond Győző, Puskás Attila és Zoltán Sándor. Nyomáti tetői gombásztúra (terepgyakorlat a szakellenőri vizsgára készülőknek). Zsigmond Győző előadása. A gyűjtött gombákból készített kiállítás az OASIS udvarán.

2005.X.21-22. – Újabb találkozó, növekvő érdeklődői létszámmal, ezúttal az LKG képviseletében megjelent: Zsigmond Győző és Zágoni Imola. Könyvek, CD-k, gombászati szakirodalom Moeszia 1-2 szám voltak megvásárolhatók. Zágon Imola előadása a gombamérgezésekről. Gombásztúra a Bese-i erdőben (terepgyakorlat). 38 azonosított és kiállított gombafaj. Gombafelismerési verseny győztese Málnási András, gombák szépe versenyt Galatean Illés és Varga Kálmán nyerték. A 30 jelenlevő úgy döntött, hogy létre kell hozni Marosvásárhelyen egy gombászegyesületet, Málnássy László néven, de ehhez szükséges egy erre a célra összehívott komolyan előkészített gyűlés.

 

2006.V.13. – A Népújságban is meghírdetett találkozóra szintén az OASIS Alapítvány gyűléstermében került sor. A gyűlés 1. számú napirendi pontja így hangzott:”A marosvásárhelyi Gombászegyesület létrehozása, vezetőségének megválasztása, űgyrendi kérdések megvitatása”. Az elnöki tisztségre egyetlen jelölt volt akit a megjelentek közfelkiáltással választottak meg – Málnási András személyében. Alelnökké lettek választva Galatean Illés és Varga Kálmán, titkárnak Téglás Zoltánt míg pénzűgyi felelősnek Mózes Anna-Máriát választották meg. A jelenlevők 99% döntött a Málnássy László név felvételéről. A z alakuló gyűlésen jelen volt Bethlen Anna grófnő is akit külön is üdvözölt a megválasztott elnök és megköszönte a segítségét. Második napirendi pontként Cseke Péter olvasta fel értekezését a gombászatról, gombagyűjtésről. Málnási András az ehető gombákról tartott előadást.

2006.V.20. – Az első egyesületi szinten szervezett gombásztúra Kebeleszentivánra vitte a társaságot(terepgyakorlat). Túravezető Varga Kálmán. A túrán részt vett Zsigmond Győző, Zágoni Imola és Zoltán Sándor is. Az egyesület 20 taggal képviseltette magát. A túra szerény eredménnyel zárult, a talált gombák azonosításával és kiállításával a sepsiszentgyörgyi vendégeink foglalkoztak. Győző és Imola előadást tartottak az ehető gombák magyarországi árúsítási gyakorlatáról. Jakucs Erzsébet tananyagának ismertetése.

2006.VI.24. – Gombásztúra a Számológépgyártól a Német kalapig és vissza (terepgyakorlat). Túravezető Málnási András, ezúttal is sepsiszentgyörgyi vendégekkel: Zsigmond Győző és Zoltán Sándor. Az egyesület tagságából 11 személy vett részt a túrán. Sikeres gyűjtés, 44 féle azonosított gomba, köztük nagy meglepetésre szép számú lila pereszke és szürke tőlcsérgomba, de került tüskegomba meg fehér szarvasgomba is kiállításra. A kiállítás ezúttal is au OASIS udvarán lett megrendezve, de egy hatalmas szélvihar elfújta szó szerint az egész kiállítást. Meghívó a Kommandó-i gombásztáborba.

2006.VIII.10. – A táborba igyekvő tucatnyi tag ezúttal rendhagyó helyen az Ildi-bárban találkozott, ahol „kiképzésben” részesültek a még zöldfülű tagok a táborbéli jártassággal rendelkezők részéről.

2006.VIII.25-30. – Utazás, megérkezés Kommandóba, ismerkedés az új társakkal, a hellyel. Egyesületünk első, nagy nyílvánosság előtti szereplése, minden jelenlevő tagunk komolyan kivette részét a tábori tevékenységből. Az általam előre elkészített címkéket értékelték a gombameghatározást végző szakemberek és elfogadtak alkalmi munkatársnak. Ottlétünket bizonyítja a gombafelismerési versenyen elért első helyezés Erdélyi Pál révén, míg a gombák szépe versenyt Molnár György nyerte utcahosszal. Nagyon tanulságos és úgyanakkor kellemes tábor volt, sok nívós előadás tette emlékezetessé a tábort.

2006.IX.9. – Nagyernyei gombásztúra (túragyakorlat) Erdélyi Pál szervezésében. Huszonnyolc személy vett részt ezen a nyárbúcsúztató túrán, 35 féle gombát sikerült azonosítani, a galambgombák adták a zömét, de azért került gyilkosgalóca is meg nagy őzláb, csokros tuskógomba és májgomba is. Túra után gyűlekezés Erdélyi Pál portáján, ahol szalonna meg gombasütésre került sor, megcsodálhattuk gombásztársunk laskagombatenyészetét.

2006.X.15. – Második Ildi-bári találkozó. Gombaszakellenőri vizsgára készűlő 9 tagú csapatunk ezúttal is itt gyűlt össze megbeszélni az utazást és még egyszer átbeszélni a tananyagot.

2006.X.27-28. – A sepsiszentgyörgyi megérkezés után Catalin Tanase tart előadást a gombamérgezésekről. Második nap a vizsganap, vizsgáztatók: Zsigmond Győző-gombafelismerés számítógépes fényképekről; Puskás Attila – gombatermesztés, hasznosítás; Zágoni Imola – gombamérgezések; Pál-Fám Ferenc – gyakorlati ismeretek, frissen szedett és liofizált gombák, kizáró jellegű. Kilenc jelentkezőből hét sikerrel vette az akadályt : dr.Bodor Kinga; Cseke Péter; Galatean Illés; Málnási András; Molnár György; Mózes Anna-Mária; Papp József.

2006.XI.12. – Évadzáró késő őszi gombásztúra Kisadorjánba, túravezető Molnár György. 19 személy jelent meg az Ökócenter előtt. A falut karéjba ölelő erdős dombhátakat követve szerény eredményekkel de környezetismerettel „feltankolva”, Hajdú Zoltánnak köszönhetően tértünk vissza az Ökócenterhez, ahol  Molnár György, Kata asszony és Varga Kálmánnal együtt igyekeztek a berbécshúsos gulyást elkészíteni, amig Málnási András, Galatean Illés és jómagam próbáltuk meghatározni a gyűjtött gombákat és felcímkézni, addig amig a szakadó eső be nem kergetett a fedél alá. Így lett az ebédlő kiállító terem is

2006.XII.16. – A Bolyaiak-téri Bethlen Alapítvány gyűléstermében 14 tag jelenlétében búcsúztattuk a 2006-s évet. Minden megjelent tagtársunk gombás ételkülönlegességet hozott a társak megkínálűására, elkápráztatására. Málnási András évértékelő beszéde és a 2007 év nagy feladata, a Vármezőben szervezendő nemzetközi gombásztábor minél tökéletesebb megrendezése. A „prózai” dolgok elmúltával egy kis nótázásra is sor került, sőt  szinte hihetetlen, hogy egy kis, zsebkendőnyi helyen még táncolni is lehetett.

 

2007.II.3. – A 2006-s évi tevékenység ismertetése, kezdve a LKG,  folytatva a nagyváradi és befejezve a mi egyesületünkkel. A 2007-s tervek ismertetése. Táborszervezés. Gombaszakellenőri vizsga. Tagságidíj összegének meghatározása. Szponzor keresés.

2007.III.9. – Táborszervezési problémák. A jövedelmi adó 2%-nak felajánlása. Egyesületünket ismertető brosura összeállítása. Tavaszi évadnyító gombásztúra megszervezése – Teremeújfalu, Cseke Péter.

2007.IV.21. – Cseke Péter vendégszerető házánál gyűlt össze a „kucsmagombatúra” résztvevőinek szép számú csapata. A gyűlekezés idején házigazdánk kaláccsal, lélekmelegítő „pálesszel” és fekete kávéval várta az érkezőket. Túravezetők Cseke Péter és Vajda Elemér. Túránk alatt körbejártuk a falut, végigbóklásztunk erdőt – legelőt – erdőt – bokros, csalitos domboldalakat, de kevés eredménnyel. Kivételt képez Incze Tünde aki még az aszfalton is képes gombát találni, két hatalmas vörösbarna papsapkagombával, egy gyönyörű kései laskagomba teleppel, meg egy alakjában enyhén szólva is nagyon szemérmetlen kinézetű bükkfataplóval. Már ott a lelés helyszínén világos volt minden túrázó számára, hogy a gombák szépe versenyt a két papsapkagomba fogja nyerni. Kiállitásra leginkább taplófélék kerültek, még szerencse, hogy házigazdánk őrzött az elmúlt évből némi szárított kucsmagombaféléket,  ezekkel „turbóztuk” fel a szegényes kiállításunkat. A túrát fehér asztal körüli trakta zárta, házigazdánk és párja mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat. Ezúttal is szívből jövő köszönet Nekik.

2007.V.19. – Gyulakutai gombásztúra Varga Kálmán szervezésében és vezetésével, 24 résztvevő. A csapdékban szegény tavasz ezúttal is rányomta bélyegét a gyűjtési eredményre, mindössze 14 fajta gombát sikerült azonosítani. Kálmán szűlői házánál jófajta töltöttkáposztával vendégelte meg a jelenlevőket.

2007.VI.16. – A gyulakuti túrán már meghívta a jelenlevőket Erdélyi Pál, a nagyernyei túrára, amelynek túravezetői és házigazdai szerepét is magára vállalta. A jelentkezők egy pár szem krumplin, szalonnán, kolbászon és hagymán kívűl az üres gombászkosarukat és jókedvüket kellett vigyék magukkal. Minden együtt volt, gombászok jó kedv, üres kosár, sajnos azok is maradtak, úgyanis a kiállitás számára alig sikerült összekaristolni 24 féle gombát. A nap sikeréhez hozzájárult Molnár György érdemes fakanálművészünk produkciója, az üstöt szinte ki sem kellett mosni. Kárpótolta a gyűjtés vékonyságát az emelkededtt hangulat és a kellemes együttlét.

2007.VII.13. – Megbeszélés a székházban a tábori előkészületekkel kapcsolatosan. Szponzorok keresése továbbra is létfontosságú tevékenység.

2007.VIII.3.- Tábornyitás előtti utolsó megbeszélés. Mindenki gratulál a fiatal házaspárnak. Szöszinek és Józsinak. András ismerteti a szponzorizációból befolytz összegeket meg a termékekben kapott adományokat. A marosvásárhelyiek elszállásolás  ingyenes. Barátok, ismerősök, kollégák hétvégi házaiban. Tervezett költség személyenként 90 euró, de lehet, hogy még kisebb is lesz. A Megyei Tanács i komoly segítséget nyújtott a külhoni vendégek fogadása érdekében.

2007.VIII.14-19. – Vármezői nemzetközi gombásztábor megnyító ünnepségén jelen volt Bethlen Anikó grófnő is. Kiemelkedő vendég dr. Jakucs Erzsébet az ELTE tanárnője. Megnyító beszéd Málnási András, majd Zsigmond Győző köszönti a jelenlevőket és megköszöni a magyarországi gombaszakértőknek a jelenlétet. Főhadiszállás a Kúlturotthon ahol a tábori tevékenység java része került lebonyolításra, ebédlő, kiállító terem, de az előadások is itt lettek megtartva. Izgalmas előadással érkezett ezúttal is Gortva Edit, aki csodálatosan ötvözi a mikológiát a gasztronómiával. Előadással emelte a tábor értékét Zsigmond Győző, Jakucs Erzsébet, Málnási András, Pál-Fám Ferenc és Benedek Lajos. Puskás Attila szervezte a gombafelismerési versenyeket. A mindennapi túráink legfontosabb jellemzője a telt kosár volt. Az időjárás kegyeibe fogadta a tábor résztvevőit, de meg kell jegyezzük, hogy nemcsak a kosarak voltak tele, hanem a hasak is, a tábori étkeztetés nagy elismerésnek örvendett a jelenlevők körében. A gomba azonosítás kora hajnaltól késő estig tartott, meg is volt az eredménye, rekordnak számító 257 féle gomba került a kiállítási asztalokra. A búcsúzó, táborzáró ünnepségen Zsigmond Győző díjazta a tábor munkájában kiemelkedően résztvevőket. A tábortűz körül búcsúztunk egymástól és a tábortól.

2007-IX.6. – Táborkiértékelő közgyűlés. Pozitivumok és negativumok, fény és árnyék. Tanulságos dolog volt. Átmenő jeggyel vettük ezt a nehéz vizsgát.Döntés született a tiszteletbeli tagság létrehozásáról, a tábor sikeres lebonyolitásában nagy segítséget nyújtó magyarországi gombászokról van szó: Benedek Lajos; Gortva Gáborné Edit; Jakucs Erzsébet; Lukácss Istvánné Böbi; Lukács Krisztián; Merész István; Pál-Fám Ferenc; Plutáné Lukács Helga és Pluta-Márk András – a címben részesültek díszoklevelet kaptak. Az őszi gombásztúrák felkészítő jellegüek kell, hoghy legyenek a gombaszakellenőti vizsgára.

2007.IX.16. – Mezőpaniti gombásztúra (terepgyakorlat), Nagy Béla vezetésével. Kiállítás a református egyház gyűléstermében. Málnási A ndrás előadása az ehető és mérgező gombákról. A gyűjtés során 45 féle gombát sikerült azonosítani és kiállítani. A délutáni Istentiszteletről kijövőket már várta a kiállítás és az András előadása. A kiállítás maradt még 2 napig, Béla takarította el.

2007.IX.22. – Somos-tetői gombásztúra Mózes Anna-Mária vezetésével. Felkészítő jellegű az őszi vizsgaszesszióra. Jelen voltak az LKG képviseletében Zsigmond Győző, Puskás Attila és Zoltán Sándor. Agyűjtött gombafélék száma meghaladta a 80-t. Előadás  a Cserealjai Református egyház gyűléstermében, kiállitás a templom udvarán, a délutáni Istentiszteletről kijövőket a kiállitás várta.

2007.X.5-7. – Az ojtuzi felkészítő tábor a szakellenőri vizsgára, 8 személy vett részt az egyesületünktől Galaten Illés vezetésével. Hasznos és kellemes volt, még akkor is ha az időjárás nem fogadott kegyeibe, jutott itt hely a mennyiségi és minőségi gombászatnak. Aki azt akarta az kocsijának csomagtartóját degeszre tömhette volna szürke tőlcsérgombával, meg gyűrűs tuskóval. Puskás Attila a gombapreparálás csinyját-binyját próbálta átadni a jelenlevőknek, míg Zsigmond Győző vetítettképes előadását láthattuk a kötelezően azonosítandó gombafotóknak.

2007.X.13. – Somosdi  gombásztúra. 16 személy résztvételével, Ferencz Sándor vezetésével. Első alkalommal csatlakozot hozzánk Lokodi Károly, egy két lábon járó gombász lexikon. 45 gombafajt sikerült meghatározni, kiállitás Ferenz Sándor házánál. A meghatározásokatvégezte Mózes Anna-Mária és Cseke Péter.

2007.XI.3-4. – Gombaszakellenőri vizsga, 4 útaztunk Háromszék fővárosába  vizsgázni és hárman tértünk vissza gombaszakellenőrként (dr.Kovács Enikő, Nagy Béla, Téglás Zoltán). A Mikes Kelemen Kollégiumban voltunk elszállásolva és ott is vizsgáztunk. Vizsgabiztosak voltak: Catalin Tanase; Pál-Fám Ferenc; Zsigmond Győző és Zoltán Sándor. A vizsga után részt vettem az LKG választmányi űlésén a marosvásárhelyi egyesület képviselőjeként.

2007.XII.27. – Évbúcsúztató a Peti vendéglőben, 38 személy résztvételével, ezúttal is minden megjelent személy gombás ételkülönlegességgel rukkolt el. Sor  került a tombola tárgyak kisorsolására, András örökségéből egy monarchiabeli cilinderből. Itt mutatta be András a „SZÜLINAP” című gombás-gombász meséjét.

 

2008.III.28. -  A 2008-s évi tevékenységtervezet megbeszélése. Gombaismertető előadások a Bolyai Református Kollégiumban, a marosvásárhelyi Rádió képviseletében jelen volt Gáspár Sándor, gombaismertető műsor heti egy alkalommal, 5 percnyi kell hogy legyen a gombaismertetés, ami megfelel egy másfél oldalnyi írott anyagnak  14. karakterekkel írva. A nem kormányzati szervek (civil szféra) kiállításán való részvételt szorgalmazza Mózes Anna-Mária. Cseke Péter  telefonon fog értesíteni a kucsmagombák megjelenéséről. Kovács Éva-Enikő és Nagy Béla piros csészegomba túrát szervez Panitban.

2008.IV.5. -  Az évadnyító kucsmagombatúránkat végigkisérte az aprószemű hídeg eső, mindez ellenére csak sikerült 22 féle gombát kiállítani. A túra legjellemzőbb vonása annak a megszokott családias hangulata volt.

2008.V.10. – Első alkalommal voltunk jelen a civil szféra nagy évi seregszemléjén. Egy kis fotókiállitással léptünk a nagyérdemű elé az eddigi tevékenységeink során készűlt fotókból állt a tárlat, ugyanakkor frissen szedett és azonosított gombákkal „doppingoltuk” az érdeklődést, a gyűjtés érdeme a Kovács Éva-Enikőé és a Nagy Béláé. 28 friss gombafajta csalogatta az érdeklődőket a standunk elé. Szintén kiállitáson szerepeltek gombaszakellenőri vizsga nélkülözhetetlen kellékei, a gombaprteparátumok. Sátrunkat megtisztelete jelenlétével Lokodi Emőke, a Megyei Tanács elnöke is. A látogatók érdeklődő kérdéseire válaszolt Málnási A., Kovács É.E., Molnár Gy., Mózes A.M., és Téglás Z. Jelenlétünk pozítívumként értékelhető.

2008.V.16. – Tisztújítő közgyűlés, 19 megjelent taggal. Miután megállapította a gyűlés határozatképességét az elnök bejelentette a vezetőség lemondását. Az újonnan megválasztott vezetőség egy személy kivételével megegyező volt az előzővel, Galatean Illést váltotta alelnöki  minőségben Molnár György. Megvitatásra került a tagságidíj 10 RON-ra való emelése, új alapszabály kidolgozása a jogi személyiségként való bejegyzés érdekében, pályázatok írásának fontossága, májusi túrák útvonala.

2008.V.30. – Marosszentkirályi gombásztúrát Kovács Éva-Enikő vezette. Bejárt terep legelő – erdő – legelő, szerény eredménny 13 gombaféleség került azonosításra, a megjelentek létszáma is eléggé szerény volt, mindössze 8 személy.

2008.VI.14. – A  hagyományos, Erdélyi Pál által szervezett nagyernyei nyári túra kitűnő meteorológia előjelekkel indult, egy pár nappal a túra kezdete előtt kiadós esők voltak, a túra reggelén is esőköpenybe burkolózott, gumicsuzmás gombászok várták a találkozás pillanatát. Végül is 19-n merték vállalni a megázás kockázatát. A meredek legelőn keresztül az erdő felé haladva alig egy pár szem szegfűgombát sikerült a kosarak aljába rakni. Az erdő már ajándékozóbb kedvében volt. A tízórait az erdei tisztáson költöttük el szemerkélő esőben. A gyűjtés végeredménye szépnek mondható, 45 féle gyűjtött gomba, 41 biztosan meghatározott gomba. A meghatározással és felíratozással párhuzamosan folyt a bográcsgulyás készítés. A jegyzőkönyv ehhez a dátumhoz fűződő zárómondatát idézem: „kitűnően sikerült találkozó volt !”

2008..VII.11- Ezúttal Molnár György hívta össze a gyűlést. A júliusi gombásztúra megszervezése volt a megbeszélés lényege. Túra útvonal ajánlatok: Bese – Panit,  Tófalva, Agárd, Szalárd, végül a Somos-tető – Német kalap lett a befutó.

2008.VII.14. – a túravezető Mózes Anna-Mária személyes problémái miatt sikerült még idejében lefújni a túrát.

2008.VIII.8. – Az augusztusi túráról és a torockói táborról folyt a tanácskozás. Az elmaradt júliusi túra útvonalát és szervezését újra műsorra tűztük, augusztus 16-ra.

2008.VIII.16. – A  kőmedvénél gyűlekeztek az érdeklődők. A túrán első alkalommal vett részt egy cserkész csapat Szabó tiszteletes úr vezetésével, az egyesület tagjai elhalmozták az érdeklődő cserkészeket mindenféle hasznos információval ami a gombászathoz, az erdőben való viselkedéshez, a természet szeretetéhez kapcsolhatóak, erre annál is több idő jutott mert a forró eső nélküli nyár alaposan meggyérítette a gyűjthető gombák számát. A kevés gyűjtött és azonosított gomba ezúttal rendhagyó módon Mózes Anna-Máriáék füves udvarán került kiállitásra, a gombák szépe versenyt Vajda Elemér óriás bokrosgombája nyerte.

2008.IX.1-6. – Torockói gombásztábor. Marosvásárhelyről két személygépkocsival 10-n indultunk a Fehér megyei Torockó irányába. A Gyopár panziónál lettünk elszállásolva. Barátok megkeresése, új társak megismerése. Vérmes reményeink nem voltak a gyűjtött és azonosított gombákat illetően, ismerve a hosszú, forró, esőmentes nyarat. A gyűjtött gombák java része mumifikálódott aszalvány volt, de nagyon szép helyeken járhattunk, ezek az élmények pótolták hiányérzetünket a gyűjtés terén. A tábori délutánok külömböző előadások meghallgatásával gombakiállitás megtekintésével, valamint Torockó nevezeteségeinek megismerésével telt el. Előadást tartott Zsigmond Győző, Málnási András és már ahogy az lenni szokott Edit a nyálfakasztó illusztrált gombagasztronómiai remekeivel. Mentette a gyűjtés száraz anyagát a  Bedelei barlang és a Bagó láp környékéről gyűjtött gyönyörű szép és üde friss gombák sora. Az utolsó két napra erősítés érkezett Marosvásárhelyről Szilágyi Eszti, Mózes Baba, Demeter Irénke, Kovács Éva-Enikő és Nagy Béla személyében. Táborzárásra az azonosított gombák száma elérte a 131-t. Búcsúzásként hatalmas tábortűz lobogott hajnalig.

2008.X.1. – A torockói gombásztábor kiértékelése. Egy hétvégi mini-táborra kaptunk támogatást Bethlen Anikó nénitől, Sóváradra a Mustármag Alapítvány vendégszeretetét élvezzük majd. A tagok csak az útiköltséget kell fizessék.

2008.X.8. – Táborba szállás előtt Mózes Anna-Mária ismerteti a feltételeket, körülményeket. Tábori vendégeink is lesznek Sepsiszentgyörgyről. Találkozás a sóváradi vasútállomásnál.

2008.X.10-12. – Mózes A.M. már szerdán megérkezett a Felső Tanyára és várta az érkezőket. A már korábban megérkezett Erdélyi Pali jött a  vasútállomás épűlete mellett várakozók elé, egy helyi fogatossal, úgyhogy a felfelé útat a hátizsákok szekéren tették meg. Igazi hamísítatlan rusztikus hangulatot árasztó helyre érkeztünk, ide érkeztek  az LKG  nagy triumvirátusának tagjai is. A délutáni tevékenységünk javarészt abból állt, hogy ismerkedtünk az új környezetünkkel és élveztük a gyönyörű környéket. A túra két csapatra osztotta a megjelenteket, Győzőék, Baba vezetésével a Siklód kőhöz mentek, a többi pedig a környékbel erdők átfésülését tűztük ki célul. Ami csak úgy félig sikerült, volt szerencsék egy hajtóvadászat kellős közepébe kerülni, ahonnan még idejében kitanácsoltak az erdészek, meg a vadászok. Gyűjteni sikerült és ezek meghatározásával töltöttük az időt, a másik csoport visszatértéig. Összesen 64 féle gomba került azonosításra, 8 mérgező, 18 nem ehető és 38 ehető. Három gombát nem sikerült azonosítani, ezeket majd elviszik Sepsire, hogy mikroszkópos, spórameghatározásos módszerrel azonosítsák.A táborban előadást tartott Zsigmond Gy. a sóvidéki gombanevekről, valamint Puskás A. a gombameghatározás  mikéntjérő. Vasárnap reggel még egy sétát tettünk a közvetlen környéken, az egyik kitermelt erdőrészen hatalmas mennyiségű gyűrűs tuskógombatenyészetet fedeztünk fel. Valósággal aratni lehetett. Ebédünk egy fogásos volt, sörös palacsintatésztában kisütött gomba, ipari mennyiségben. Mennyei eledelnek bizonyult. Főszakácsunk és kissé táborparancsnokunk Zoltán Márta volt. Emlékezetes, szép tábor volt !

2008.XI.2. Tófalvi gombásztúra,  gyönyörű, „nagyestélyi” öltözékében pompázó őszi erdők  várták a csapatot, nem mindennapi felhozatallal, minden gombász tele szedte kosarát a felkeresett fenyő és lombhullató erdőkben.28 féle gombát sikerült azonosítani.

2008.XI.6. – A találkozót Molnár GY. hívta össze, egy lehetséges hétvégi Kisadorjánban történő kinthálásos gombásztúra apropóján. Piknik alapon szerveződne, ki mit hoz azt eszik. Legfontosabb a krumpli és az ami a gulyás minőségét megemeli. A tábor alapfeltétele az esőmentes időjárás.

2008.XI.8-9. – A kisadorjáni Ökocenternél Molnár Gy. megbízott házigazda várta a csodálatosan szép, enyhe őszi időben az érkezőket. A túra útvonala rendkívül gazdag erdő repertoáron keresztül vezetett, vegyes lombhullató erdő, kiterjedt nyírfás résszel, majd tűlevelű, lucos, vörös és erdeifenyő. Gyűjtött és azonosított gombák száma 40. A piknik alapon összegyűlt ételnek valók felleltározásánál kiderült, hogy több a hús mint a krumpli, éppen ezért a két főszakács, Molnár és Varga páros úgy döntött, hogy nem krumpligulyást, hanem hétvezértokányt készítenek, a la chischadorian(nem Michelin-csillagos recept – egyelőre). A hatalmas estebéd elköltése után végül is csak ötön maradtak az Ökocenterben éjszakára. Élménydús szép napok voltak !

2008.XI.16. – Sürgösségi jelleggel összehívott találkozó – Málnási A. az önálló jogi státus megszerzéséért. E  probléma kielemzése, minden oldalról való megvitatása volt a találkozó célja. Az  E.K.E. és az  L.K.G. hasonszerű tevékenységének tanulmányozása.

2008.XI.24. – A 16-i gyűlés folytatásaként úgyancsak az önállósodással kapcsolatos problémák megtárgyalása. A megjelent 18 tagnak volt véleménye és ki is fejtette azt. 1000 RON összegyűjtése szűkséges a következő lépések megtételéhez. A helyszínen már 620 Ron összegyűlt, a jelenlévők  egy része fejenkénti 50 RON-s hozzájárulása révén, ime az adományozók:

Cseke Péter; Demeter Irén;  Erdélyi Pál; Farkas Géza Zsolt; Galatean Illés; Málnási András; Máthé Éva;Molnár György; Muresan Éva-Magdolna; Papp József; Petzinger György; id.Téglás Zoltán; ifj.  Téglás Zoltán; Zoltán Márta; Kovács Éva-Enikő 20 RON-nal járult hozzá. Második napirendi pontként az évzáró ünnepély megtartásának helyét kiválasztani. Az Everest szálló vendéglőjére esett a választás.

2008.XII.19. Everest szálloda vendéglője már délutáni órákban kezdett benépesedni az érkező gombászokkalAz ünnepséget megtisztelet jelenlétével Bethlen Anikó  gófnő is. Összesen 29 egyesületi tag jött el,, ők még hoztak magukkal 9 kívülálló kisérőt is.Az évértékelő beszámolók és a jövő évi munkaterv bemutatása után került sor az est fénypontjára, a tombolatárgyak kisorsolására. Minden résztvevőnek jutott valamilyen ajándéktárgy. A délután kezdődő ünnepség nemsokkal éjfél előtt ért véget, nótázással, vígsággal búcsúztunk egymástól és az évtől.

 

2009.I.30. – Be lehet indítani a beiktatási procedura okmányainak elintézését. Kiss Tamás és Málnási András fogja végezni a Kanossza-járást. A székház kérdése megoldottnak tekinthető Anikó Néni jószándékának köszönhetően. A borszéki táborban való résztvételnek a megtárgyalása. A 71 éves Galatean Puiu felköszöntése.

2009.II13. – A megjelent személyek: Málnási A.;Molnár Gy.; Mózes A-M.; Kiss T.; Kovács É-E.; Galatean I.; Varga K.; és Téglás Z. Aláírták az alapítási okmányt. Kiss T. Ismerteti az eddig elért eredményeket. Hívatalosan bejegyzett székhelyünk András Kárpátok sétányi lakása. Kiss T. cenzori minőségben fog tevékenykedni.

2009.III.27. – Rendkívűli közgyűlés, rendkívűli helyszínnel, a katolikus temetőben, Névadó patrónusunk síremléke előtt, 100-k szűletésnapján emlékeztünk egy virágkoszorúval, virágokkal és egy kis kosár hóvirág, kakasmandikó, piros csészegomba, kései laskagombatelep, lepketapló, bükkfatapló, mindezek csodálatosan szép zöld mohaágyon, csakis Nagy Béla munkája lehet az ilyesmi. András ismertette édesapja életútját és halálos ágyán tollbamondott versét, majd elmondtuk a Mi atyánkot, Varga K. javaslatára a sír mellett. Az önállósítás ügye sínen van, a labda egyelőre a hatóság térfelén van.

2009 április – május. – Gyűléseket, túrákat nem tartottunk, ennek ellenére pezsgett az élet András és Tamás körül, ők voltak a bejegyzést intéző legérintettebb személyek, az ők fő érdeme, hogy végül is minden OK volt. Az alapító tagok számára egyetlen feladat a pénzűgyi fedhetetlenséget igazoló okírat kiváltása volt.

2009.V.9. – A civil szféra vásárán, ezúttal is a Bethlen Alapítvány sátrában jelentünk meg, a fő attrakció számunkra a törvényszéki bejegyzés kifüggesztése volt. Most is sikerült frissen szedett gombákból kiállitást készíteni Nagy Béla hathatós segedelméve, Erdélyi Pál egy termőre fordult shii-take tápkockát hozott. Legnagyobb sikernek Nagy Béla bükkfataplóból faragott kalapja örvendett.

2009.V.27. – A nyári nemzetközi gombásztáborban való részvételt tárgyalta meg a jelenlévő tagság. Zsigmond Győző könyvének bemutatóját kellene megszervezni. András beszámol a nemkormányzati szervek gyűléséről. Pályázatok megírásának fontossága. Ngyernyei gombásztúra időpontjának eldöntése.

2009.VI.13. – A hagyományos nagyernyei túra ,Erdélyi Pál szervezésében és vezetésével. A túrát megelőző napokban hullott némi csapadék ami feljogosított mérsékelt optimizmusra. A már ismert terepen kutakodók ezúttal szerényebb eredményekkel gyűjtögettek, ez vonatkozik a minőségi és a mennyiségi gyűjtésre is. Összesen 16 gombafaj került kiállitásra. De minden jó ha a vége jó – és a bográcsban igazán fenséges étel készült. Egy híres színdarab címét parafrazálva búcsúztunk: Jövőben veletek úgyanitt !

2009.VI.15. – Szűkkörű vezetőségi űlés, bemutatásra került az egyesület hivatalos pecsétje valamint a teljes bejegyzési dokumentáció, beleértve a pénzűgyit is.

2009.VI.26. – Az unitárius egyház Bolyai-téri gyűléstermében, író-olvasó találkozó keretén belül került bemutatásra Zsigmond Győző új könyve, Tófalvi Zoltán mondott nyítóbeszédet és ismertette a szerzőt és a könyvet, ezek után dedikálásra került sor. Sajnálatos módon ezen a napon volt a MOGYE végzőseinek kicsengetése, ez pedig alaposan megtizedelte az érdeklődők sorát.

2009.VI.27. – A Somos-tetőn a kőmedvénél gyűlekezett az érdeklődők népes tábora, tudva, hogy gulyásfőző verseny is lesz, egy páran előgyűjtést is végeztünk egy kisebb kiállitáshoz, addig is amig az erdőből megérkezik a friss gyűjtés anyaga.. Az egyik vendéglő- sátor tulajdonosa hajlandó volt egy asztalt kölcsönözni, hogy kiállitásunkat a város lakosai elé tehessük. Egyetlen dolog maradt ki a számításunkból, éspedig a magas elnöki látogatás ténye, habár az előjelekből olvashattunk volna, a köztisztaságiak hatalmas létszáma és rájuk nem nagyon jellemző hatékony munkája, meg nagy számú rendőr és csendőr. Ezen éber fiúk egyike kiszúrta a mi kiállitásunkat is, ahol Málnási A. mutatta be a kiállitott gombákat. A kiállitás szinte a „felvonulási” terep kellős közepén állt, úgyhogy azonnali hatállyal elzavarták onnan Andrást. Számunkra ez volt a legjobb rendőri akció, mert András a kosárba rakott kiállitással az Állatkertbe ment, ahol szerencsésen találkozott Bereczki Boldizsár igazgatóval, akinek elmondta a történteket. Okos ember kevés szóból is ért, az igazgató azonnal asztalt, padot kéretett az iroda épűlet mögötti kis térre, hogy legyen hol kiállitani a gombákat és sűrgősen több példányban kinyomtatatta a gombakiállitás tényét hírdető román és magyar nyelvű plakátot, amit az Állatkert kapujánál és leglátogatottabb pontjainál függesztettek ki. Mi, akik Mózes A.M. vezetésével az erdőt jártuk csak annyit tudtunk meg András telefonhívásából, hogy elkergették és,  szerencsét próbál az Állatkertnél. Majd később újra megkeresett telefonon és sűrgette a visszatérést, nem győzte a látogatók kérdéstengerét megválaszolni. Tehát minél hamarabb csatlakoztunk az ostromlott vár kinézetű asztalhoz, ahol András próbált helytállni a meg – megújjúló kiváncsiskodói rohamoknak. Az előgyűjtésben és az erdőben gyűjtött gombák száma elérte a 32. Nagysikerű kiállitásunk volt, köszönhetően Bereczki Boldizsárnak és a folytatás is példaértékű.

2009.VII.7-8-9. – Hétvégi mini tábor Vármezőben. Málnási A. és Papp J. vendégszeretetét élvezték a résztvevők. Második napon kitartóan esett az eső, amiért a 14 gombász egy része nem indult neki a csepegős terepnek. Gomba bőségesen került a kosarakba, első három helyet az igazi gombászkedvenc róka-keserű-vargánya trió alkotta. Józsi telkén volt felállítva a sátor ez alatt lett elköltve az esőernyő alatt főzött gulyásköltemény, amelyik Varga K. kézjegyét viselte magán, a hangulatfelelős is ő volt.

2009.VII.30. – Megbeszélés a borszéki táborral kapcsolatosan. Lehetsége sátorral is részt venni a táborban. Ezúttal András a megjelent tagok előtt is ismerteti a bejegyzés teljes dokumentációját.

2009.VIII.17-22. – A marosvásárhelyi csapat szép számmal vett részt a borszéki táborozáson, 23 személy volt jelen tőlünk, de ez állandó mozgásban volt, egyesek korábban távoztak, mások később csatlakoztak. A tábor egyik legfontosabb jellemzője az óriási darázs invázió volt, ami a környéket sújtotta, szinte mindenki ismeretséget kötött e dühös sárga-fekete csíkos zümmögő jószágok fájdalmas szúrásával, mint szinte mindig, ebben is mi marosiak voltunk a bajnokok, Erdélyi Pali és Galatean Puiu valóságos tűpárnához hasonlított, mikor egy megbolygatott fészek rájuk támadt, több tucatnyi csipéssel lettek kidekorálva, Puiu gumicsizmájából legalább egy maroknyi döglött darázs került ki, pusztulásukat nem a csizma szaga, hanem a benne lefolyt küzdelem, Puiu „lábmunkája” okozta. Szerencsénkre egyikük sem volt allergiás. A tábori élet pedig folyt a már hagyományos mederben, délelőtt túra, délután előadások, azonosítási munka, kiállitás rendezése, gombafelismerési verseny. A gombazonosítást ezúttal is Pál-Fám Feri végezte, a Pluta család a preparálási munkával volt elfoglalva, a kiállítást szervezte Merész István és Varga Zita, míg az azonosított és felcímkézett gombákat az utókornak megörökítette Lukács Krisztián fotóművész. Utolsó napra 220 gomba került az azonosítási listára. Szép emlékezetes tábor volt, a táborbúcsúztató tűz körül csodálatos volt a holland gombásztestvér Sietse Van Der Laan magyar népdal adaptációja és a József Attila versének parafrázisa magyarul. Aki hallhatta annak biztos egy életre szóló élményt jelent. Zárszóként a tábor résztvevőiről: Magyarországról – 19; Hollandiából – 1; Németországból – 1; Romániából – 45; A hazai résztvevők megyénkénti megoszlása: Maros – 23; Kovászna – 15; Bihar – 3; Brassó, Hargita, Kolozs és Szeben 1 személlyel.

2009.IX.17. – A ratosnyai mini gombásztábort kaptuk ajándékként Bethlen Anikótól. A református egyház pihenőházában leszünk elszállásolva. Helyszínre menni vonattal, vagy autóval. Az Állatkerti gombainformációspont, felállítása és felszerelése.

2009.IX.30. – A ratosnyai mini-tábor szervezési problémái. Bethlen Anikó az alapítvány nevében 20 személy számára pályázott, jelentkező 24 személy. Ehhez a számhoz csatlakozik majd még 4 sepsiszentgyörgyi gombász. Ajánlott, hogy mindenkinek legyen a hátizsákjában szalonna, száraz kolbász, májpástétom. 30 kg vineta megvásárlása és a helyszínen való megsütése is szóba került. A gyűlés után eleget téve Incze Tünde meghívásának megtekintettük a nyári szinpadon a Kőműves Kelemen rockballadát.

2009.X.2-4. – Ratosnyai mini-tábor. Vonattal és autóval megérkező első táborlakók a többiekre várva egy kis sétát tettünk a Jód-völgyén felfelé, a patak medre és az út széle közötti részen a séta alkalmával 47 féle gombát sikerült gyűjteni, köztük a kétgyűrűs tőlcsérgombát, hatalmas petrezselyemgomba telepet. A megérkezett társak utazástól elgémberedett tagjaikat asztalitenisz mérkőzésen hozták működőképes állapotba.A séta alkalmával gyűjtött gombák meghatározásával telt a délután, estére megérkeztek Zsigmond Győzőék is. Puskás Attila és Szász Balázs átnézték a délutáni meghatározásokat és kijavították a hibákat. A másnapi gyűjtéssel együtt rendkívűli jó eredménynek számított a 119 féle gombafaj. Vasárnap reggel a református templom udvarán állítottuk  fel a kiállitás asztalait, itt a 64 legismertebb gombát tettük ki közszemlére az Isten tiszteletre érkezők és onnan távozók okulására. Jó hosszú ideig tartott a beszélgetés a falusi emberekkel a kiállitás körül. A sepszentgyörgyi gombászok 4 féle gombát magukkal vittek (susulyka jellegüeket) utólagos mikroszkópikus meghatározás végett.

2009.X.16. – Szervezési és anyagi problémák megbeszélése. Gombásnaptár ünnepélyes bemutatójának megszervezése. Hantz Lám Irén, a naptár főszerkesztője is részt vett gyűlésünkön. Az Állatkertből nem jó hírek érkeztek, bizonyos európai normák nem teszik lehetővé az állatkerti épületek belterében a másfajta (ezúttal gombász) tudományos anyagok kiállitását.

2009.XI.4. – A tagsági könyvek megjelenése, megírása és kiosztása. Évzáró ünnepség megszervezése, helyszín az új Maros vendéglő. Gombanaptár bemutatója. Állatkerti kiállitási pannó elkészítése. Évzáró gombásztúra megszervezése, javasolt helyszínek: Csejd, Székes, Havadtő, Nyomáti-tető. A tagság Csejd mellett dönt.

2009.XI.14. – Csejdi gombásztúra, legsikeresebb túráink egyike, magas látogatottság, 36 lelkes résztvevővel, bőséges gomba tedrmés, 46 azonosított gombafaj és ami szintén nagyon fontos, teli kosarak. Sikeres gombakiállitás, köszönhetően Baricz Lajos plébános úrnak.

2009.XII.2. – Évbúcsúztató buli megtartása december 19-n, szombaton 19 órai kezdettel, felíratkozás Andrásnál. Gombásnaptár bemutató a Gecse utcai gyűlekezeti házban. Meghírdetésre kerül a „Gombák szépe a természetben” fotópályázat, Kovács É-E. ötlete.

2009.XII.5. – Évbúcsúztató gombásztúra a Nyomáti-tetőn, Mózes A-M. túravezető, 24 személy résztvételével, Hatalmas mennyiségű fenyőpereszke gyűlt, de volt bőséggel szürke tőlcsérgomba meg lila pereszke is. A kosarak szinte nem bizonyultak elégségeseknek a gombaterméshez viszonyítva. Az egyre sűrűbben hulló eső miatt lemondtuk a kiállítás megtartását, amúgy is lesz dolga mindenkinek a gyűjtött gombák megtisztitásával.

2009.XII.8. – A gombanaptári bemutót gazdagítandó egy kis friss gombagyűjtést rendeztünk, ennek eredményét felcímkézve kiállitottuk, gombapreparátumokkal egyetemben. Az eseményt magasabb rangra emelte Demeter Irénke szép kerámia kiállitása. Betegség miatt Hantz Lám Irén nem lehetett jelen, így András tartotta a megnyító és a naptár ismertető beszédét, miután meghallgattuk Demeter Panni előadásában a gombászok himnuszát. Ez alkalomból Körtési Izabella Reményik Sándor verset szavalt. Vetítettképes előadás keretében a tevékenységünkről beszélt András. A gombakiállitáson 25 friss gomba szerepelt, 17 ehető, 5 nem ehető és 3 mérgező.

2009.XII.19. – Évbúcsúztató buli 45 személy volt jelen. Beszámolók  megtartása. 2010-s évi munkaterv ismertetése. A felhozatal, már ami a gasztronómiai részt illeti szenzációs volt. Minden ami szemnek s szájnak ingere ott sorakozott az asztalokon. Tánc, ének, felhőtlen jókedv volt jellemzője a találkozónak. Sor került az ajándéktárgyak  tombolájának a kisorsolására. Nagyon jól sikerült évbúcsúztató eseménnyel lettünk gazdagabbak .

                                                                         

      2010 január 21 – Málnási A., Varga K., Mózes A.M., Papp J., Molnár Gy., Demeter I., Kiss T.G., Szilágyi E., Téglás Z. – szervezési kérdések, fotó kiállítás megszervezése, pályázat írás, az adó 2%-nak felajánlása.

      2010 február 12 – Málnási A., Molnár Gy., Varga K., Kiss T.G., Kovács S.,Galatean I., Papp J. és Szöszi, Zoltán M., Kovács É.E., Nagy B., Szilágyi E., Téglás Z. – A nyári táborral kapcsolatos tudnivalók ismertetése. A reklámpólók és sapkák bemutatása.Tagsági díjak kifizetése. Fényképkiállítás szervezése, díjazás változatainak megtárgyalása. Kulturális műsor a megnyitóra – javaslatok, érvek.

      2010 február 19 – kiállításra érkezett képek zsűrizése – Kerekes P.P., Plájás I., Málnási A., Kovács É .E., és TéglásZ. – 309 beérkezett kép előzsűrizése 149 kép maradt továbbra versenyben.

      2010 február 22 – a zsűrizés második szakasza, a kiállításra kerülő 100 legszebb kép kiválasztása, a legszebb 35 kép kiválasztása, díjazott képek kiválasztása.

                  Díjazottaink: 1.)  ifj. Cseke Péter – Bimbós pöfeteg

                                        2.) Várday Béla – Gyapjas őzlábgomba

                                        3.) Fazakas Péter – Légyölő galóca

                                       - dícsérő oklevél: Bodor Kinga és Meltzer Petra

       2010 március 1 – Málnási A., Molnár Gy., Varga K., Mózes A.M., Kovács É.E., Kiss T.G., Zoltán M., Papp J., Bernát B., Szilágyi E., Galatean I., Frink Gy., Téglás Z. -  szervezési kérdések, képkiállítással kapcsolatos teendők, Állatkerti gombainformációs pont beinditása, képkiállítás megnyitása március 16.Megvitatásra kerül megint a képkiállítás premizálásának mikéntje.Komoly vita alakul ki.  Díszoklevél kiválasztása a bemutatott modellekből – ezek kinyomtatása, a megírásuk az én dolgom. Az Állatkerti ügyet még halasztjuk a jobb idő megérkezéséig.

      2010 március 10 – a képkeretek, üvegek tisztitása, újra drótozása, képek berakása, címkézés. MálnásiA., Frink Gy. Biztosították a keretek átszállítását a Vártemplomtól a Bocskai Diakóniai  Házhoz, jelen vannak – Málnási A., Mózes A.M., Molnár Gy., Kovács É.E., Zoltán M., Bernát B., Bodor K., Galatean I., Kovács É.E., Nagy.B., Petzinger Gy.,Téglás Z.a munkálatokat irányítja Kerekes P.P.

      2010  március 11 – Málnási A., Molnár Gy., Mózes A.M., Galatean I., Plájás I. és Téglás Z. – a keretezés befejezése és a képek felszállítása a kiállítási terembe.

      2010 március 12 – Molnár Gy., Kerekes P.P., Plájás I., Nagy B., Kovács É.E., Mózes A.M., Papp J. ÉS Téglás Z. – leszedtük a kiállítási teremből az olajfestményeket és Kerekes P.P. és Plájás I.  vezetésével  felraktuk a fényképeket.

     2010 március 16 – a gombászegyesület szinte teljes tagságának jelenlétében került sor a megnyító ünnepségre, kultúrműsorral indult, majd Kerekes P.P. mond megnyító beszédet, majd Máthé É. tagtársunk tart beszédet, őket követi még Málnási A. És Kovács É.E. beszéde, hatalmas tömeg, nagy érdeklődés, megtisztelt jelenlétével Bethlen Anikó grófnő is. A vendégeket sütemények, italok, hűsítők, kávé és ásványvíz várta.

      2010 március 24 – tisztújító közgyűlés – az új vezetőség felállása:

                                           Málnási András  -  elnök

                                           Molnár György  -  alelnök

                                           Kovács Éva-Enikő  -  alelnök

                                           Mózes Anna-Mária  -  pénzügyi felelős

                                            Kiss tamás-Gábor  -  cenzor

                                            Téglás Zoltán  -  titkár

      2010 március 31 –  Málnási A., Molnár Gy., Petzinger Gy., Kovács É.E., Mózes A.M., Nagy B. – kiállitás szétbontása, erre a délelőtt folyamán került sor.

      2010 március 31 – Málnási A., Kovács É.E., Molnár Gy., Mózes A.M., Farkas G.ZS., Galatean I., Papp J., és Téglás Z. – az alapító tagság  körül kialakult vita tisztázása. Sajnos semmi sem tisztázódott, csak a feszűltség nőtt.

      2010 április 10 – az első sikeres gombászkirándulás – Kovács É.E. ÉS Nagy B. Panitban – egy kosárnyi kétspórás csiperke, 9 drb. cseh kucsmagomba, piros csészegomba, 2 drb. gyapjas tintagomba és egy pár fekete kehelygomba.

      2010 április 17 – a teremeújfalui kucsmagomba-túra – Csath Gábor, Gábos L.,Papp J., Galatean I., Cseke P., Petzinger, Gy., Molnár Gy., Peti A., Silimon Mihai, dr. Csetri Imre, Magos Magdolna, Magos Liviu, Szövérfi László, Mózes A.M., Vajda E., Csath Imre, Lokodi Károly, Nyulas S., Méthé É., Farkas G.Zs., Zoltán M., Bodor K., Kovács É.E., Nagy B., Kiss T.G., Téglás Z. – a kerékpáros csapat pedig a következő volt: Csontos Anna-Mária, Fodor Bálint, Barabás Miklós, Siklódi Árpád, Kádár Sándor, Bálint Anikó és Nemes István, valamint három teremeújfalui lakos: Kiss István, Kiss Zoltán és Bordi Zoltán. A gyűjtött gombákból: ráncos és kerti tintagomba, tavaszi rétgomba, szürke döggomba, rózsás kígyógomba, trágyagomba, judás-fülegomba, májusi pereszke, pisztricgomba, kétspórás csiperke, labirintus tapló, pecsétviaszgomba, nyárfagomba, cseh kucsmagomba, sárga kénvirággomba,hasadtlemezű gomba,  sörtés dücskőgomba, piros csészegomba, tobozfülőke, óriás papsapkagomba.

     Április hónap folyamán kisebb csapatok járták a gombalelőhelyeket, baráti-rokoni kötődés szerint: Galatean I. és Varga K. társaságában Ernyében, a Nyomáti tetőn, Gyulakután, Molnár Gy.  testvérével Kebeleszentiván-i oldalban  147 májusi pereszkéből álló boszorkánykört fedezett fel, Mózes A.M. férjével, KovácsÉ.E. Nagy B. társaságában,  Málnási A. családjával a vármezői gombalelőhelyeket kereste fel, ugyanarra járt Papp J. Szöszivel és szüleivel.Zoltán M. a paniti csiperkegomba lelőhelyén tette tiszteletét orvosnő barátjával, én szintén Panitban „tejpereszkéztem” Nagy B. meghívására. Amennyiben nem találtunk gombát, mert mindig nem lehet, hát akkor gyűjtöttünk gyógynövényeket, fűszernövényeket (bodza, akác és kakukfű virágzási szezon sikerült teljes egészében kifogni), de legfontosabb, hogy szép élményeket és friss levegőn töltött perceket órákat ajándékoztunk önmagunknak, meg velünk lévőknek. Kedves teremeújfalusi házigazdáink ezúttal sajtónyilvánosságát mellőzve hatalmas mennyiségben gyűjtöttek kucsmagombát Elemér barátunk a híres 16 literes citromsárga vedrébe.

      2010 április 30 – szűkkörű vezetőségi gyűlés, Horber Pali Bácsi levelének megbeszélése és a kialakitandó álláspont elfogadása. Meg kell keresnünk Borbély L-t könyezetvédelmi és erdészeti minisztert a gombatörvénnyel kapcsolatos észrevételekkel.

      2010 április 30 – az állatkerti kiállítási pontunk szó szerinti tető alá helyezése – Csath Gábor és segítőtársa szerelte fel zsindely tetőt. A tározó üveges részének megtisztitása.Jelen voltak Málnási A., Molnár Gy., Mózes A.M., Téglás Z., Kiss T.

      2010 május 8 – a Civil Szféra, vagy a Nemkormányzati Szervek hagyományos Vására – Málnási A., Molnár Gy., Mózes A.M., Csontos László, Frink Gy., Kovács É.E., Nagy B., Kiss T.G., Gábos L., Nyulas S., Téglás Z.,. Nagy B. szállította a friss gombákat, Panitban gyűjtötte: tövisaljagomba, májusi pereszke, tejpereszke, barna csengettyűgomba, lila pereszke !!!, mezei és erdei szegfűgomba, judás-fülegomba, aranysárga rezgőgomba, gyökeres fülőke, kétspórás csiperke, fenyő kénvirággomba,  pisztricgomba, sárga gévagomba, ráncos és kerti tintagomba, cinóbertapló, labirintustapló, pecsétviaszgomba, könnyező szálkásgomba, nyírfatapló, sárga kénvirággomba, retekszagú kigyógomba, viaszfehér tölcsérgomba és büdös őzlábgomba.Baba hozott a tavalyi gyűjtésből cseh-fattyú és hegyeskalapú  kucsmagombát, szárítva, de nagyon jól megtartották morfológiai jegyeiket. Molnár Gy. Sátorverő helyünktől 5-6 lépésre gyönyörű nyomottönkű csiperketelepet talált. Fényképeket és gyilkos galóca ismertető anyagot állítottunk még ki. Fontosabb kapcsolatfelvételek: Nő-Szövetség, Római-Katolikus Diakóniai Központ, Természetrajzi Múzeum.Az érdeklődők gyilkos galóca ismertető brosurákat kaptak románul és magyarul.

    2010 május 15 – a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat általunk rendezett tárlata – Málnási A., Kovács É.E., Nagy B., Mózes A.M., Téglás Z. Nagy B 39 féle frissen gyüjtött gombával érkezett: óriás tejpereszke, sárga gévagomba, pisztricgombatelep, begöngyöltszélű cölöpgomba,nemezes réteggomba, erősszagú őzlábgomba, karbolszagú csiperke,törékeny galambgomba, labirintustapló, sereges tölcsérgomba,egérszürke bocskorosgomba,, bordás serleggomba, pecsétviaszgomba, vöröses ripacsgomba, nyomottönkű csiperke, judás-fülegomba, ragadós bocskorosgomba, erdőszéli, kétspórás,  nagyspórás, fenyveserdei és gumós csiperke, tavaszi rétgomba, pikkelyes pöfeteg, rozsdásszárú fülőke, erdei szegfűgomba, barna csengettyűgomba, fehér porhanyósgomba,tövisaljagomba. Ezeken kívűl még a kiállitásra érkezett fényképekből, valamint gombapreparátumokból állítottunk ki.Nagyszámú érdeklődő tekintette meg kiállításunkat. András 7 tévéinterjú főszereplője volt.

      2010 május 16 – a Somos tetői gombász túra részvevői: Gáll Ábel, Szilágyi László, Májai Ella, Silimon Mihai, Lokodi Károly,Molnár Gy, Cseke P., Vajda E., Demeter I., Mózes A.M., Orbán Lajos, Kovács É.E., Nagy B.,Bálint László, Bartha József, Csernáth Géza, Kiss T.G., Málnási A., Sidó István, Rodé Zita, Kiss Dénes és fia Péterke, Mózes Timea-Eszter és Áron, Csath Gábor, DR.Csetri Imre és felesége, Gábos L., Téglás Z. A Málnási-Gábos- Téglás trió kivételével mindenki elment gombászni a Német Kalap felé. Mi próbáltunk lelket lehelni az Állatkerti infomációs pontunkba. András és Laci a kiállitási felületet takarították és töltötték meg tartalommal, én addig gombaazonosító címkék írásával gyötrődtem – román névalkotó tevékenység.Az első fázisban a gombák úgyanazok voltak mint a múzeumban, mert Béla úgy szedte, hogy mind a két helyre legyen belőle.A túra alatt gyűjtött gombák: ízletes tőkegomba, széleslemezű fülőke, gyökeres fülőke, barna csengettyűgomba, erdei szömörcsög, korallgomba ami végül is nem került azonosításra, aranytinóru, barna porhanyósgomba, mezei szegfűgomba.

      2010 június 10 – vezetőségi gyűlés: Málnási A., Mózes A.M., Molnár Gy., Kovács É.E., Téglás Z. Szervezési kérdések – nyári gombász tábor, Félsziget fesztiválon való esetleges részvétel, a gyergyószentmiklósi EKE táborban szervezendő gombismertetés.

       2010 június 12 – nagyernyei gombász - túra, résztvevők: Málnási A., Lokodi Károly, Silimon Mihai, Csath Gábor, Mester János, Fülöp József, Csernát Géza, Mózes A.M.,Petzinger Gy., Demeter I., Frink Gy. és Emese, Vajda E., Nagy B., Molnár Gy., Kovács É.E., valamint házigazdánk Erdélyi P., 26 féle gomba került azonosításra:rókagomba, gyöngyös tejelőgomba, ízletes vargánya, aranytinóru, sárga korallgomba, erdei szegfűgomba, sárga kénvirággomba, süngomba, óriás selyemgomba, piruló őzlábgomba, piruló galóca, pecsétviaszgomba, céklatinóru, nyári (okkerszínű) vargánya, árvégű fülőke,  keserűgomba (fehértejű), hosszúszárú fülőke, büdös galambgomba, sereges tölcsérgomba, szürke selyemgomba, ízletes tőkegomba, bükkfatapló, rozsgásszárú fülőke, széleslemezű fülőke, barna csengettyűgomba, barna porhanyógomba.

       2010 június 23 – megbeszélés a mini-táborral kapcsolatosan, jelen vannak: Málnási A., Kovács É.E., Molnár Gy., Mózes A.M., Kiss T.G., Zoltán M., Bodor K., Galatean I., Téglás Z. A tábort Bethlen Anikó grófnő finanszírozza már harmadik éve, Mezőmadaras 2 nap (péntek – szombat) és Keresd egy nap (vasárnap) 20 személy részére – ebből 4-5 Sepsiszentgyörgyről érkezik Vásárhelyi jelentkezők Málnási A., Molnár Gy., Mózes A.M., Kovács É.E., Nagy B., Bodor K., Kiss T.G., Zoltán M., Frink Gy., Cseke P., Csontos A.M., Meltzer P., Peti A., Szilveszter család, az utóbbiak részvétele nem tekinthető biztosnak.

        2010 június 25-26-27 – a Mezőmadaras-i és Keresd-i mini gombásztábor, megjelentek: a sepsiszentgyörgyi Gombászegyesület tagjai. Zsigmond Győző, Puskás Attila, id. és ifj. Zoltán Sándor, valamint Szász Balázs, mig a házigazdáktól: Málnási A., Molnár Gy., Kiss T.G., Cseke P.,  Galatean I., Mózes A.M., Nagy B., Zoltán M., Kovács É.E., Bodor K., Frink Gy. az érkezések sorrendjében. Gyűjtött gombák pénteken és szombaton: pecsétviaszgomba, árvégű fülőke, sereges tölcsérgomba, zöld ánizsgomba, molyhos tinóru, óriás csiperke, nyári laskagomba, aranyos rezgőgomba, téglavörös susulyka, piruló galóca, keserűgomba, galabgombák:földtoló, szenes, kékhátú, fűzöld, büdös, vörösfekete, dióizű, ráncos, barna csengettyűgomba, fehér galóca, párducgalóca, piruló galóca, széleslemezű-hosszúszárú-gyökeres-rozsdásszárú-fülőkék, mezei-erdei-lószőr-bouillard szegfűgombák, lepketapló, labirintustapló, nemezes-aranyos tinóru, narancsvörös lápi kigyógomba, óriás-rőt selyemgomba, rozsdasárga tölcsérgomba, szarvasagancsgomba, rőt és gyöngy tejelőgomba, fehér porhanyósgomba, csíkos pohárkagomba, rózsás kígyógomba, erdei szömörcsög óriás tételekben, bizonyos helyeken bűzlött az erdő, valamint egy már csaknem teljesen széthullott rothadt tüskegomba. Vasárnap a Keresd környéki erdőkből szedett és eddig nem talált gombák: sárga rókagomba, ízletes vargánya, judásfüle-gomba, érdesnyelű tinóru. A teljes kiállított gombaszám 56 volt.A kiállítás anyagát utaztattuk Madarasról – Keresdre. Itt a műemlék Bethlen kastély udvarán állítottuk ki a gyűjteményt, a kastélyt látogató érdeklődők számára.

       2010 június 29 -  beadvánnyal fordultunk a Környezetvédelmi és Erdészeti minisztériumhoz a romániai gombatörvény érvényesítése érdekében, de levelünket válaszra sem méltatták.

           2010 július 18-23, az Árkos-i Gombásztábor, csapatunk szép számmal vett részt ezen a rendkívűl sikeres rendezvényen, az unokákat is beszámítva 18 személyt számlált csapatunk. Az már hagyományossá vált, hogy teljes mellbedobással kivesszük részünket a tábor munkájából és legjobb tudásunk szerint igyekszünk a tábori tevékenységet  minél gördülékenyebbé tökéletesebbé tenné. Egyetlen dolog amit szeretnék kiemelni az a táborszervezés magas  professzionista szinten történt intézése, csak a legfelső fokon lehet erről beszélni. Maga a végeredmény is önmagáért beszél, rekorddöntés a gyűjtött és az azonosított gombák számát illetően, az eddigi rekordnak számító 258 vármezői gomba már történelem része lett, az új és remélhetőleg újra megdöntésre váró és majdan megdönthető rekord az 275 gomba. A gombásztábor idején a „Gombák szépe a természetben” című pályázatunkra beérkezett fotók egy része  kiállításra került a Szentkuthy -kastélyban, majd pedig a táborbontás pillanatában kölcsönöztünk Nagyvárad-i gombásztestvéreinkenk egy tárlatra való fényképet (kb. 60 darab), aminek sikeres kiállítása volt.

           2010 július 27-30, a Gyergyószentmiklós-i E.K.E. Tábor, a táborban résztvevő tagok által gyűjtött gombák meghatározása és kiállítás rendezése a gyűjtött gombákból. Ezt a nem mindennapi szellemi és fizikai erőnétet követelő feladatot Mózes Anna-Mária oldotta meg szinte teljesen egyedül, mindezek mellett külön csatája volt a természettel is, nem egyszer a viharos szél is „látogatóba” érkezett a kiállításra, utána pedig órákba telt amig a romokba heverő gombákból, tányérokból és cimkékből újra kiállítást lehetett varázsolni.Személy szerint én nem lettem volna képes ezt a munkát így egy az egyben bevállalni, le a kalappal Baba előtt!

             2010 augusztus 8, a Panit-i napok keretében megszervezett gombásztúra és kiállítás, a túrát vezette Kovács Éva-Enikő és Nagy Béla, a bejárt terep Mezőpanit határában található legelők és erdők, gyűjtött anyag amit azonosítottak 58 gomba. A túraráról visszatérőket hatalmas bográcsgulyás várta.    

              2010 auggusztus 21, gombásztúra a Somos tetőn, a már hagyományos útvonal a Német Kalapig, túravezető Mózes Anna-Mária, ez alkalomból újra lett frissítve az Állatkertben található gombainformációs pontunk anyaga is, Málnási András által. A túrán 25 személy vett részt és 27 féle gombát sikerült gyűjteni és azonosítani, amiből kiállítás is lett szervezve az Állatkert látogatói számára.

               2010 augusztus 28-29, a Kibéd-i Napok kertén belül tartott előadást Málnási András „Az ó és új diaetetika része a magyar nyelvű szakirodalomnak”, az eseményt és az előadást méltatta a Maros megyei Népújság is.

               2010 szeptember 11, az Erdőszentgyörgy-i Református Nőszövetséggel karöltve szervezett gombásztúra, kiállítás és előadás, túra vezető Szilágyi Júlia gyógyszerész, 20 személy vett részt a rendkívűl sikeres túrán, 82 féle gombát sikerült gyűjteni és azonosítani, a kiállítást gombászati szakirodalommal is bővítettük, előadást tartott a gombákról Kovács Éva Enikő, a gyilkos galóca ismertetésére fektetve a hangsúlyt.

                2010 október 10, Újra Panitban adott találkát egymásnak a gombákat kedvelők csapata, ezúttal a Pro Biciclo Urbae tagokkal kibővülve, 28 személy vett részt, túravezetők Kovács Éva Enikő, Csontos Anna-Mária a kerékpározók részéről és Nagy Béla, aki ezúttal az üst körüli tevékenységgel volt elfoglalva, amivel már azt is elmondtam, hogy mivel ért véget a túra. Nagyon jó hangulatban, kellemes időben, 40 azonosított gombával megkoronázott eseményt zárt a gulyás estebéd.

               2010 október 11, a Marosvásárhely-i Bod Péter Diakóniai Központban kerültek  kiállításra a paniti gyűjtésből származó gombák, valamint gombászati szakirodalom is borította a kiállító asztalokat. Vetített képes előadást tartott a gombákról Kovács Éva Enikő. A résztvétel minden várakozásunkat felülmúlta, a terem tömve volt érdeklődőkkel.

               2010 október 20, vezetőségi gyűlés, szervezési kérdések: gombanaptár 2011-re, pályázati kérdések, a Marosvásárhelyi Hírlapban megjelent szörnyedménynek, vagy förmedvénynek a megtámadása és  helyreigazítása, évbúcsúztató buli megszervezése.

               2010 október 21, a marosvásárhelyi Természetrajzi Múzeum szervezésében, egy tudományos szimpózium keretében Málnási András ismerteti a gombászegyesületünket, tevékenység, célok és eredmények tükrében, elmondása szerint számára is meglepetésszerű nagy érdeklődés mellett. Több megyei múzeum ajánlatot tesz mikológiai előadások megtartására, ismertető munkára (Craiova, Turnu Severin, Braila, Tulcea).

              2010 november 10, közgyűlés, az évzáró gombásztúrák megszervezése, a falinaptár valamint a zsebnaptárral kapcsolatos dolgok meg-beszélése, a Maros megyei gombász naplónak a kiosztása a megjelent gombaszakellenőreinkek, valamint a legtöbb tapasztalattal és gombaismerettel rendelkező tagjainknak. A tavalyi Nyomáti tetőn tartott nagyon sikeres fenyő-pereszke turánk viszhangjaként november 20-n úgyanitt tartunk túrát, míg 21-n az Állatkertben  fejezzük be a 2010-s gombászévet egy ottani gyűjtéssel és kiállítás rendezésével, valamint a gombainformációspont átrendezésével.

              2010 november 20, az időjárás reggeliben nem fogadott kegyeibe, nyálkás, ködös, ködszitálásos időben indultunk neki a terepnek 24 résztvevővel. Ahogy az már lenni szokott a Murphy törvényei szerint, szinte nem is láttunk fenyő pereszkét, de annál többet csuszkáltunk, végül is sikerült vagy 20-22 féle gombát találni, de senki sem ment haza tele kosárral, délutánra még szerencsére kisütött a nap, úgy, hogy gyönyörű szép vénasszonyok nyarával hagytuk magunk mögött a Nyomáti tetőt. Túravezető Mózes Anna-Mária.

               2010 november 21, több mint harmincan voltak jelen a Somos- tetői évadzáró turánkon, Somos-tető – Német Kalap  útvonalon folyt a gombaszedés, míg Málnási A. és jómagam a tegnapi gyűjtés anyagát azonosítottuk és állítottuk ki az Állatkertben.A túráról visszaérkezők által hozott gombákkal együtt 48 fajta gomba került kiállításra. Túravezető ezúttal is Mózes Anna-Mária volt. A nagy érdeklődés miatt csaknem sötétedésig kellett a kiállítást „nyítva” tartanunk.

               2010 december 7, a Természetrajzi Múzeummal kötött szerződésem értelmében átadtam a múzeum számára készített 10 + 1 gombapreparátumot, a jövő évben közös szándékunk, hogy minél több Maros megyében gyűjtött gombapreparátumot és sporogrammot juttassak a múzeumnak, habár a jelenlegi anyagból java rész Marosvásárhely belterületén, a városi parkokból, sétányokról származó gyűjtés, egyelőre 30 preparátum készűlt el a jövő évre (mindez őszi gyűjtés).

               2010 december 18, évbúcsúztató találkozó, a Maros étteremben, komoly érdeklődés mellett, tagok és nem tagok, hangulatos baráti légkörben lezajlott vidám estje. Málnási A. dióhéjban összefoglalta a 2010-s év megvalósításait, ami mindenesetre reménykeltő kell, hogy legyen az elkövetkező években és jogos büszkeséggel tölthet el mindnyákunkat akik a megvalósításban részt vettünk, ismerteti a 2011-s évre szóló célkitűzéseinket. Az est gasztronómiai fénypontja a Zoltán Márta által készített hatalmas rókagomba paprikás volt puliszkával, természetesen mindenki hozott valami gombával készűlt étket, de ami a mennyiséget illeti Márta Nénénk mindenkit maga mögé utasított. Az est fénypontját az egymás megajándékozását és az egyesület anyagi támogatását célzó tombolatárgyak kisorsolásának izgalma jelentette. Ehhez járult hozzá mecénásunk, Bethlen Anikó hatalmas könyvfelajánlása, a magyar szépirodalom színe-javát magába foglaló ládányi adománya. Új tagok is jelentkeztek a csapatba, közülük is kiemelkedik Csath Gábor építész-műemlékvédelmi mérnök személye, aki méltán nyerte el legjobb steep táncos gombász címét, hatalmas sikert aratva szóló táncával.  Zárszóként még annyit, hogy Boldog Békés Karácsonyt kivántunk valamennyi jelen és távol levő Gombász Testvérünknek és szebb reményekre feljogosító  Boldog Új Évet, Bort-Búzát-Békességet.

 

             2011  február 8 – az év első  találkozóján jelen volt a teljes vezetőség, megvitatásra került egyesületünk anyagi helyzete, Baba beszámolója vitaindító volt, döntés született, hogy próbáljunk meg saját erőből pályázatot írni és benyújtani a Megyei Tanácshoz, Molnár Gyuri vállalkozott rá, hogy megcsinálja – Kiss Tamás fog segíteni neki a pénzügyi kérdések tisztázásában. A pályázat 3 mini gombásztábor megszervezését célozza meg.

Az adó 2%-s felajánlását kérjük ismerőseinktől, a megfelelően kitöltött űrlap legyen kéznél. A gombász zsebnaptáron meg lehet kapni a szükséges adatokat.Tagsági díjak gyűjtése. A február 10-i, d.u. 16 órától kezdődő Bolyai-téri tüntetésen való résztvételünk – tüntetés a Polgármesteri Hívatal faírtó programja ellen.

             2011  február 10 – a tüntetésen egyesületünk tagsága 10 emberrel képviseltette magát, Bernát Barni gombásztársunk február 9-n 1000 RON-os pénzbírságot kapott a polgármesterünk magánhadseregének tartott helyi rendőrségtől – mivel tiltakozni merészkedett a Párkány (Cornisa) sétányon a faírtó tevékenységet folytatók ellen. Sikerült beajánlanom a jelen lévő Kincses Előd űgyvédnek, aki megigérte, hogy segítségére lesz, hogy ne kelljen kifizetni a büntetést.

              2011  február 21 – a Bod Péter Diakóniai Központ gyűléstermében dr.Kovács Éva-Enikő a gyógyhatású gombákról tartott vetítőképes előadást, megnyító beszédet Málnási András mondott, aki ezúttal ismertette a 2011 gombás falinaptárt. A rendezvényen 34 személy vett részt.

              2011  február 23 – úgyanez az előadás hangzott el  Enikő szűlővárosában, Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, 30 érdeklődő jelenlétében.

              2011  február 28 – Frink Gyuri, tagtársunk egy szűkebb körű társasággal szúrópróba szerű gombásztúrát szervezett – az eredmény szerény volt – egy pár piros csészegomba, meg téli likacsosgomba került teritékre – de már idei gombák.

             2011  március 16 – Kovács Enikő a gyógyhatású gombák előadását egy rendkívüli ötlettel összekapcsolta egy a Gombák szépe fotóversenyre érkezett fényképekből kiválogatott Gyógyhatású  gombák fényképkiállítással – és ennek az ötletnek a megvalósítása érkzett célegyenesbe, ennek a kiállításnak a megrendezése volt a találkozónk központi és szinte egyetlen témája. A liállitás az Unitárius Egyház Bolyai-téri gyűléstermében lesz berendezve és ennek a berendezésnek egyesületünk hagyományosan legaktivabb része teljes erőbedobással neki is látott. A fényképkeretek üvegének megtisztitása, a keretek újradrótozása, a passpartouk majd a kiválasztott képek berakása, majd cimkézése után a terem berendezése, a képeket tartó drótok felszerelése, a megfelelő képsor felállítása, majd a gyógyhatást leíró szövegek képkerethez való rögzitése komoly munkát adott a társaágnak. A munka dandárját a létrán meg székeken akrobatikai mutatványokat produkáló Molnár Gyuri meg Nagy Béla végezte, termé-szetesen a tagtársak aktív segítségével-közremüködésével. 40 kép került a falra és a megnyitóra egy kisebb asztalra kiraktuk a kiállitáson szereplő gombák gyógyhatását leíró brosurát – Kovács Enikő munkája – valamint a gyilkos galócát ismertető magyar és román nyelvű lapokat.

             2011  március 21 – a Gyógyhatású gombák fényképkiállitás megnyitója, minden várakozásunkat és reményünket felülmúló teltházas eseményként jött össze, ahol képviseltette magát Marosvásárhely híres profi fotósainak csapata: Koncz János, Plájás István, Kerekes Péter-Pál, valamint a gyógyhatású gombák iránt érdeklődők népes tábora. Kiállitásunkat megmegtisztelte jelenlétével a Megyei Tanács elnökasszonya is. Málnási A ndrás megnyitó beszéde után Enikő ismertette a kiállitásra került fotókat, majd pedig átengedte a terepet a tárlat megtekintésére. Vendégeink számára egy kis büfét is berendeztünk sós ropogtatnivalókkal, gombás falatkákkal, hűsítővel, ásványvízzel, kávéval. A látogtók érdeklődését látva a termesztett gyógyhatású gombák (pl. Shii-take) iránt, egy rövid telefonos egyeztető után Enikő meghívta a jelen levő érdeklődőket március 30-ra, egy gombatermesztés csinyját-binyját bemutató előadásra gombásztestvérünk Erdélyi Pál részéről. A kiállitás egész tartama alatt az elfogyó brosurákat pótolta Baba és Enikő.

             2011  március 30 – a termesztetrt gombákról, a gombatermesztésről tartott Erdélyi Pál előadást. Az  előadás  nagyon jól dokumentált, érdekes volt. Palinak sok kérdésre kellett válaszolnia. Ezúttal nem volt teltházas rendezvény, de aki ott volt az biztos, hogy több tudással, ismerettel távozott mint amennyivel érkezett. Ezúttal is bizonyitást nyert, hogy egyesületünk tagsága a gombász élet széles spektrumát átfogó ismeretekkel rendelkeznek.

              2011  április 9 – a hagyományos évasdnyitó tavaszi túránk mint mindig ezúttal is Teremeújfaluban került megrendezésre Cseke Péter és Vajda Elemér gombásztestvéreink tökéletes megrendezésében. Az idéni gombásztúrát hosszú időre feledhetetlenné teszi a hatalmas szélvihar, amelyik a túra egész ideje alatt tombolt. Túravezetőnk Vajda Elemér volt és az ő súlyával próbálta kompenzálni balerinai testalkatát Incze Tünde, valóságos horgonyként használva Elemért, hogy a vihar nehogy elragadja a túrázók közül. Cseke Péter és  és házigazdáink feleségei Katalin asszony és Erika ez alatt készültek a „viharvert” túrázók megfelelő fogadására. Az idéni kucsmagomba túra nemcsak nevében volt az, hanem a kosarak tartalmában is. Marosvásárhelyről 15 gombász vett részt a túrán, hozzájuk csapódtak a helyi érdeklődők. A teljes gyűjtésben és a készített kiállitáson 25 gombafajta szerepelt. A túra végeztével a csodálatosan kedves hangulatú közösségi házban gyűlt össze a csapat ahol elköltötték az ebédre készített finom bográcsgulyást. Ezúttal is még egyszer hálás köszönet a kedves vendéglátóinknak.

             2011  május 10 – megbeszélés a székházban, előkészületek a Civil Szféra Vásárára, Lokodi Károly tagtársunk gépkocsit (furgon) biztosít az asztalok, székek, sátor meg a kiállitási kellékek főtérre való szállítására, András bemutatja egyesületünk új, színes bemutatkozólapját. Legalább 20 darab 2011-s falinaptár eladására lesz lehetőség , persze engedményes áron.

              2011  május 14 – Civil Szféra (Nemkormányzati Szervek) Vására. A Lokodi Károly által beigért furgon megérkezett. Sikeres volt a sátorverés és mint mindig a Bethlen Alapítvány sátra bíztosította számunkra a helyet – szakirodalom, ismertető brosurák, fényképes pannók, friss gombák mint mindig ezúttal is Nagy Béla gyűjtéséből. Nagyon sok érdeklődő tette tiszteletét sátrunknál, közülük is kiemelkedik Lokodi Emőke és Bethlen Anikó személye, mindkettőjük számára jutott nyakbaakasztható egyesületi jelvényünkből. Igyekeztünk a feltett kérdésekre minél kielégítőbb választ adni. Hogy miként tekint a helyi hatalom a Civil Szférára, azt nagyon jellemző módon mutaja a Polgármesteri Hivatal által meghírdetett Somos-tetői futóverseny és azt követő bográcsparty. Mindezek ellenére a Főtéren hatalmas tömeg volt jelen.

        Málnási András az Állatkertben található gombainformációs pannónkon bemutatott gombákat szezononként cseréli a megfelelő idénygombákra, ugyanakkor megtisztitják a beporosodott üvegfelületeket is.  

          Május hónapra gombásztúra tervezett útvonalai – Kebeleszentiván –Nyomáti-tető, Molnár Gyuri vezetésével, vagy a Balavásári-tető Baba irányításával.

             2011  május 28 – a befutó májusi túra útvonala Kebeleszentiván – Nyomáti-tető, ez a túra rendkivűl derékkimélő volt, a csapadékmentes május össze-vissza 3 írva és mondva

HÁROM gombát adományozott gombászainknak, de ennek ellenére nagyon hangulatos és kellemes gombászkirándulás volt, aho a főszerepet a mogyorófa nyársra feltüzött szalonna szeletek alakitották.          

              2011  június 1 – megbeszélés a Kárász-i meghívással és résztvétellel kapcsolatosan. Terveink szerint egyesületünket Málnási András, Molnár György, Mózes Anna-Mária és már Magyarországon tartózkodó Kovács Éva-Enikő fogja képviselni. A júniusi gombásztúra Ernyében lesz megszervezve, ami szintén „családi” jellegű lesz, Erdélyi Pali és kedves felesége vendégszeretetét fgjuk élvezni.

             2011  június 25 – beborult ég és esőzés fogadta az érdeklődőket, ami sajnos rá is nyomta bélyegét a megjelentek számára, mindössze 15 személy volt jelen.De a megjelenteket jutalomban részesítette a Gondviselés, csodálatosan szép napsütéses idővel jutalmazta kitartásukat. A bejárt terep a már hagyományos domboldali legelő, majd pedig a vegyes lobhullató erdő. Úgy látszik, hogy a 25 szám lesz a túráink során gyűjtött gombaszám, ezúttal is ennyi gombát tudtunk kiállitani.A gyűjtés legszebb gombái a rókagombák voltak, fajgazdagságot a galambgombák biztosították, 6 taxonnal. A túra vágeztével Pali szőlőlugasos udvara adott helyet a hagyományos bográcsgulyás elköltésének, valamint a gyűjtött gombák azonosításának és kiállitásának valamint a záróakkordként a közös öröméneklésnek.

            2011  június 24-29 – a Borzont-i természetrajzi tábor. Kémenes Lóránd plébános, mindenki által csak Lóri-atyának szólított, csodálatos ember által szervezett és patronált táborba kaptam meghívást mint gomba és gyógynövény ismeretekkel rendelkező személy. 51 kisiskolásnak voltam fogadott nagytatája 5 csodálatos napon keresztül. Együtt gombásztunk, majd a gyűjtött gombákból kiállítást és felismerési versenyt rendeztem. Segítő társam nagy

„kisunokám”, Áronka pedig gombák szépe versenyt rendezte pajtásai számára, diszkrét segítségemmel. Életre szóló élmény volt és marad számomra ez az 5 nap, amit ezekkel a csodás kis emberpalántákkal eltölthettem. Hihetetlenn mennyire fogékonyak. Gombafelismerési és azonosítási versenyen 5 pótfordulót kellett beiktatnom, hogy meg legyen az 1-2-3 helyezett. A gombák szépe verseny rendezése Áronka önbizalmát növelte, büszkén viselte a névreszóló egyesületi kitűzőjét, csak azt nem tudta „megemészteni”, hogy nem engedtem, hogy részt vegyen az azonosítási versenyen, A győzte gyerekek díjazására megvettem a Corvin  Természetjárók sorozatában  megjelent Gombák könyvét, az egyesülettől kaptam 2011-s falinaptárakat, amelyek tökéletesen megfeleltek a második díjnak, a harmadik helyezettek számára, mindkét versenyből pedig egy-egy nagy tábla csokit vásároltam. A szépségverseny legszimpatikusabb kompozicióját Hajni Tanci, a gyerekek csak így szólították a tábor fő szervezőjét, külön díjjal  jutalmazta. A felismerési verseny legpechesebb versenyzőjét egy sajátkészítésű kerepelővel jutalmaztam, Jánosi Orsikáról  név szerint meg kell emlékeznem, talán mint legtöbb gombás információt felszedő gyerekről. Nagyon várom a jövő évet, hogy újra ott lehessek velük a táborban, kölcsönösen nagyon meg voltunk elégedve egymással.

           2011  június 30 – július 1-2 – a június hónap vége kemény erőpróbája volt Egyesületünknek, ugyanis legalább három fronton szerepeltünk, Panit község meghívottai voltak az E.M.I. (Erdélyi Magyar Ífjak) tagjai, akik számára Nagy Béla gyűjtött gombát egy kiállitás céljából, majd tartott előadást a gyűjtött gombákról, összesen 68 gombafaj szerepelt a kiállitáson. A hallgatóság pedig 110 fiatalból állt. Másnap pedig 65 fiatal társaságában  kirándulát tettek Panit környékén ahol a fellelhető gyógynövényekről, növényérdekességekről, védett növényekről tartott előadást.

          2011  június 30 – július 1-2-3 – a Népújságban megjelent cikket másolom át, amely Málnási András tollából jelent meg:

                                          „A Z          E R D Ő         Í Z E”

        A fenti címmel hírdette meg a magyarországi Kárász község a VI. Gombafesztivált, amelyet az idén a néhai marosvásárhelyi gombaszakértő, Málnássy László emlékére  rendeztek július első két napján. Természetszerűen, az ő nevét viselő marosvásárhelyi gombászegyesület négy tagja is meghívást kapott a már hagyományossá vált rendezvényre. Kis csapatunkhoz csatlakozott a dévai  Corvin Kiadó igazgatója is, aki Dévától az oda-vissza szállitást is biztosította számunkra.

         A szervezők kérésére a szombat délelőtti gombakonferencián a zsúfolásig telt előadóteremben  két vetített képes előadást tartottunk (Málnássy László életútjáról és az M.L.G-ről,Málnási András, a Gyógyhatású gombákról dr. Kovács Éva-Enikő). Ezenkívül sor került a Corvin Kiadó legújabb gombáskönyvének magyarországi bemutatására. A rendezvényen  részt vevő kb. 350-400 személy megcsodálhatta az egyesületünk által összeállított gombafotó-kiállitást, valamint Málnási Beáta humoros akvarelljeit is. A teremben folyó előadások alatt a főzőversenyre benevezett 12 csapat keményen dolgozott az első három hely elnyeréséért. Erdélyi szervezetek nem indultak a verseyen, viszont a gombás inyencségeket elbíráló zsüri egyik oszlopos tagja Varga Károly, az Erdélyi konyha folyóirat kiadója volt. A magyarországi mikológusokkal közösen kiállitást szerveztünk az előző napon gyűjtött gombákból.  Sajnos, a rendezvényt  megelőző száraz időszak nem kedvezett a Mecsek gombáinak, így csak 24 faj került bemutazásra. Szarvasgombából viszont négy félét is megismerhettek az érdeklődők, ugyanis két „gombaszagértő” kutya segítette a kis gombászcsapatot a „gombák kaviárjának” felkutatásához. Így nemcsak a kiállitó-asztalra került belőlük, hanem a szerencsésebb vendégeknek még kóstoló is jutott egy-két falat erejéig, ppirítós kenyérre kenve. A gombaünneppel egyszerre falunapot is tartottak a helybeliek, hiszárfelvonulással, néptáncegyüttessel, gyermekeknek szórakozási lehetőségekkel, de nem hiányzott a minden kategóriát kielégítő zene sem. A színpad háttérdekorációját a mi gombás fotóink biztosították. Ennivaló a főzőcsapatok jóvoltából került a sátrak alatt felállított asztalokra, míg a sörhöz  egy kis büféből lehetett civilizált  sorállás utján hozzájutni. Számunkra szokatlan volt, hogy a levegőben nem terjengett a miccsszag, és hogy az ünnepségről hiányoztak a rend őrei, valamint a rendbontók is. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a kedvező időjárás és nem utolsósorban a szervezők hozzáértése, lelkes munkája, tapasztalata.

        A kárászi gombafesztivál öt erdélyi résztvevője ezúton mond köszönetet a meghívásért, a szíves és kifogástalan vendéglátásért Mezei Attilának, a rendezvény főszervezőjének. 

 

                                                                                                         Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy Egyesületünk igyekszik teljesíteni mindazokat a célkitűzéseket amelyeket magunk elé tűztünk. Folyamatban van a legtapasztaltabb  gombásztársaink által a Maros megyei gombaflóra felleltározása. Reméljük, hogy az a léc amit magunk elé állítottunk a következő hat hónap során magasabbra lesz emelve, még  vannak tartalékaink, amit remélhetőleg tudunk aktivizálni. Egy gondolat erejéig szeretnék visszatérni a borzonti gyerektábor résztvevőihez. Egy pár gyerkőc a jövő évi programját úgy képzeli el, hogy szűleivel együtt szeretne részt venni a László Kálmán Gombászegyesület által szervezett Nagy Tábor rendezvényein. Róluk még fogunk hallani, biztos vagyok benne.

         2011 július 20 – megbeszélés a hétvégi mini gombásztábor megszervezéséről, szóba jöhető helyek. Sóvárad a Mustármag Egyesület tanyája, Keresd a Bethlen kastély, ahol már a tavaly is voltunk, a Kisadorján-i Ökócenter és Vármező a Jánosi féle Halász-vadász Csárda. A jelenlevők a vármezői táborrendezés mellett döntöttek, 23-n, szombaton ki fognak menni Vármezőbe terepszemlét tartani és megbeszélni a részleteket a tulajdonossal Málnási A., Molnár Gy. és Frink Gy. Ugyanakkor szintén szombatra hírdettük meg a hagyományos Somos-tetői nyári gombász túránkot, valamint az Állatkertben szervezett gombameghatározást és kiállítást.

             2011 július 23 – szép számmal érkeztek jelentkezők a túrára, számunkra talán az volt a legszebb, hogy nagyon sok szűlő érkezett kis gyerekekkel, a gyerekek jó része a borzonti táborból – mint kezdő gombász érkezett, és nem a szűlő hozta a csemetét, hanem pont fordítva. 40 személy résztvételével indult a túra Mózes Anna Mária vezetésével. Az Állatkertben maradtam és a reggeli órákban gyűjtött gombákat címkéztem fel és készítettem a kiállítást addig amig meg nem érkezett a csapat az erdőből, ezután már ketten végeztük a meghatározást Babával, valamint az érdeklődők csoportjait láttuk el a kiállított gombákról megfelelő információkkal. Sikeresnek nevezhető tevékenység volt, 38 féle gomba került meghatározásra és kiállításra.

              2011 július 30 – Panit község napjára Egyesületünk újra meghívót kapott, aminek szíves örömmel tettünk eleget. Nagy Béla vezetésével legelői gombász túrát tartottunk, ritkaságszámba menő módon, hatalmas mennyiségben találtunk mezei szegfűgombát, kétspórás csiperkét, de akadt szép számmal pöfeteg is meg hatalmasra nőtt trágyagomba. Szerencsére egy kissé elébementünk az eseményeknek, mert tartottunk egy kis „előgyűjtést” is, hogy sikeresebb kiállítással léphessünk a nagyérdemű közönség elé.Sikeres tárlatunk volt, 29 féle gomba került kiállításra, nagyon sok látogató kereste fel standunkat ahol a Gliga TV munkatársai fél órás mega-interjút készítettek. Panit község polgármestere is dicsérő szavakkal illette munkánkat. Amig a kiállítás körüli teendőkkel foglalkoztam addig a két jelenlevő Gyuri  gomásztestvérünk a  gombászegyesületi üst mellett ügyködött, bográcskészítés a la Molnár-Petzinger módra. Tartalmas,  kiadós és finom étek került ki kezeik alól, aki megkóstolta az csak dicsérő szavakkal élt.

               2011 augusztus 4 – Andrásék beszámoltak a vármezői terepfelmérő munkájuk eredményéről. Szállás és ellátás  Jánosi Csárdánál, gombameghatározás és kiállítás ugyanitt.20-30 személyre számíthatunk. A túra lehetőségeinek minél jobbani kihasználása érdekében nem lesz ebéd, csak estebéd, szendviccsel fogjuk megoldani a reggeli és az estebéd közti étkezést, ehhez igazítjuk a bevásárlást. A tulajdonképpeni tábor augusztus 26-27-28, péntek, szombat és vasárnap lesz, de már 25-n délután, estefelé aki tud az már ott lehet.

                2011 augusztus 8 – Gyergyószentmiklóson tartott előadást Málnási A. Az Erdei Kincseink Napja alkalmából, gombapárok címen, ehető és mérges gombákról.

               2011 augusztus 12-17 – Gombásztábor  Gyimesbükk, ezúttal sajnos csak két személlyel képviseltettük magunkat  a gombász társadalmunk nagy évi eseményén, Málnási András és Galatean Illés vett részt a táborban. András volt a gombák szépe verseny  szervezője és levezetője, valamint ő foglalkozott a meghatározott gombák felcímkézésével is. Ugyancsak a Gyimes-i táborban került először az érdeklődők elé, András szabadalmaztatott játéka a dévai Corvinul szerkesztőség jóvoltából „A kis gombász”. Nagy érdeklődéssel várt és fogadott játék a kis és nagy gombászoknak egyaránt. András a tábor résztvevőinek bemutatta Egyesületünket, munkánkat, felhasználva az új színes szórólapjainkat is.Egy legalább 30 perces ismertető előadás volt.

               2011 augusztus 22 – Nagyváradon tartott előadást Kovács Éva-Enikő a gyógyhatású gombákról, Horber Pali Bátyánk meghívásának téve eleget

              2011 augusztus 23 – tábor előtti feladat elosztó és meghatározó gyűlés. Élelmiszer vásárlás a szendvics készítéshez, energiapótló édesség is legyen vásárolva.  András beszámolója a gyimesbükki táborról.

               2011 augusztus 25 – Vármező, érkezés a táborba, ismerkedés a környezettel, a halas tavacskák körbesétálása, a később érkezők várása, majd pedig a következő nap programjának összeállítása. Pénteken, 26-n a Bekecs- alja meglátogatása volt túránk célpontja,  sajnos alig kaptunk gombát, és amit kaptunk is azok 90% aszalvány volt.Ez a túra főleg azért marad emlékezetes, mert Molnár Gyuri elveszítette a szemüvegét. Mindössze 8-10 gombafajt sikerült szednünk. Délután a Mező havas felett hatalmas vihar felhők voltak láthatók és a távoli villámok cikázásában gyönyörködhettünk. Ugyanis ez volt a szombati célpontunk, amikorra megérkeztek azon gombásztársaink is, akik elfoglaltságuk miatt csak egy napra tudtak jönni, mint Lokodi Károly vagy Csath Gabi. A szombati gombásztúra alkalmából ismerkedtünk meg egy kedves nyárádszeredai családdal Aszalósékkal, ahol a kislányok is már szinte profi módon űzik a gombászatot, Hilda a Napsugár által meghírdetett meseíró pályázaton első helyet szerzett egy nagyon szimpatikus gombász mesével. Talán a két kislány jelenléte volt a felelős azért, hogy ez a túránk a bőség jegyében iródott, itt nem a telidestele rakott rókagombás kosarakra gondoltam, hanem a sok féle gombafajtára, visszatérve a csárdához késő estig folytattuk a meghatározásokat és címkézést, valamint válaszoltunk az érkező szép számú érdeklődő kérdésére. Ez a gombász túra nem lehetett volna lehetséges a jelenlévő terepjáróval érkező gombásztárasink nélkül. A Cigle és a Mező havas közti terep 1200-1700 méter magassággban volt. Javarészt fenyvesekben jártunk és a tegnapi esőnek minden előnyét élvezhettük, friss levegőt, portalan utakat és gombák  sokaságát. Utolsó tábori napunk programjában egy rövid délelőtti túra szerepelt Nyárádremetére a „Héthektáros”-Csere erdőbe, reméltük, hogy majd sikerül királyvargányát szednünk, de sajnos az erdő száraz volt mint a puskapor, egyetlen gombafaj ami innen került a kiállításra a Csath Gabi által talált rőt áltrifla volt. Végül is jó „szezonunk” volt, mert 62 féle gomba lett azonosítva és kiállítva. 15 személy vett részt a tábor munkájában.

                        A tábort követően többrendbéli beszámolót készítettünk a Megyei Tanács tájékoztatására  a tábor költségvetéséről és megvalósításairól, ebben segédkezett hathatósan Csontos Anna-Mária. Nincsen dátumhoz kötve az Állatkerti információs pannónk szezononkénti dokumentációjának  cseréje, ezt továbbra is Málnási A. intézte, „családi vállalkozásban”.Szintén nem dátumhoz kötött eseményként tartható számon az András által adott tévé interjúk a helyi tévéstudióknak, amelyekben állandóan szót emelt a 2006-s gombatörvény alkalmazása mellett, törény amely létezik és még sincs, alkalmazását bürokratikus procedurák gátolják mind a mai napig, valamint gomba ismertető-népszerűsítő írásai a Népújságban.Továbbra is fennáll az EKE-vel kötött megállapodásunk a Gyopárban megjelenő gombaismertető cikksorozattal kapcsolatosan. Az évzáró Gyopár számban nem egy   felnőtt alkotta gombaismertető cikk fog megjelenni, hanem a kedves kis nyárád-szeredai gombásztársunk Napsugár- irodalmi díjas gombász meséje.Remélhetőleg majd meg fogja mozgatni más ifjú gombászaink fantáziáját is, egy kicsit jelzi az utánpótlásunk tehetséges voltát is.

                2011 november 3 – megbeszélés a zsebnaptár nyomtatásról, megfelelő gombás fénykép kiválasztása, év búcsúztató megszervezése, javasolt dátum december 17, szintén a Maros vendéglőben, ugyanakkor értesítettem a jelenlévőket, hogy november 11-n a Nemzeti Színház előcsarnokában Zsigmond Győző új könyvét dedikálja, utána pedig a Bernády-Házban bemutatkozik a Pallas-Akadémiai Kiadó és a könyvvásáron megjelent művek szerzői.

                 2011 november 11 – a Könyvvásárra leértesítettem a tagság telefonon elérhető  részét, ezzel a feladattal Málnási A.  bízott meg, kórházi ágyáról is folytatta szervező munkáját, sőt a nem tagokat is próbáltam bevonni, akik érdeklődnek a gombák felől, a vásári nagy tömegben - forgatagban láttam és találkoztam jópár meghívottammal, a Bernády-Házbeli író – olvasó találkozón négyen vettünk részt a gombászegyesü-letből, valamint a találkozót követő baráti beszélgetésen Zsigmond Győzővel.

                 2011 december 5 – András kérésének tettünk eleget, akit egészségi állapota gátolt meg e tevékenység elvégzésében, amikor az Állatkerti gombainformációs pontunkon lecseréltük az őszi gombákat bemutató fotókat és három nyelvű szöveget a téli szezon gombáit népszerűsítő anyagra.

                 2011 december 7 -  Az évbúcsúztató ünnepségünk szervezési kérdéseinek megvitatása, főszervező Frink Gyuri beszámolója az eddig megtett lépéseiről, jelentkezők összeírása. Tagsági díjak kifizetése  a hátálékban levők által.

                2011 december 17 – évbúcsúztató ünnepségünk mint már az előzőekben említettem a Maros étteremben került megrendezésre. Az eseményen 34 személy vett részt, gombászegyesületünk aktív tagjai, de  jelen .voltak egyesületünkkel szimpatizálók is, az estet rövid évzáró-évértékelő beszédével indította Málnási András, üdvözlve a megjelenteket, de ugyanakkor minden,távolban lévő gombász testvérünket, boldog új évet egészséget kivánva , majd pedig kezdetét vette az egymás megkínálása a gombászkosarakból elővarázsolt egyedi készítményekből, amelyek szilárd és cseppfolyazállapotban leledzettek. A kinálgatás koronája ezúttal is a Zoltán Márta által készített rókagombából készűlt „zónapörkölt” volt. A hagyományos tombolasorsolást Molnár Gyuri „Mikulás” vezette a két segítő „krampusz” pedig Frink Gyuri és Papp Józsi volt.A díjak mint mindig az András által hozott cilinderből kerültek kisorsolásra.. Mivel nem sikerült a „zenegépet” jó kedvre hangolni az egész est egy kellemesen családias beszélgetésbe torkollott, mindenki gombászélményeket osztott meg a választott asztaltársaságával, majd pedig az estet egy fél kettőig tartó énekóra zárta. Az évzáró-évbúcsúztató berszéd után András ismertette a 2012 évre szóló munkatervünket, ezt szeretném zárszóként megosztani minden Kedves Gombásztestvérünkkel.

      1. Márciusban tisztújitó közgyűlést tartunk.

      2.Április-november időszakaban havonta szervezünk nyílt gombásztúrákat.

      3. Újból pályázunk a Megyei Tanácsnál 3 napos gombásztáborok és egy fotó kiálítás anyagi támogatásáért.

      4. Meghírdetjük a „Gombák szépe a természetben” fotópályázat második szakaszát.

       5. Támogatás esetén megszervezzük a 3 napos gombásztábort/táborokat maros megye területén a helységenkénti gombafajok feltérképezése céljából.

       6. Folytatjuk az együttmüködést az Állatkerttel, a múzeum természetrajzi részlegével, az L.K.G-vel és más gombászegyesületekkel, mikológusokkal.

       7. Kapcsolatot  tartunk a sajtóval, rádióval, helyi és központi televizió studiókkal a gombák világának szélesebb körű megismertetése céljából.

       8. Részt veszünk a civil szervezetek marosvásárhelyi bemutatóján.

       9. Ismeretterjesztő előadásokat tartunk gyermekeknek és felnőtteknek, ha erre igény és alkalom adódik. Ezeknek fő célja a gombamérgezések elkerülése.     

       10. Sokszorosítjuk szórólapjainkat hogy minél többen jussanak a gombákkal kapcsolatos elemi tudnivalók birtokába és ismerjék meg egyesületünket.

       11. Részt veszünk Gyergyószárhegyen az L.K.G. által szervezett nemzetközi táborban

       12. Megbeszélést kezdeményezünk a dévai CORVIN kiadóval egy újabb gombanaptár kiadásával kapcsolatban és a 2013-as zsebnaptárunk nyomtatásáról.

        13. Céljaink megvalósítása érdekében megpróbálunk szponzorokat keresni, valamint olyan támogatókat, akik jövedelemadójuk 2%-t ajánlják fel egyesületünknek.

        14. Megszervezzük a 2012-s gombász évbúcsúztatót is amelyiken remélhetőleg újabb sikerekről számolhatunk be.